Ağaç Aşısı Nasıl Yapılır? Ağaçlarda Aşılama İşlemi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağaç aşılama kavramı dönem dönem karşımıza çıkar. Çiftçilerin ya da meyve sebze yetiştiriciliği ile uğraşanların yakından bildiği bir kavram olan ağaç aşılama, ağaçların daha verimli ve sağlıklı olmasını sağlar. Peki ağaç aşısı nasıl yapılır? Ağaçlarda aşılama işlemi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte ağaç aşılama hakkında bilinmeyenler.
Ağaç aşılama kısaca, ağaçtan bir parça dal veya filizin kesilmesi ve bu kesilen parçanın ağaca yerleşik bir şekilde büyümesini sağlama işlemidir. Aşılama işlemi ağaçların çoğaltılması için kullanılan bir tekniktir.
Ağaç Aşısı Nasıl Yapılır?
Çok eski tarihlerden beri yapılan aşılama işlemi ağaç üretmek için kullanılan bir yöntemdir. Kalem aşısı olarak da bilinen bu yöntem, genel olarak toprağın yavaş yavaş uyanmaya başladığı ve sıcaklığın artamaya başladığı bahar aylarında yapılır. Bitkilerin büyümesini ve gelişmesini sağlayan kısımlarına kambiyum dokusu adı verilir. Bu kısımlar, aşılama işleminde oldukça önemlidir. Çünkü bitki üzerinde kesim yapılan alanlar kambiyum dokuları sayesinde kısa sürede iyileştirilir ve eski haline döner.
Ağaç aşılama işlemi için farklı yöntemler uygulansa da en yaygını kalem aşısı olarak bilinen tekniktir. Bu teknikte ağaç sürgününden uzayan ve üstünde gözenek bulunan kalem şeklinde dallar kullanılır. Kalem adı verilen bu dalların ağaçtan kesilen halkalı anaç bölgesine değecek şekilde bağlanması aşılama işleminin tamamlanmasını sağlar.
Ağaçlarda Aşılama İşlemi Yaparken Nelerde Dikkat Edilmelidir?
Kalem aşısı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
Kalem adı verilen kısımlar üzerinde 2 ya da 3 göz olması aşılama işlemi için yeterlidir. Daha fazla göz bulunursa bu durum bitkiyi yorabilir ve aşılama işlemini başarısız hale getirebilir.
Bu aşılama tekniğinde çekirdeği yumuşak olan elma, armut ya da dut gibi ağaçlar tercih edilmelidir. Çünkü yumuşak meyveli ağaçlar daha iyi sonuç verir. Çekirdeği sert olan ağaçlarda ise aşının tutma yüzdesi ve verimi düşer.
Aşının ağaca sıkı sıkıya bağlanması gerekir. Bu işlem sırasında aşının sabit tutulması ve iyi bir şekilde bağlanması önemlidir.
Bağlama işlemini yaparken kalemin üst kısmının açıkta bırakılmaması gerekir. Bunun için kalem kısmı tamamen kapatılacak şekilde bir bez ya da iple bağlanmalıdır.