SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Alt Nedir? Karaciğer Enzim Yükselmesi Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

ALT, Alanin aminotransferazın kısaltılması olarak karşımıza çıkar. Bu değere ALT kan testlerinde sıklıkla rastlanır ve insan sağlığı açısından oldukça önemli bir değerdir. ALT testleri karaciğerin düzenli çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi için yapılmaktadır. ALT Nedir? Karaciğer enzim yükselmesi nedenleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

ALT Testi, karaciğerin enzimlerinin kontrolü amacı ile yapılır. Rutin sağlık kontrolleri esnasında bu değerlere de bakılmaktadır. Bunun yanında karaciğer ile ilgili bir hastalıktan şüphelenilmesi durumunda da ALT değerleri kontrol edilir. ALT testi ile karaciğerin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığı anlaşılmış olur.

ALT Nedir?

ALT bir karaciğer enzimidir. Ancak böbrek ve farklı organlarda da az bir miktarda bulunmaktadır. Vücuda alınan gıdaların sindirilerek besin ögelerinin karaciğere gelmesi ve burada enerjiye dönüşmesi işlemi ALT enzimi sayesinde olur. ALT enzimi karaciğer hücrelerinde bulunan bir enzimdir.

Kan dolaşımında bazen ölmüş karaciğer hücreleri de dolaşabilmektedir. Bu sebeple az miktarda ALT enzimi burada bulunabilir. Eğer kanda ALT enzimi seviyesi artarsa o zaman karaciğerle ilgili bir problem olduğu anlamına gelmektedir. Karaciğerde bir hasar olması bu gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

ALT testinin ardından enzimlerin yüksek çıkması sonrasında farklı tetkikler ile karaciğer hastalığının belirlenmesi yapılmaktadır. ALT değeri ne kadar yüksek çıkarsa karaciğerdeki hasarın o kadar yüksek olduğu varsayılır. Bu sebeple ALT testi oldukça önemlidir.

Karaciğer Enzim Yükselmesi Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğerde meydana gelen çeşitli hastalıklar sebebi ile kandaki ALT enzimi miktarı yüksek çıkabilmektedir. Özellikle Hepatit A, B ve C hastalarında Çok fazla ALT değeri artışı görülür. Diğer hastalıklar ise;

● Reye Sendromu
● Alkolik Hepatit
● Siroz
● İskemik Hepatit
● Karaciğerde Apse Oluşumu
● Karaciğer kanseri
● Otoimmün Hepatit
● Toksik Hepatit
● safra kesesinde taş oluşumu
● Karaciğerde yağlanma
● Kalp Yetmezliği
● Gebelik
● Sıvı Kaybı
● Kas Problemleri
● Pankreasın iltihaplanması
● Epilepsi nöbetleri
● Kalp Krizi
● Kan Zehirlenmesi
● Akciğer Damarlarında tıkanma oluşumu
● Kurşun Zehirlenmesi Güneş Çarpması
● Çok fazla miktarda ağrı kesici, doğum kontrol hapı kullanımı
● Tarım ilaçlarından zehirlenme


Karaciğer hastalıklarına gerekli tedavilerin uygulanması için ilk önce tanı konması gerekir. Sonrasında ise doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemlerine başlanmaktadır.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.