Arpa Ununun Faydaları Nelerdir? Arpa Unu Ekmeği Ve Çorbası Nasıl Yapılır?
Un, mutfağımızda yaygın bir şekilde kullanılan besin maddelerinin başında gelmektedir. Bu sebeple birçok farklı tahıldan, tohumdan ve hatta meyvenden un yapılabilmektedir. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan bu unların kendilerine göre özellikleri ve faydaları bulunmaktadır. Kimisi yemeklere daha farklı lezzetler katarken, kimisi ise farklı hastalıklara sahip kişilerin diyetlerine uygulanabilecek özellikte olmaktadır. Bu unlardan birisi de arpa unu olmaktadır. Arpa ununun insan sağlığına yararları ile ekmeğinin ve çorbasının nasıl yapıldığı ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
Son zamanlarda tüketimi giderek artan arpa ununun hem lezzeti hem de faydaları bu etkiyi sağlamaktadır.
Arpa Ununun Faydaları Nelerdir?
Arpa ununun birçok ülkede sıklıkla tercih edilmesinde ki ana sebep içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sebebi ile sağlığa olan olumlu etkileri olmaktadır. Arpa ununun faydaları ise şu şekilde sayılabilir;
Arpa ununun en göze çarpan özelliği kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmesidir,
Unun içerisinde bulunan kolesterol neredeyse yok denilecek kadar az olmaktadır,
Damar sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır,
Kalori değeri son derece düşüktür,
İçeriğinde yüksek oranda lif bulunur,
İçeriğinde yüksek oranda B vitamini bulunur,
Kan akışını rahatlatır,
Damarların tıkanmasını önlemeye yardımcı olmaktadır,
Bağırsak hastalıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır,
Özellikle kolonda yaşanan rahatsızlıklarda tüketilmesi önerilmektedir,
Bağırsaklarda oluşan parazitlerin atılımına yardımcı olmaktadır,
Yoğurt ile birlikte tüketilmesi durumunda yağ yakımı hızlanmaktadır,
Metabolizmayı aktif hale getirir,
Arpa Unu Ekmeği ve Çorbası Nasıl Yapılır?
Arpa unundan yapılan ekmeğin tarifi şu şekilde olmaktadır. Evde arpa unundan ekmek yapmak için gerekli olan malzemeler;
500 gr arpa unu
1 paket maya
250 gr normal buğday unu
1 tatlı kaşığı şeker,
2,5 su bardağı su (ılık)
Arpa unundan ekmeğin yapılışı ise şu şekilde olmaktadır;
Her iki çeşit unda karıştırılır,
Daha sonra içerisine şeker ve maya eklenir,
Unlar karıştırılırken içerisine yavaş bir şekilde su ilave edilir,
Pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir,
Üzeri örtülerek 1 saat boyunca beklemeye alınır,
En son aşamada 200 derece ısıtılmış fırında 30 dk ile 45 dk arasında pişirilmelidir.
Arpa unundan birbirinden lezzetli çorbalarda yapmak mümkün olmaktadır. Bu çorbalar lezzetli olmasının yanında sağlıklı da olmaktadır. Şifa çorbası da denilen bu çorbanın malzemeleri şunlar olmaktadır;
1 Çay bardağı arpa unu,
1 tatlı kaşığı bal,
1/2 çay bardağı zeytin yağı,
1 su bardağı süt
Şifa çorbanın yapılışı ise şu şekilde olmaktadır;
Arpa unu zeytinyağı ile 2-3 dk kavrulur,
Unun üzerine süt ilave edilerek kaynatılır,
10 dk pişirilir
,Son aşamada tereyağında istenilen baharatlar kızartılır ve çorbanın üzerine dökülür.