SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

'Altın dakikalar'da yaşama geri döndü!

Aşırı sıcaklar kalp krizi riskini arttırıyor. Havaların aşırı ısındığı bugünler, kalp-damar hastaları için çok riskli. Kalbi duran Recep Koçak, Pendik Bölge Hastanesi'nde yaşama nasıl geri döndü?

|

Recep Koçak, fenalaşınca hastaneye gitmek üzere ambulans çağrıldı. Pendik Bölğe Hastanesi'nin ambulans ekibiyle acil servise getirilmek üzere alınan hastanın yolda kalbi durdu! Deneyimli ve eğitimli ekip derhal müdahale ederek kalp masajına başladı. Hastaneye yetiştirene kadar ambulansta bu masajı devam ettiren ekip hastayı hayatta tutmayı başardı. Süratle Pendik Bölge hastanesi anjiyografi laboratuvarına alınan hastanın yapılan tetkikte 4 damarında yüzde 100'e yakın tıkanıklık olduğu ortaya çıktı.

Bu durumda stent takılamadığı için Op. Dr. Erhan Kaya, hala kalp masajı süren hastasını kalp akciğer pompasına bağladı ve dört damara bypass yapıldı. Kalbi durmadan bypass ameliyatı başarıyla sona eren hasta yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda üç gün uyutuldu. Üç günden sonra uyutucu ilaçlar kesilerek kalp yapay olarak cihaza bağlandı. Bir hafta sonra cihazdan çıkarıldı.Tam uyanıklık ve tam konferansyon gerçekleşti. Yoğun bakımda takibi yapılan hasta, iyiye gitme durumunda servise alınıp stabil olarak takibi sağlandı. Önceki gün m iyileşerek taburcu oldu. Tıpta mucize olarak adlandırılabilecek nadir durumlardan biri Stent takılamayan damara kalp masajı eşliğinde bypass yapılması.

Pendik Bölge Hastanesi kalp ve damar hastalıkları uzmanlarından Op. Dr. Erhan Kaya, CPR (kalp masajı) eğitiminin çok önemli olduğunu, kalp krizi geçiren hastanın beyin ölümü olmadan en yakın sağlık kuruluşuna getirilmesi gerektiğini belirtti.

"Böyle vakalarda hastaya balon ya da stent takmanın çok zor olduğu bilindiğinden birçok hastanede hastalar genelde kaderine terk edilir, herhangi bir işlem yapılmaz. Bu tür ani kalp durma vakasında hastalar, kalp cerrahisi ekibine masajı sürdürülerek teslim edilmeli ve en kısa süre içerisinde kalp akciğer makinesine bağlanmalı" açıklamasını yapan Erhan Kaya, "Kalp krizlerinde acil müdahalede başarı şansının en yüksek olduğu ilk anlar 'altın dakikalar' dır" dedi.

Hayata geri dönüş
Pendik Bölge Hastanesi kalp ve damar hastalıkları uzmanlarından Op. Dr. Erhan Kaya, "Kalp krizi geçiren kişilerin, ne yazık ki sadece yüzde 50'si hastaneye canlı yetiştirilebiliyor. Duran bir kalbi yeniden çalıştırmak için, 3-4 dakika içindeki kalp masajı müdahalesi ölüm riskini önlüyor. Bu 'altın dakikalar' içinde müdahale edildiği takdirde, beyin, kalp, akciğer gibi iç organlar yapılan bu ilk müdahaleden sonra yeniden çalışma ritimlere geri dönebiliyorlar. Kalp atışları durma noktasında titreşmeye başlamışsa (fibrilasyon) ambulans içindeki ekip ne kadar sürerse sürsün kalp masajına devam etmek zorundalar. Bu aşamada hayatın değeri saniyelere bağlı. Kaybedilecek bir dakika ya da küçük bir hata, hastanın ölümüyle sonuçlanabiliyor."

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.