SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ağrı sağ taraftan başlıyor: Birkaç saat sonra şiddetleniyor!

Baş ağrısı herkesin yaşayabileceği rahatsızlıklardan biridir. Ancak ağrı sağ taraftan başlıyor ve giderek şiddetli bir ağrı haline geliyorsa küme baş ağrısına sahip olabilirsiniz. Küme baş ağrısı hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

|

Küme tipi olarak bilinen baş ağrısı, haftalık şekillerde gelir. Başın sağ tarafından başlayarak diğer bölgelere de yayılım sağlar. 

Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir?

Baş ağrısının en şiddetli tiplerinden biri olarak bilinen küme baş ağrısı, kişiyi uykusundan dahi uyandırabilecek kadar şiddetli bir baş ağrısıdır. Genellikle sağ tarafta meydana gelen ve göz bölgesine kadar inen ağrılı bir baş ağrısı türüdür. Sık atak gösterme eğilimi vardır. Haftalar ya da aylar boyunca devam edebilir.

Yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen küme baş ağrısı oldukça nadir görülen bir rahatsızlıktır. Doğru tedavi yöntemi ile atakların süresi daha kısa hale getirilebilir ve ağrı hafifletilebilir. Özellikle doktor tavsiyesi ile alınan araçlar ağrı sürecini hafifleterek, döngüyü daha az hale getirilebilir.

Küme Baş Ağrısı Nedenleri

Küme baş ağrılarının olmasının net bir bilgisi yoktur. Ancak hipotalamus anormalliklerin buna sebep olduğu düşünülmektedir. Gerilim ya da kronik migren ağrıları gibi değildir, tetikleyici etkenleri bilinmiyor. 

Küme baş ağrısını alkol gibi uyuşturucu maddeler tetikleyebilir. Bundan dolayı özellikle küme baş ağrısı sahibi olan kişilere alkol tüketimi önerilmez. Kişiler süreç boyunca alkol tüketmekten kaçınır. 

Küme Baş Ağrısı En Çok Kimlerde Görülür? 

Küme baş ağrısı sıklıkla erkeklerde daha çok görülür. Her yaşta meydana gelebilecek olan küme baş ağrısı ağırlıklı olarak 20 ile 50 yaşlarında olan kişilerde meydana gelir. Özellikle sigara tüketimi fazla olan kişilerde küme baş ağrısı çok görülür fakat sigarayı bırakmak küme baş ağrısını geçirmez.

Alkol tüketiminin, ağrıları tetiklediği bilinmektedir. Bundan dolayı bireylerin özellikle ataklardan kurtulması için alkolden uzak kalması gerekir. Bununla beraber küme baş ağrısı genetik olabilir. Birinci derece aile bireylerinde baş ağrısı geçmişi olması, küme baş ağrısına sebep olabilecek faktörler arasındadır.

Belirtiler

Küme baş ağrısı, herhangi bir belirti göstermeden başlar. Sıklıkla göz kapağında düşüklük, göz çevresinde şişme, yüzün renginin değişmesi, kızarma ya da sağ taraftan tek taraflı gelen ağrı küme baş ağrısına işaret etmektedir. Aynı zamanda burun tıkanıklığı, burun akıntısı, rahatsızlık hissi ve boyun, omuz gibi bölgelerde ağrı hissetmek küme baş ağrısına işaret eder.

Küme baş ağrısı, normal baş ağrısı gibi yaşanmaz. Sıklıkla kişiler dinlenmek istemez aksine ağrıdan dolayı sürekli hareket etmek ya da kıpırdanmak ister. Ağrının şiddetinden dolayı, dinlenmek imkansız hale gelir. 

Küme Baş Ağrısı Dönemi Özellikleri Nelerdir?

Küme dönemi ortalama 6 ile 12 hafta sürer. Mevsim geçişleri ile birlikte ağrı dönemi sıklıkla başlar. Çoğunlukla tek taraflı ağrı olarak gelir. Her atak dönemi sonrasında bir ay dinlenme dönemi görülür.

Ağrı sıklıkla her gün meydana gelir.

Gün içerisinde bazen birden fazla atak yaşanabilir. Ataklar ortalama üç saat boyunca sürebilir. Ataklar bazı durumlarda her gün, aynı saat olabilir. Sıklıkla ataklar uyku sırasında oluşur, geceleri meydana gelir. Ağrı aniden başlar ve sonrasında giderek artar. Ağrıdan dolayı sıklıkla yorgunluk hissi oluşur.

Tanı Yöntemleri 

Her küme baş ağrısının kendine ait özellikleri bulunur. Atakların süresi ve sıklığına göre bir nöroloji uzmanı tarafından tanı konulur. Tanı için nörolojik muayene yapılır ardından emin olmak için kişilerden görüntüleme testi istenir. Ayrıca BT tarama ve MR hastalığın teşhisini koymak için tercih edilebilir. Teşhis konulduktan sonra hafifletici ilaçlar verilir ancak küme baş ağrısının kalıcı bir tedavisi yoktur.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.