SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Aort Damarı Nerededir? Aort Damarı Boyunda Nereden Geçer?

Kalpten çıkan ve vücuda oksijenlendirilmiş kanı taşıyan en büyük atardamar olan aort, kalpten çıktıktan sonra önce kalbi besleyen koroner atardamara, sonra beyine ve kola doğru giden damarlara yol alır. Kan akışını sağlayan vücudun en büyük damarı aortta oluşan kesecikler, genişlemeler ve yırtılmalar yaşamı tehdit eden hatta ölümcül sonuçlara sebep olabilmektedir. Halk tarafından daha çok kalp hastalığı nedenine bağlı olarak öldüğü sanılan hastaların önemli bir bölümünde asıl ölüm nedeninin aort hastalığıdır. Peki AORT damarı nerededir? AORT damarı boyunda nereden geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

 Hayati öneme haiz aort damarının çapı, kalpten çıktığı bölümde yaklaşık olarak 2,5 cm genişliğinde olup insan vücudunda bu kadar geniş çapa haiz başkaca bir damar mevcut değildir. Vücudun en büyük damarı olan aort üzerinde hiçbir belirti vermeksizin oluşan kesecikler ile damar genişlemeleri sebebiyle anevrizma riski artar. Aortun bir bölümünde oluşabilen ve anevrizma olarak nitelendirilen yırtılma ve çatlamalar dakikalar içerisinde kanın vücuttan boşalmasına yol açarak hayati tehlike yaratabilir.

 AORT Damarı Nerededir?

 Aort, kalbin sol karıncığından çıkan belirtildiği üzere vücuttaki en büyük atardamardır. Aort damarı kalpten bütün dokulara oksijenlenmiş temiz kanı taşır. Sol ventrikülden çıkan aort damarı, karnın aşağısına doğru uzanmakta sonrasında daha küçük damarlara dallanmaktadır. Aort oksijenlenmiş kanı tüm vücut parçalarına sistemik dolaşım ile ulaştırmaktadır. Aort damarının bölümleri şöyle sıralanabilir:

 - Çıkan Aort (kalpten çıktıktan sonraki bölüm)

 - Transvers Aort (beyin damarlarının çıktığı bölüm)

 - İnen Aort (sırttan başlayıp aşağıya kadar inen bölüm)

 - Torasik Aort (göğüs boşluğundaki bölüm)

 - Abdominal Aort (karnın içindeki bölüm)

 AORT Damarı Boyunda Nereden Geçer?

 Aort damarı kalpten çıktıktan sonra boyuna doğru yukarı seyreder. Daha sonra göğüs arkasından aşağıya dönerek karın bölgesine doğru ilerleme gösterir. Şah damarı olarak halk arasında bilinen karotis arterler aort arkından başlayarak boyundan başa doğru ilerlerler. Kalpten gelen ve oksijen bakımından zengin kanı, baş ve beyin bölgesine iletirler. Karotis arterler baş ve boyun dolaşım sisteminde son derece mühim görevler üstlendiklerinden dolayı değerli bir yere haizdir. Boynun iki yanına eller konulduğunda karotis arterlerinde nabız hissedilmektedir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.