Acuka Nedir, İçine Neler Katılır? Nereye Aittir?
15. yüzyıldan beri sofralarımızı süsleyen acuka, Balkanlarda, Kafkasya'da ve Trakya'da en çok tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Meze ve sos olarak da tüketilen acuka, çemene benzese de ondan daha tuzlu ve acıdır. Genellikle tereyağı ile birlikte yenen acukanın ceviz ve fındıkla hazırlanan birçok çeşidi mevcuttur. Acuka nedir, içine neler katılır? Nereye aittir tüm detayları ile sizler için derledik.
Bazı yörelerde ''acıka'' olarak telaffuz edilen bu besin ''acılı ezme'' adıyla da bilinir.
Acuka Nedir?
Acuka, genellikle kahvaltılarda tüketilen bir kahvaltılık türüdür. Yemeklik acukalara kimyon ve kara biber de eklenir. Acuka, tostlarda ve sandviçlerde sos, et yemeklerinde ise meze ve garnitür olarak tüketilir.
Acukanın İçine Neler Katılır?
Acukanın ana malzemesi domates salçasıdır. Bu sosta en çok kullanılan baharatlar ise kekik ve kırmızı biberdir. Acukanın içine konan sarımsakların iyice rendelenmesi gerekir.
Acukanın daha lezzetli olması için yapımında kullanılan biberler, en az bir hafta, on gün boyunca güneşte kurutulması gerekir.
Acuka Hangi Yöreye Ait?
Acuka, Kafkasya ülkeleri arasında yer alan Gürcistan'a ait yöresel bir lezzettir.
Acukanın Faydaları Nelerdir?
1- Acuka iştah açar. Bu sayede anoreksi hastalığına yakalanma riskini yarı yarıya azaltır.
2- Bu yöresel lezzet metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Vücudun yağ yakım hızını arttıran acuka kilo vermeye yardımcı olur.
3- Acukanın içerisinde sarımsak ve salça gibi faydalı besinler yer alır.