SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Alzheimer Tedavisi Nasıl Yapılır? Alzheimer Geçer Mi, Kalıcı Hastalık Mıdır?

Yaşlanmayla birlikte beyin hücrelerinin ölümü neticesinde ortaya çıkan hafıza kaybı çok sıklıkla yaşanan bir durumdur. Özellikle belli bir yaştan sonra pek çok insanın bu rahatsızlığı yaşama ihtimali çok yüksektir. Bilişsel fonksiyonlarda azalma olarak ortaya çıkan ve bunama biçiminde gelişen bu durum alzheimer olarak ifade edilmektedir. Alzheimer nörolojik bir rahatsızlık olarak en çok rastlanan demans şeklidir. İşte alzheimer tedavisine ilişkin bilmek istediğiniz her şeyi sizin için derledik.

|

İlk başlarda sadece basit unutmalarla kendini gösteren bu rahatsızlık, zamanla yakın geçmişin hatırlanmamasına doğru gitmektedir. Hatta aile bireylerini ve çok yakın tanıdıklarını hatırlamamaya kadar ilerlemektedir. En ileri safhalarda Alzheimer olan kişiler temel gereksinimlerini gidermede zorlanmaya başlamaktadır. Sonuç olarak bakıma muhtaç hale gelmektedirler.

Alzheimer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yukardaki semptomların yaşandığı hastaların acilen bir doktora götürülmesi gerekmektedir. Doktor istenen testlerin sonucunda bir değerlendirme yaparak bir tedavi süreci başlatacaktır. Bu tedavi kişinin yaşına, rahatsızlığın ilerleme seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla bu durumlar göz önünde bulundurularak kişinin diğer hastalıkları da değerlendirilerek kişiye özel bir tedavi planı oluşturulmaktadır.

Bu hastalığın kesin bir şekilde uygulanan bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak birtakım yöntemlerle hastalık nedeniyle oluşan semptomları azaltmak ya da yok etmek mümkün olabilmektedir. Bu şekilde de hastalığın ilerlemesini yavaşlatma mümkün olabilmektedir. Dolaysıyla alzheimer tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olarak kabul edilse de yapılacak hiçbir şey yok değildir.

Alzheimer hastalarının yaşam alanlarının düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bilhassa tek başına yaşamak zorunda olan hastaların unutkanlığı önleyen ve kolay hatırlamasını sağlayan düzenlemeler yapılmalıdır. Bu düzenlemeler evdeki beli yerlere asılan notlar ya da dikkat çeken işaretlemeler şeklinde olabilmektedir.

Bazı bilişsel terapiler hafızayı güçlendirmeye, problem çözmeye ve dil yetilerinin korunmasına yardımcı olabilmektedir. Bu hastalığa ait semptomları azaltma ve hastanın yaşam kalitesini artırma konusunda bazı ilaç kullanımları tavsiye edilebilmektedir. Rivastigmin, Donepezil, Takmin, , gibi kognitif semptomları azaltmada kullanılan ilaçlar bulunmaktadır. Diğer yandan Memantin de bir diğer semptomatik amaçlı ilaç türünü oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu ilaçlar doğrudan tedavi edici değil semptomları azaltıcı olmaktadır. Ancak bunların kullanımı kesinlikle bir doktor tavsiyesi ile olmalıdır.

Alzheimer Riskine Karşı Neler Yapılmalı?

Diğer yandan anne veya babası alzheimer öyküsüne sahip kişiler kendileri için endişelenip ne yapabileceklerini araştırmaktadırlar. Alzheimer hastalığının kesin olarak ortaya çıkma sebebi bilinememektedir. Bu nedenle hastalığa yakalanma konusunda riskleri bertaraf etmek için bazı önlemlere başvurulabilmektedir. Bu önlemleri sigara kullanımını bırakmak, hareketli bir hayat tarzı oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek olarak sıralamak mümkündür.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.