Anatomik Duruş Nedir? Anatomik Duruş Pozisyonu Neden Önemlidir?
İnsanoğlu yüzyıllardan beridir kendi vücudunu merak ediyor ve keşfetmeye çalışıyor. Karanlık çağlardan beri insanların bu merakı sayesinde araştırma ruhunu tetiklenerek Mısır’da mumyalama çağlarından günümüze kadar her insan kendi vücudu ile ilgilenmiştir. İnsanlar, bu ilgiyi de temel olarak anatomi bilimi sayesinde gidermeye başladı. Anatomik duruş nedir sizler için derledik.
Canlılar, hücre ismi verilen en küçük yapısal birimlerin, çok karmaşık fonksiyonları yerine getirebilecek bir şekilde bir araya gelmesi sonucunda oluşur.
Anatomik Duruş Nedir?
Anatomi, vücudun yapısını ve görevlerini inceleyen bilim dalıdır. İnsan vücudunun normal yapısını, şeklini, vücudu oluşturan organları ve bu organlar arasında bulunan ilişkiyi inceler. Şekil bilim anlamına da gelen morfoloji kavramı da canlıların biçimsel olarak incelenmesini sağlar. Anatomik duruş ise, insan vücudu ile ilgili yapılan tüm tanımlamalar, belirli sabit bir pozisyonda duran insanlar için yapılır. Bu pozisyona ise anatomik duruş adı verilir. Anatomik duruşta ise;
Karşımızdaki kişi yüzü bize dönük olur ve ayakta dik durur
Ayakları ve avuç içleri öne doğru bakar
Gövdesi dik, ekstremiteleri ise aşağı doğru ve sarkık olur.
Anatomik Duruş Pozisyonu Neden Önemlidir?
Situs, organların belirli noktalarının tanımlanması için büyük bir önem taşıyor. Anatomik duruş pozisyonu pek çok hastalık hakkında insanlara bilgi verir. Bu nedenle de çok önemlidir. Bu duruş sayesinde skolastik bozukluk hakkında bilgi edinilir ve vücutta yer alan tüm organların dizilişi insan anatomisinin incelenmesini sağlar. Bu sayede insan vücudunda bulunan kemiklerin, dokuların ve organların doğru ve sağlıklı çalışıp çalışmadığını anlamaya yardımcı oluyor. Bu sayede pek çok hastalık ve duruş bozukluğu kolaylıkla tespit ediliyor. Eski çağlarda insanlar anatomiyi incelemek için ölü insan vücudundan yararlanıyordu. Bu sayede pek çok hastalık da çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor.