SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ağız kokusunun sebebi bu olabilir!

Ağız kokusunun birçok sebebi vardır. Bunlardan biri de sinüslerle ilgili problemler olabilir.

|

Halitoz olarak da adlandırılan ağız kokusu birden çok tıbbi durumla ilişkilidir. Bunların arasında sinüslerle ilgili problemler de bulunur. Genellikle bazı gıdaları tükettikten sonra ortaya çıkar ve bu gıdalar altta yatan sebep ne olursa olsun durumu kötüleştirebilirler. Eğer düzenli olarak ağız kokusu problemi yaşıyorsanız doktorunuzu veya diş doktorunuzu ziyaret ederek esas sebebini öğrenebilirsiniz.

Sinüslerle veya burun kanallarıyla ilgili ağız kokusu genellikle sinüsler tıkandığında ortaya çıkar.

Belirtileri arasında koku ve tat alma becerisinin azalması, dişlerin ve çenenin ağrıması, öksürük, nefes almada güçlük, burundan renkli akıntılar, yüz bölgesinde ağrı ve hassasiyet, boğaz ağrısı bulunur. Bu belirtilerle beraber ağız kokusu genellikle burun kanallarının enflamasyonu veya sinüzitin varlığına işaret eder.

Sağlıklı sinüslerin içinde sadece hava bulunur. Enfekte olduklarında ve burun kanallarına ve boğazın arkasına akacak maddeler ürettiklerinde sinüzite bağlı ağız kokusu gelişebilir. Burun arkası akıntısı olarak bilinen bu durum ağızda bakterilerin oluşmasına ve çoğalmasına katkıda bulunduğu için kokuya yol açar. Sinüslerin tıkanmasına, sinüzite ve sinüzite bağlı ağız kokusuna sebep olan koşullar alerjiye bağlı olarak burnun içinde şişme, burnun içinde oluşan polip adlı yapılar ve soğuk algınlığıdır.

Normal dışı burun kanalları olan, reflü, bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan kistikfibroz, aspirin hassasiyeti, alerjiler, saman nezlesi gibi sinüsleri etkileyen herhangi bir medikal şikayeti olan kişilerde devamlı sinüzit gelişmesi daha olasıdır. Sigara dumanı gibi çevresel kirleticilere sürekli maruz kalmak da sinüzite bağlı ağız kokusu gelişme riskini artırır. Ayrıca kronik sinüziti olan kişilerin %20’si astım şikayeti de yaşamaktadır.

Sinüzite bağlı ağzı kokusunun tedavisi ana neden olan sinüzitin tedavisiyle gerçekleşir. Akut sinüziti iyileştirmek genellikle burun açıcı ilaçlarla veya daha ciddi durumlarda antibiyotiklerle mümkün olmaktadır. Kronik sinüzit tedavisinde ise tahriş edici ve alerjen maddelerden kaçınmak gerekir.

Ayrıca burun damlaları ve spreyleri kullanarak belirtiler hafifletilebilir. Bir hava nemlendiriciyle ortamı nemlendirmek ve sıcak kompres kullanmak ağrıları azaltabilir. Kronik sinüzit için ayrıca bol bol sıvı tüketilmesi, yeterli miktarda dinlenilmesi ve uyurken sinüslerin boşalması ve tıkanıklığı azaltmak amacıyla kafanın yukarıda tutulması önerilir.

Hemen Sağlık

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.