Ateroskleroz (Damar Sertliği) Nedir? Ateroskleroz Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Ateroskleroz (damar sertliği) nedir? Ateroskleroz belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Ateroskleroz tedavisinde nelere dikkat etmek gerekir? Ateroskleroz hayatı zorlaştırır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Arteriyoskleroz, arter duvarlarının kalınlaşması, sertleşmesi ve elastikiyet kaybı ile karakterizedir. Bir kardiyovasküler risk faktörü olan ateroskleroz, bir arteriyoskleroz şeklidir.
Ateroskleroz (Damar Sertliği) Nedir?
Kan, oksijen ve besin maddelerini organlara taşımak için bir bahçe hortumundaki su gibi arterlerden akar. Ateroskleroz, atardamarlarda yağ birikintilerinin (ateromatöz plak) birikmesi ve daha sonra elastikiyetini kaybeden (sertleşen) ve daralması ile karakterizedir.
Plak, büyüyen ve arterlerin iç yüzeyini kalın ve sert hale getiren viskoz bir yağ (yağ çizgileri) karışımıdır. Yavaş yavaş bunlar küçülür veya bloke olur, bu da kan dolaşımını engeller. Kalbi (koroner arterler), boynu (karotis arterleri) ve bacakları besleyen arterler en çok etkilenir.
Plak ayrıca yırtılabilir. Bu durumda, plak yırtıldığı noktada bir kan pıhtısı veya trombüs oluşur (buna tromboz denir) ve kan akışını engeller. Pıhtı ayrıca kan damarlarından geçebilir ve organlara kan akışını engelleyebilir.
Ateroskleroz Belirtileri Nelerdir?
Ateroskleroz genellikle yaşamın erken dönemlerinde başlar. Gerçekten de, birçok insan kırklı yaşlarında zaten plak birikimine sahip. Bununla birlikte, orta düzeyde birikmenin kan akışı üzerinde fazla etkisi yoktur. Bu nedenle, aterosklerozlu denekler, arter çapının en az yarısı bloke edilene kadar genellikle hiçbir semptom göstermez.
Ateroskleroz, yavaş yavaş ve yavaş yavaş oluşan ve çocuklukta başlayabilen bir sağlık sorunudur.
Sebepler karmaşıktır ve tam olarak anlaşılmamıştır. Yüksek tansiyon ve diyabet semptomdur. Bazı durumlarda, ateroskleroz büyük bir kan damarını tıkayacak kadar ilerleyene kadar herhangi bir semptoma neden olmaz. Kalbin herhangi bir arterinde tıkanma meydana gelirse, anjinaya neden olur. Ayrıca koroner arterlerde gelişerek ateroskleroz kalp krizine neden olabilir. Beynin arterlerinde tıkanma oluşursa felce neden olabilir. Bacaklarda meydana gelirse yürüme gibi fiziksel aktiviteler sırasında orada kramplara neden olabilir.
Ateroskleroz Nasıl Tedavi Edilir?
Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, ateroskleroz teşhisini tıbbi geçmiş kontrolü, tam bir fizik muayene ve kan testlerine dayandırır. Aterosklerozlu bir kişi, belirli yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirerek, ilaç alarak veya ameliyat veya başka prosedürler uygulayarak durumu tedavi edebilir.
Kan basıncınızı, diyabetinizi ve kan kolesterol seviyenizi kontrol ederek kalp hastalığı geliştirme veya felç geçirme riskinizi azaltabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak da önemlidir. Şiddetli aterosklerozunuz varsa, doktor durumunuzu yönetmek için ameliyat önerebilir.