Amniyosentez Nedir, Nasıl Yapılır? Hamilelikte Amniyosentez Neden Yapılır?
Hamilelik sürecinde anne ve bebeğin sağlığını araştırmak için pek çok test yapılmaktadır. Bu testler genellikle bebeklerde herhangi bir genetik hastalığın bulunup bulunmadığı bakılır. Bu testlerden birisi de amniyosenter testidir. Peki amniyosentez nedir, nasıl yapılır? Hamilelikte amniyosentez neden yapılır? Sizlere amniyosentez testi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Gebelik döneminde yapılan testlerden birisi de testidir. Amniyosentez anne karnında bebeğin içerisinde bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısından örnek alınması ile bu test gerçekleşmektedir.
Amniyosentez Nedir?
Günümüzde amniyosentez testi nedir sorusu pek çok hamile bayanlar için merak edilen bir testtir. Hamile kadınlarda bebeğin içerisinde yüzdüğü sıvı olan amniyon sıvısından örnek alınması işlemi olduğu bilinmektedir. Bu sıvı içerisinde bebeğin hücreleri yer almaktadır. Bu sebeple sıvıdan alınacak örnekler laboratuvarlarda incelenir ve bununla birlikte pek çok hastalık teşhis edilebilir.
Bu testin yapılmasının en büyük nedeni kromozom bozukluğu şüphesi olması durumudur. Ayrıca genetik kökenli pek çok hastalığın ve enfeksiyonların amniyosentez yolu ile teşhis edilmesi mümkün olmaktadır.
Amniyosentez Nasıl Yapılır?
Rahim içerisinde bulunan sıvıya amniyon denilmektedir. Bu sıvıdan örnek almak iğne yardımı ile yapılır. İğne ile rahim içerisine girilir ve düşük oranda da olsa bazı riskler bulunmaktadır. Kar zarar durumu göz önünde bulundurularak hekim tarafından karar verilmesi gerekmektedir.
Bu test hamileliğin 20. haftasından önce yapılmaktadır. Bu test yapılmadan önce hastanın mesanesinin dolu olması gerekir. 20. haftadan sonra yapılan amniyosentez testlerinde ise delinme olasılığı olmasından dolayı mesane boş olmalıdır.
Hamilelikte Amniyosentez Neden Yapılır?
Amniyosentez testinin yapılması gereken durumlar şunlardır:
- Fetal enfeksiyonun teşhisi
- Kan uyuşmazlığı ,ihtimalinin bulunması
- Fetal akciğer testi için
- Amniyon sıvının olması gerekenden fazla olması durumunda bu sıvının alınması gerekmesi
- Babalık testi
- Anne yaşının 35 yaşın üstünde olması
- Ultrasonda normal dışı bulgulara rastlanması
- Pek çok hastalığın teşhis edilebilmesi için
- Gebelik takibinde yapılan ikinci ve üçüncü tarama testlerinden sonra kromozom anomalisinin şüpheli olması durumunda
- Akraba evliliğin olması veya ailede kistik fibrozis, orak hücre anemisi ve kas distrofisi gibi genetik hastalıkların bulunması için bu test yapılmaktadır.