SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Akut Lenfoblastik Lösemi (All) Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? All Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lösemi, çocuklar üzerinde en çok rastlanan kanser türlerinden bir tanesidir. Vücutta yer alan beyaz kan hücresi üzerinde oluşan bir kanser türüdür. Toplum arasında kan kanseri olarak ya da kemik iliği kanseri isimleriyle de bilinmektedir. Çocuklarda saptanan kanserlerden %30’u Lösemi olarak sonuçlanmaktadır. Lösemi hastalığı için ALL tedavisi nasıl uygulanmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

 Lösemi, kemik ilikleri içerisinde oluşan bir hastalıktır. Kemikler içerisinde ilik olarak bilinen süngerimsi yapıda hücreler yer almaktadır. Kanın pıhtılaşmasını sağlamakta olan bir yapıdır.

 Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) Hastalığı Nedir?

 Kemik içerisinde bulunan ilikler vasıtasıyla birlikte trombositler üretilmektedir. Trombositler, kanın pıhtılaşmasında görev almaktadır. Bölge üzerinde kanser görülme durumu, beyaz kan hücreleri içerisinde yer alan hücrelerin aşırı olarak ve düzensiz çoğalması sonrasında oluşmaktadır.

 Lösemi hastalığı, diğer kanserlerde görüldüğü gibi hücrelerin aşırı çoğalması ile oluşmaktadır. İliklerde çoğalmakta olan beyaz kan hücreleri, diğer sağlıklı olan beyaz kan hücrelerinin çalışmasını engellemektedir. Beyaz kan hücreleri, enfeksiyonlara karşı ve hastalıklara karşı vücudun sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.

 Lösemi hastalığı sonrasında vücutta oluşan yan etkileri, bağışıklık sisteminin yetersiz kalması ya da kansızlık gibi durumlara yol açmaktadır. Vücutta belirgin olarak görülen belirtiler ise ciltte oluşan renksizlik ve morarma oluşumlarıdır.

 Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Vücutta yetersiz beyaz kan hücresi olmaması nedeniyle kansızlık oluşmaktadır. Kansızlık sonucunda vücutta cilt solgunlukları oluşmaktadır.

Trombosit eksikliklerinden dolayı kanamaya daha yatkınlık olmaktadır. Aynı zamanda nedeni belli olmamakta olan morluk oluşumları gözlemlenir.

Kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Sık gelen öksürükler ve göğüste oluşan ağrılar oluşur.

Cilt altında yer alan küçük leke oluşumları gözlemlenir.

Lösemi hastalığı olan çocuklarda bacak ağrıları gözlemlenmektedir.

 ALL Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Lökositler, bağışıklık sistemi için büyük bir role sahiptir. Lenfositler, aynı zamanda genç olanlar için lenfoblast anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan lenfoblastların olgunlaşmadan çoğalması ve düzensiz bir halde devam etmesi sonucunda Lösemi oluşmaktadır.

 ALL tedavisinde kemoterapi ve kök nakli kullanılmaktadır. İliklerde oluşan kanser hücrelerin sağlıklı bir hale getirilmesi için kemoterapi kullanılmaktadır. İleri evrelerde bulunan Lösemiler için kök nakli kullanılmaktadır. Kanser tedavisinde kullanılan en temel tedavi planlarıdır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.