SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Artikülasyon Nedir? Artikülasyon (Sesletim) Bozuklukları Nelerdir, Nasıl Geçer?

Hastalıklar arasında konuşma bozuklukları da bulunuyor. Özellikle artikülasyon hastalığı herkesin merak ettiği bir hastalıktır. Hangi belirtileri gösterdiği ve hangi nedenlerde ortaya çıktığı merak edilen bir konu oluyor. Artikülasyon nedir? Artikülasyon (sesletim) bozuklukları nelerdir, nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Artikülasyon, seslerin ve kelimelerin yanlış şekilde üretilmesi durumudur.

Artikülasyon Nedir? 

Artikülasyon bozukluğu, kişilerin sesleri ve sözcükleri yanlış üretmesi sonucu ortaya çıkar. Dinleyen kişiler çocukların ne söylediğini anlayamaz. Bu durumlar çocukların okul ve ilişki durumlarını olumsuz olarak etkiler. Bozukluğun şiddeti arttıkça daha kötü sonuçlar ortaya çıkar. Konuşmalarda yaşanan aksaklıklar tamamen anlaşılmayan bir duruma doğru gider.

Artikülasyon bozukluğu görülen çocuklar, bir sesin yerine başka bir ses çıkarır. Hecelerin yerlerini değiştirme gibi belirtiler gösterir. Özellikle seslere başka sesler ekleyerek konuşmanın bozukluğu görülür. Bu bozukluğa neden olan bazı durumlar vardır. Çocuklara görülen bu durumların süresi yakından takip edilmelidir. Uzun sürmesi durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Genel olarak 7 ve 8 yaşlarında çocuklarda görülüyor. Bu yaşlardan itibaren konuşma bozukluğu devam ediyorsa düzeltilmesi çok zordur. Bu sebepten dolayı erken yaşta tedavi edilmesi gerekir.

Çocukların konuşma akranları değişiklik göstererek, anlaşılması zor konuşmalar gerçekleştirir. Çocuklarda görülen bu konuşma bozuklukları terapi yöntemleriyle düzeltilmelidir. Tedavi edilmeyen konuşma bozuklukları zamanla daha kötü bir duruma gelecektir. Bu durumun ilerlemesi durumunda tedavi süreci oldukça uzun sürecektir. 

Artikülasyon (Sesletim) Bozuklukları Nelerdir? Nasıl Geçer?

Artikülasyon bozukluğu herkes de görülen bir sorun değildir. Fakat sadece çocuklarda da görülmüyor. Genellikle ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde yaşanan bir sağlık sorunudur. Bu dönemdeki kişilere de bazı terapiler yapılır. Fakat konuşma biçimleri tam olarak yerine oturmadan tedavi edilmesi daha olumlu sonuçlar verecektir. Artikülasyon bozukluklarına sebep olabilecek farklı sebepler bulunur. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yapısal anormallikler
  • İşitme bozuklukları
  • Zeka gerilikleri
  • Yanlış öğrenme
  • Herhangi bir nörolojik neden

Bu hastalıklar belirti olarak konuşma bozukluklarını getirir. Artikülasyon mutlaka erken yaşlarda tedavi edilmesi gerekir. Süreç ilerledikçe konuşma bozukları artacağından, tedavi süreci oldukça zor olacaktır. Mutlaka ilk tespit edildiğinde tedavisi yapılması gerekir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.