Arızalı parçayı takan sır oldu!
Isparta’da meydana gelen kazaya sebep olarak gösterilen, arızalı ‘Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı’nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı hâlâ bulunamadı Kazanın ardından, World Focus’un Eritre’ye kiraladığı bir uçaktan arızalı olarak çıkarılan parçanın Isparta’da düşen uçağa takıldığı belirtilmişti
Mürettebat dahil toplam 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Atlasjet uçağının Isparta’da düşmesinin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilen, arızalı “Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı”nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı iki yıldır ortaya çıkarılamadı.
İki yıl önce, 30 Kasım 2007’de Isparta’ya inişe geçtiği sırada Türbetepe’ye çarparak düşen uçak kazasıyla ilgili olarak Atlasjet Havayolları şirketinden dokuz kişi hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak”tan dava açıdı. Kazadan 1.5 yıl sonra açılabilen davada iki duruşma yapıldı. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya şu ana kadar yalnızca dört sanık katıldı. Ancak kazaya sebep olan ve arızası raporlarla tespit edilen EGPWS’yi uçağa kimin taktığı hâlâ tespit edilemedi.
Uçakların araziye tehlikeli şekilde yakınlaşması gibi durumlarda pilotları hem sesli hem de görsel olarak uyaran cihazın, arızalı olduğu için Eritre’deki bir başka uçaktan söküldüğü, bu arızalı parçanın düşen uçağa, sağlam parçanın da Eritre’deki uçağa takıldığı ortaya çıktı.
Düşen uçaktan sökülen sağlam cihazı Eritre’de kimin taktığı bulunurken, arızalı cihazı Türkiye’de kimin taktığı hâlâ anlaşılamadı.
Rus pilot ‘arızalı’ dedi
ABD’li Honeywell firması tarafından üretilen TC-AKM tescil işaretli MD-83 tipi uçaktaki EGPWS cihazı, 23 Temmuz 2007’de World Focus Havayolları’nın kayıtlarına girdi. Şirket envanterinde yer alan cihaz, yine World Focus’un Eritre’de kiraladığı bir başka uçakta kullanılıyordu.
World Focus’un Eritre’ye kiraladığı MD-83 uçağının Rus pilotu ise 4 Kasım 2007’de uçağın “Uçuş ve bakım defteri”ne cihazın arızalı olduğunu yazdı. Bu not Eritre’deki uçakta görev yapan teknisyen Fevzi Yavuz tarafından görüldü.
Cihazı kontrol eden ve faal olduğunu belirterek cihazı tekrar bu uçağa takan Yavuz, şirketten yeni bir EGPWS talebinde bulundu. Şirket de istenen EGPWS cihazını Isparta’da düşen uçaktan sökerek Eritre’ye yolladı. Bu cihaz 20 Kasım 2007’de Eritre’deki uçağa monte edilirken, burada sökülen, pilotun “arızalı” demesine rağmen faal bulunan cihaz da İstanbul’a yollandı ve Isparta’da düşen uçağa takıldı.
AİLELER?İTİRAZ?ETTİ
Öte yandan Atlasjet’ten yargılanan dokuz kişi dışında diğer sorumlular hakkında soruşturmalar hâlâ tamamlanamadı. Uçağın sahibi olan World Focus ile kiralayan Atlasjet’in sahip ve yönetim kurulu üyeleri aleyhine yapılan suç duyurusu da kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla sonlandı. Mağdur ailelerin Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz ise reddedildi. Aileler kesin olan karara karşı Adalet Bakanlığı’na kararın bozulması başvurusunda bulundu. Şu ana kadar bu talebe bir yanıt verilmezken, tüm uçakların denetiminden sorumlu Ulaştırma Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri hakkında da suç duyuruları geldi. SHGM ve Bakanlık hakkındaki şikâyet, dosyadan ayrılarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi, ancak bu konuda da halen soruşturma sonlandırılamadı.