SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ağır Metaller Nelerdir? Ağır Metallerin Vücuda Zararları Nelerdir?

Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz birçok gıdada ağır metal bulunuyor. Bu gıdaların aşırı tüketilmesi ise besin zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Çinko, demir ve kadmiyum elementleri ağır metaller grubunda yer alır. Yarı elementlerin birçoğu dahil olmak üzere 50'nin üstünde ağır metal bulunmaktadır. Ağır metaller hangileri? Vücuda zararları neler? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.

|

Yeryüzündeki tüm canlıların değişen oranlarda ağır metale ihtiyacı vardır. Bu elementler iyileşme sürecini hızlandırır ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Ancak ağır metallerin fazla alınması ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle demir ve çinko gibi ağır metal içeren gıdalar bilinçli bir şekilde tüketilmelidir.

Ağır Metaller Nelerdir?

Vücudumuzun asgari oranda ihtiyaç duyduğu ağır metallerden en çok bilinenleri şunlardır: Demir, çinko, bakır ve manganez.

Bu metaller, diğer vitaminler ve mineraller gibi hayati fonksiyonları düzenlemez. Bu nedenle az bir miktar da alınması yeterlidir.

Diğer ağır metaller ise şu şekilde sıralanabilir:

Vanadyum, arsenik, kalay, civa ve krom, wolfram ve nikel.

Ağır Metallerin Vücuda Zararları Nelerdir?

Ağır metallerin ağır sanayi başta olmak birçok sektörde ve üretim tesislerinde kullanılır. Kullanım oranının dünya genelinde artması ile birlikte insan sağlığına birçok açıdan zararlı olduğu ortaya çıktı.

1- Arsenik ve zararları:

Başta arsenik olmak üzere birçok ağır metal zehirlenmeye yol açar. Belli bir miktarın altında ağız yoluyla alınırsa sadece öğürme, kusma, mide bulantısı, midede yanma ve ekşime gibi şikayetler görülür. Bu belirtileri gösteren kişilere anında müdahale edilmeli ve zehir dışarı atılmalıdır.

2- Ağır metal zehirlenmesi:

Sadece arsenik değil birçok element ağır metal zehirlenmesine neden olur. Mutfaklarda kullandığımız temizleyiciler ve böcek öldürücü ilaçlarda yüksek oranda ağır metal bulunur. Deterjanlara ve böcek ilaçlarına uzun bir süre maruz kalan kişilerde baş dönmesi, halsizlik ve kuru öksürük semptomları ortaya çıka.

3- Çevre kirliliği:

Günümüzde çevre kirliliğinin artmasının ilk nedenleri arasında, ağır metallerin aşırı ve denetimsiz kullanımı geliyor. Çeşitli doğa olaylarından sonra suya ve toprağa karışan metaller, doğanın dengesini bozar. Ekolojik dengenin bozulması birçok canlı türünün yok olmasına neden olur.

İklim değişiklikleri, asit yağmurlarının artması, kuraklık, sel ve kıtlık gibi felaketlerin çok daha fazla görülmesi de ağır metal kullanımının artmasıyla yakından ilgilidir. Çevre ve hava kirliliği ise dolaylı olarak insan vücuduna zarar verir. Kanser, KOAH ve Astım gibi hastalıkların dünya genelinde artmış olması, bunun en büyük kanıtlarından biridir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.