SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Akciğer kanserine karşı vitaminler nelerdir?

Akciğer kanseri kötü huylu hücreler, akciğer hücreleri arasında büyümeye ve yayılmaya başladığında ortaya çıkan bir kanser türüdür.

|

Zaman içinde bu hücreler tümör oluştururlar ve vücudun başka kısımlarına yayılabilirler. Akciğer kanserinin tedavileri arasında kemoterapi, radyasyon (ışın terapisi) ve ameliyat bulunmaktadır. Akciğer kanseri hastası olan kişiler vitamin almadan önce doktorlarına danışmalıdırlar çünkü alınan vitaminlerin türü ve / veya dozajı kansere karşı sürdürülen tedaviye müdahale edebilir ve bu tedavinin etkinliğini azaltabilir.

Akciğer kanserine karşı vitaminlerin ilki B vitaminleridir. B vitamini içeriği yüksek bir beslenme sürdürmek vücudun akciğer kanseriyle savaşmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri tam tahıllı gıdalarda, muzda, patates türlerinde, yulafta ve hindi etinde bulunurlar. B-kompleks vitaminleri ise takviye olarak reçetesiz alınabilmektedir. B-kompleks vitaminleri tüm B vitaminlerini içerirler. B vitaminler suda çözünen vitaminlerdendir dolayısıyla vücudun metabolize etmediği fazla miktarları her gün vücuttan idrarla atılmaktadır. Bu sebeple B vitamini her gün alınması gereken vitaminlerdendir.

Antioksidanlar vücudun kanserle savaşmasına yardımcı olabilirler. Vücudun hücrelerini korur ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Akciğer kanserine karşı vitaminlerden A, C, E vitaminleri antioksidan özelliğe sahiptir. Bu vitaminlerin alınabileceği besinler arasında turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, küçük taneli meyveler (cranberry, blueberry gibi), domates türleri ve kabak bulunur. Multi vitamin takviyeleri genellikle bu üç vitamini bulundururlar.

Kimyasal çalışmalar, hücre kültürleri üzerinde yapılan çalışmalar ve hayvan deneylerinde görüldüğü üzere antioksidanlar kanserin gelişmesini yavaşlatabilmekte veya önleyebilmektedir.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre balık yağı gibi kaynaklardan alınabilen omega-3 yağ asitleri, akciğer kanseri hastalarında enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilmekte ve bağışıklık sistemine destek verebilmektedir.

Balık yağının burada bahsedilen miktarı günde 1 ya da 2 kez, 1 çorba kaşığı ya da 1-2 kapsüldür. Omega-3 yağ asitleri doğal olarak somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda da bulunur. Haftada iki kez bu yağlı balık türlerinden tüketmek vücuda yeterince omega-3 yağ asidi sağlayacaktır. Kan hastalığı geçmişi olanlar ya da pıhtılaşma önleyici ilaçlar alan kişilerin omega-3 almadan önce doktorlarına danışmaları önerilir. Çünkü kanı sulandırıcı etkisi olabilmektedir.

Hemen Sağlık

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.