SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Anhedoni Nedir, Neden Olur? Anhedoni Nasıl Tedavi Edilir?

Günlük yaşamda pek duyulmayan bazı sözcüklere rast gelindiği zaman bunların manasını öğrenmek için ilk önce sözlüğe bakılır. Günümüzde sosyal medya ve internet de başka bir seçenek olarak görülmektedir. İşte anhedoni sözcüğünün anlamı, anhedoni nedir, nasıl tedavi edilir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

|

Anhedoni tıbbi bir terim olup, psikiyatri alanına giren bir hastalığa verilen isimdir.

Anhedoni Nedir, Neden Olur?

Ruhsal bir rahatsızlık olan anhedoni, mutsuzluk ve hiçbir şeyden keyif, zevk alamama hali olarak tanımlanır. Yani kişiler daha önce keyif alarak yaptıkları müzik, spor ya da başka hobilerinden bile zevk alamazlar.

 Anhedoni nasıl olur, anhedoniye sebep olan şeylerin neler olduğu henüz kesin olarak belirlenememiştir. Fakat yine de bu rahatsızlığa sebep olan faktörleri şöyle sıralamak mümkündür:

-Madde bağımlılığı

-Psikolojik sorunlar

-Ruhsal bozukluklar

-Anormal zihinsel durum

-Yetersiz sosyoekonomik ve eğitimden kaynaklandığı da yaygın görüştür.

Ayrıca depresyon, anksiyete ve erteleme alışkanlığı gibi farklı alışkanlıklar ve motivasyon eksikliklerinin de anhedoni nedeni olduğu düşünülmektedir.

Anhedoni Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyen anhedoni rahatsızlığının tedavisinde öncelikle psikolog yardımı alınmalıdır. Anhedoni esasında depresyonun da başlangıcı kabul edilmektedr. Bu nedenle vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Tedavide esas amaç insan vücudunun serotonin ve endorfin hormonlarının yeniden harekete geçirilmesidir. Uygulanan tedaviler:

-Terapi

-Sağlıklı beslenme

-Kaliteli gece uykusu

-Spor

-Egzersizler

-Eğlendirici aktiviteler

-Kişiye özel, kişiyi mutlu eden aktivitelerin artırılması

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.