Anevrizma Nedir? Aort Anevrizması Ve Beyin Anevrimasının Farkları Nelerdir?
Halk arasında bir dönem Ebru Gündeş’in kameralar önünde anevrizma nedeni ile beyin kanaması geçirerek bayılması ile birlikte yaygınlaşan anevrizma isimli tıp terimi bulunur. Ebru Gündeş hastalığı olarak isimlendirilen anevrizma nedir? Aort anevrizması ile beyin anevrizması arasındaki farklar nelerdir? İşte anevrizma, aort anevrizması, beyin anevrizması hakkında merak edilenleri derledik.
Atardamarlardaki duvarda meydana gelen genleşme ya da şişmeye anevrizma ismi verilir. Damar duvarının zayıflaması nedeni ile oluşur fakat doğuştan da oluşabilir. Obezite, kolesterol, yüksek tansiyon, sigara tüketimi gibi etkenler anevrizma oluşma riskini arttırır. Beyin ve kalp bölgelerinde gerçekleşen anevrizmalara oldukça tehlikelidir. Anevrizmaların yırtılması iç kanamalara ve ilerisinde ise ölüme neden olabilir. Düşük tansiyon, şok, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ağrı gibi belirtiler anevrizmanın yırtılmasının ardından yaşanan belirtilerdir.
Anevrizma Nedir?
Atardamar duvarının belirli bir kısmının zayıflamasıyla ortaya çıkan baloncuk şeklindeki şişlik ya da genişlemedir. Vücudun herhangi bir bölümünde anevrizma oluşabilir. Çoğunlukla belirti vermeyen ve tehlikeli olmayan durumlardır genellikle. Fakat kalbi besleyen atardamarlarda be beyini beleyen atardamarlarda oluşan anevrizmaların yırtılmaları iç kanamaya yol açar ve kişinin hayatını tehdit eder. Bu durumda ciddileşen anevrizmanın yırtılma ihtimali ise şişliğin boyutuna bağlı şekilde gerçekleşir.
Aort Anevrizması Ve Beyin Anevrizmasının Farkları Nelerdir?
Aort anevrizması, vücudu ana atardamarı olan aortu etkileyen anevrizmadır. Torasik aort anevrizması ve abdominal aort anevrizması olacak şekilde iki çeşidi bulunur. Abdominal aort anevrizması daha yaygın olarak görülür. Bacaklara, pelvise ve karına kan taşıyan ana atardamarda gelişir. 60 yaşın üzerinde olan ve sigara tüketen ya da diğer risk faktörlerinden birden fazlasına sahip olan erkek bireylerde oluşma riski daha yüksektir.
En tipik olan belirtileri ise bel, sırt veya karın bölgesinde ağrıdır. Daha nadir olan torasik aort anevrizması aortun göğüsten geçmekte olan kısmını etkilemektedir. En büyük oluşma sebebi ise damar sertliğidir. Başlıca olan belirtileri ise solunum sıklığında artma, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boyunda şişlik, üst sırtta ağrıdır.
Beyin anevrizmasında ise genel olarak beynin derinliklerinde bulunan kan damarlarda gerçekleşen herhangi boyuttaki anevrizma oluşumudur. Küçük boyutlu olan anevrizmalar genel anlamada belirti vermezler. Komplikasyon oluşma olasılığı da daha düşüktür. Fakat geniş olan anevrizmalarda ise beyin ve sinir dokularına baskı yaparak migrene benzeyen baş ağrıları, çift görme, yüzün bir kısmında uyuşukluk, göz ağrısı ve kulak çınlamaları tipiktir. Belirtiler görülünce hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Beyin anevrizması her yaşta görülebilmesine karşın sıklıkla 30 ila 60 yaş arasında görülür.
Anevrizma Neden Olur?
Anevrizma damar duvarının zayıflaması ile oluşur. Damarların zayıflama nedenleri şunlar olabilmektedir;
Doğuştan kalp deliği (artiyal septal defekt)
Yüksek tansiyon
Altmış yaşından büyük olmak
Aort hastalığı veya yaralanması
Ailede anevrizma öyküsü
Ailede kalp hastalığı-kalp krizi öyküsü
Yoğun stres
Yüksek kolesterol
Sigara kullanımı
Damar sertliği
Kötü beslenme ve yaşam tarzı
Obezite
Anevrizma Belirtileri
Ağrı
Baş dönmesi
Düşük tansiyon
Kanama
Soğuk ve nemli cilt
Hızlı kalp atışı
Şok
Mide bulantısı-kusma
Cilt yüzeyine yakın, gözle görülür ağrılı ve şiş kitle
Anevrizmanın vücudun neresinde geliştiyse ve türü neyse ona göre belirtileri farklılaşmaktadır. Beyinde, aortta ya da vücudun herhangi bir yerinde oluşan anevrizmalar yırtılana kadar belirti vermeyebilir.