Akciğer Sertleşmesi (Pulmoner Fibrozis) Nedir? Akciğer Sertleşmesi Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Akciğer hastalıklarının türleri oldukça fazladır. Akciğer sertleşmesi de o hastalıklardan bir tanesidir. Akciğer sertleşmesi tıpta pulmoner fibrozis olarak da bilinmektedir. Akciğer sertleşmesi hastalığını ilk kez duyanlar ya da bu hastalık teşhisi doktor tarafından konulmuş kişilerde ise bir takım araştırma süreci başlamıştır. Peki Akciğer sertleşmesi yani pulmoner fibrozis nedir? Akciğer sertleşmesi neden olur ve bu hastalık nasıl tedavi edilir? İşte Akciğer sertleşmesi ile ilgili tüm bilgiler...
Akciğer sertleşmesi akciğer dokunun kalınlaşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Akciğer sertleşmesi kanser kadar tehlikeli olabilecek sonuçlar doğurmaktadır. Bundan dolayı hastalıkta erken tanı son derecede önemlidir.
Akciğer Sertleşmesi (Pulmoner Fibrozis) Nedir?
Akciğerde hava kesecikleri vardır. Bu hava kesecikler nefes alıp vermemizi sağlar. Küçük hava keseciklerinden olan alveollerin sertleşmesi ve kalınlaşması sonucunda ise akciğer sertleşmesi ortaya çıkar. Akciğer sertleşmesi kısaca akciğer duvarlarının aşırı kalınlaşması ve sertleşmesi olarak bilinmektedir.
Akciğer Sertleşmesi Neden Olur?
1) Lupus
Lupus kelebek hastalığı olarak bilinmektedir. İlerlemiş olan kelebek hastalığı yani lupus hastalığında bu durum akciğerlerde sertleşmeye neden olur. Akciğer duvarlarının kalınlaşması kelebek hastalığı ile birlikte ortaya çıkar.
2) Sigara İçmek
Sigara içmek akciğerlerin yapısını tamamen bozar. Akciğerlerde ki tüm hava keseciklerinin zarar görmesini sağlar. Bundan dolayı sigara içme sonucunda ortaya akciğer sertleşmesi ortaya çıkabilir. Akciğer sertleşmesi en az kanser kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
3) İlaç
Düzenli olarak ilaç kullanmak sonucunda ortaya çıkan bir takım sorunlar doğar. Bunun sonucunda akciğer duvarlarında kalınlaşma görülebilir. Akciğer sertleşmesi hastalığı ilaç yan etkisi ile ortaya çıkmaktadır.
Akciğer Sertleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?
1) İlaç Tedavisi
Kortikosteroid ilaçları akciğer sertleşmesinde en çok kullanılan tedavi seçenekleri arasındadır. Akciğer sertleşmesi hızlı gelişen bir hastalıktır. Bundan dolayı akciğer hastalığının gelişmemesi açısından bir takım bağışıklığı kuvvetlendirici ilaçlar verilmektedir.
2) Akciğer Nakli
Bazı akciğer sertleşmesi sonucunda akciğerler geri dönülemez biçimde zarar görebilir. Bundan dolayı ilaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda akciğer nakli yapılır. Cerrahi operasyonlar ile birlikte akciğer nakli ile hasta eski sağlığına kavuşur. Akciğer naklinden sonra kullanılan ilaçlar vardır.