Alabaş (Kohlrabi)nedir? Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde bulunan alabaş, dört mevsim bulunabilen bir sebzedir. Yaprakları lahanaya benzeyen ve kökü şalgamı andıran bu sebze, örneklemeden de anlaşılacağı gibi turpgillerdendir ve vitamin, mineral bakımından zengin olması sebebiyle vücuda birçok faydası vardır.
Alabaşı nasıl tanırız?
Dünyada kohlrabi olarak da bilinen alabaşa,doğanın şifa kaynaklarından diyebiliriz. Ülkemizde geçmişi çok olmayan alabaşher mevsim tezgâhlarda bulunmaktadır. Beyaz, mor, beyaz ve yeşil karışımı renkleri olan alabaşın, beyaz ve yeşil karşımı renkli olanlarına ülkemizde rastlanmaktadır. Kök kısmı yumru gibi olup şalgama benzemektedir. Yaprakları ise bu kökten uzar ve görüntü olarak lahanaya benzetilebilir.
Alabaşın faydaları nelerdir?
Alabaş vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.İçerisinde A, B, C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum elementleri bulundurur. Aynı zamanda antioksidan özelliğe de sahiptir. Alabaşın bir önemli özelliği de çeşitli kanser türleri üzerinde olumlu etkisi olmasıdır.
Eğer yüksek tansiyonunuz varsa Alabaştansiyonunuzun dengelenmesi için ihtiyacınızın olacağı bir sebzedir.
•Kansere karşı savaşçıdır; antioksidan kaynağı olması sebebiyle özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.
•Kilo vermeye destekçidir; düşük kalorisi sebebiyle diyet yapanlar için ideal bir besindir.
•Hemoroit önleyicidir; bağırsakların yumuşamasına yardımcı olan alabaş her 10 kişiden 8’inde görülen hemoroitten korunmanıza yardımcıdır.
•Kansızlığa iyi gelir; içerisindeki demir minerali sayesinde kansızlığa iyi gelmektedir.
•Tansiyon dengeleyici olması sebebiyle kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
•Süt yapmaktadır; hamile ya da yeni anne olmuş kadınlar için de vazgeçilmez bir besindir. Alabaş, anne sütünün artmasına yardımcıdır.
•Ağrı gidericidir; özellikle romatizma kaynaklı ağrıların azalmasına yardımcıdır.
•Sinir, stres azaltıcıdır; yorgunluk, sinir, stres gibi problemleri kan basıncını düzenleme etkisi sayesinde azaltmaktadır.
•Öksürüğe iyi gelir;alabaşın kök kısmının suyu öksürüğe iyi gelmektedir.
•Soğuk algınlığına iyi gelir; mineral ve vitamin bakımından zengin olması sebebiyle gribal enfeksiyonlara karşı savaşçıdır.
Ayrıca astım ve bronşite de iyi gelmektedir.
Alabaş nasıl tüketilmelidir?
Hem yumru kısmını hem de yaprak kısmını salatalarınızın içinde tüketebilirsiniz. Yapraklı kısmını ıspanak, gelincik, ebe gümeci gibi yapraklı sebzeler gibi pişirebilirsiniz. Ayrıca yumru kısmını et yemeklerinize ekleyerek yemeğinize lezzet katabilirsiniz.