SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Addison Hastalığı (Adrenal Yetersizlik) Nedir? Addison Hastalığı Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrekler insanların vücudunda bulunan en önemli organlardan biridir. Böbreklerin görevlerini yerine getirmesi gerekir. Böbreklerden kaynaklanan birçok hastalık bulunuyor. Addison hastalığı da bu hastalıklardan biridir. Addison hastalığı (adrenal yetersizlik) nedir? Addison hastalığı neden olur, tedavisi nasıl yapılır? Sorular hakkında sizler için tüm detayları derledik.

|

Addiso hastalığı, böbreklerde oluşan bazı etkilerle ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Addison Hastalığı (Adrenal Yetersizlik) Nedir?

Adrenal yetmezliği olarak bilinen bir hastalık türüdür. Vücudun üretilmesi gereken hormonları üretememesi durumunda ortaya çıkar ve çok rastlanan bir hastalık türü değildir. Her 150.000 kişiden birinde görülen hastalıklardan biridir. Böbreklerin üst kısmında bulunan adrenal bezlerin yeterli seviyede salgılama yapamaması durumunda oluşur. Bu hastalığın iki çeşidi bulunuyor. Birinci ve ikinci böbrek üzeri yetmezliği olarak ikiye ayrılıyor. Bu hastalığın belirtileri, eksikliği yaşanan hormon çeşitlerine göre değişiklik gösterebiliyor.

Hastalık belirtilerini daha iyi kavramak için bu hormonların görevleri bilinmelidir. Kortizol, stresten dolayı oluşan ve böbrek üstünde yer alan bezler tarafından salgılanan hormonlardan biridir. Bilinen görevleri arasında vücudun strese karşı bir yanıt vermesini sağlıyor. Addison hastalığının neden olduğu ve belirtileri nasıl gösterdiği merak ediliyor. Bu hastalığın net şekilde görülen belirtileri vardır. Bu belirtiler şu şekildedir;

● Yorgunluk
● Kilo kayıpları
● Tansiyon düşmesi
● Mide bulantısı
● Kusma
● Karın ağrıları
● Depresoyon
● Sinir olma
● Terlemenin azalması
● Kadınlarda genital bölgelerde az kıllanma
● Kaslarda oluşan ağrı
● İshal
● Kusma

Addison Hastalığı Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Addison hastalığının belirtisi kadar tedavisi de çok önemlidir.. Adrenal yetmezlik durumu hormonların azalmasına neden olduğu için, doktorlar bu konuda hormonsal destek uygular. Günde bir veya iki kez streoid hormon tableti ile oluşturuluyor. Bu ilaçlar stres ve enfeksiyon zamanlarında arttırılmalıdır. Uygulanan hormon tedavileri hastalığa genellikle olumlu cevaplar vermektedir.

Uygulanan ilaç tedavileriyle normale dönen kişiler, sağlıklı bir şekilde yaşamlarına geri dönebiliyor. Hastalığın tekrar belirti gösterip göstermediği kişiler tarafından takip edilmelidir. Belirtiler tekrar gösterilmesi durumunda tekrar doktorlara bu konu hakkında bilgi verilmelidir. Hafife alınmayacak ve son derece dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğundan, belirtiler göz ardı edilmemelidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.