SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Acı kavundaki ölüm tehlikesi!

Sinüzit tedavisinde acı kavuna başvuranlar ölüm ile karşı karşıyalar...

|

Sinüzit hastalığı birçok insanın hayatında kronikleşen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Özellikle sinüzit diğer yan hastalıkları da tetikleyen bir sorun.

Sinüzit tedavisinde cerrahi işlemler son yıllarda önem kazanırken eskiden gelen bir alternatif tedavi yöntemi olarak halk tarafından benimsenen "acı kavun bitkisi" tedavisinin birçok zararı bulunuyor. Medient KBB Tıp Merkezi’nden Op. Dr. Şahruz Şeydai, acı kavunun zehirli bir bitki olduğunu belirtirken ölümlere bile yol açabileceğinin altını çiziyor ve sinüzit tedavisinde önemli noktaları şöyle özetliyor; "Sinüzit hastalığı veya rinosinüzit terimi sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın iltihabı anlamına gelmektedir. Sinüzit hastalığının oluşmasına neden olan en önemli faktör ise sinüs mukozası tarafından üretilen salgının (sümük/mukus) burna boşaltılamayarak sinüsler içinde birikmesidir. Bu durum üç şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Üretilen salgının burna boşalma yolunun (sinüs boşalma kanalı) tıkanması,

Salgıyı sinüsler içinde sinüs boşalma kanallarına taşıyan sistemin (muko silier aktivite) işlevinin bozulması,

Salgının içeriğinin ya da kıvamının değişmesi.

Sinüzitin baş sebeblerinden biri virüsler

Virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları en sık karşılaşılan sinüzit sebebidir. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar sırasında burun ve sinüsleri döşeyen mukozanın şişip kalınlaşmasına bağlı olarak dar sinüs boşalma kanallarının tıkanması yanında aynı enfeksiyon nedeni ile salgıyı kanallara taşıyan sistemin fonksiyonunun bozulması ve salgının dar boşalma kanallarını tıkayacak şekilde koyu kıvamlı hale gelmesi sinüsler içinde salgı birikimine neden olur. Bu durumun birkaç gün içinde düzelmemesi halinde ikincil bakteriyel çoğalma ile akut bakteriyel sinüzit oluşur.

İkinci sıklıkta karşılaşılan sinüzit nedeni alerjik reaksiyonlara bağlı oluşan mukoza ödemi sonucunda sinüs boşalma kanallarının tıkanmasıdır. Sinüs boşalma kanallarını daraltan ya da tıkayan burun içi eğrilikler (septum deviasyonu), polipler, burun eti büyümeleri (konka hipertrofileri) gibi anatomik bozukluklar da sinüzite neden olabilirler. Kistik fibrozis ya da silier hareket bozuklukları gibi nadir durumlar mukus üretimi ve veya taşınmasını bozarak, HIV enfeksiyonu (AIDS), kemoterapiler, vücut savunma sistemini baskılayan ilaçların kullanımı, insüline bağlı şeker hastalığı ve bazı bağ dokusu hastalıkları immün fonksiyonları olumsuz etkileyerek sinüzitlere neden olabilirler." diyor.

Sinüzitten korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

Sinüzit tedavisinde tüm hastalıklarda olduğu gibi öncelikle o hastalığa yakalanmamak için gereken önlemlerin alınması gerektiğini belirten Op. Dr. Şahruz Şeydai, sinüzitten koruyucu önlemleri sıralıyor; "Tüm hastalıklarda olduğu gibi sinüzitte de önlemeye yönelik tedbirler tedavinin ilk adımı olarak kabul edilebilir.

Yaşama ve çalışma ortamlarının iyi havalandırılması ve bu ortamlarda sigara içilmesine izin verilmemesi,

Klimalar ve merkezi havalandırma sistemleri bulunan ortamların nem oranının kontrol edilmesi ve gereken durumlarda ilave önlemlerle havanın nemlendirilmesi,

Sıvı kaybı fazla olan durumlarda günde en az 2 litre olmak üzere ılık su tüketilmesi,

Tanı konmuş burun alerjisi olan hastaların alerjiye neden olan ajanların bulunduğu ortamlardan uzak durması. Sinüzit tedavisini iki başlık altında toplayabiliriz" diye anlatıyor.

Sinüzit tedavisinde ilaç kullanımı ile hastalığın geçmemesi üzerine ise cerrahi yöntemlere hastaların başvurabileceğini açıklayan Op. Dr. Şahruz Şeydai, Kronik sinüs iltihapları başta olma üzere, sinüsler ile ilgili diğer patolojilerde cerrahi girişim olarak günümüzde en sık tercih edilen yöntem Endoskopik Sinüs Cerrahisi’dir (ESC).

Endoskopik sinüs cerrahisinin gerçekleştirildiği burun çevresindeki sinüslerin bulunduğu bölgelerin dar, anatominin karmaşık olmasının yanı sıra ameliyat sahasının beyin, gözler, görme sinirleri, gözyaşı kanalları, şah damarları gibi önemli organ komşulukları olması bu yöntemin uygulanmasında eğitim ve tecrübe yanında düşük hata payı ile yüksek teknik beceriyi gerekli kılmaktadır.

Ameliyat süresi mevcut problemin yaygınlığı ve müdahale edilecek sinüs sayısına göre değişmekte olup 15 dakika ile 2 saat arası sürmektedir.

Sinüzit tedavi edilmezse birçok yan hastalığa neden olabilir

Hayat kalitesini etkileyen kronik sinüzit bulguların yanı sıra, orta kulak iltihabı, koku fonksiyon kayıpları, cilt, göz küresi ve beyin zarlarına yayılan enfeksiyonlar gibi komplikasyonlara neden olabilir.

Acı kavun öldürücü
Op. Dr. Şahruz Şeydai, acı kavunun zehirli bir bitki olduğunu belirtirken ölümlere yol açabilecek bir bitki olduğunu vurguluyor ve bu yönteme başvuranları şöyle uyarıyor; "Acı kavun birçok yerde kendiliğinden yetişen yabani bir bitki türüdür. Halk içinde ebu cehil karpuzu, acı dülek, acı düvelek, birtlangiç, cırtlak, cırtatan, hıyarcık gibi isimlerle de bilinmektedir. Bu bitkinin suyu oldukça zehirli bir yapıya sahiptir. İki gramı insan için öldürücü olabilmektedir.

Biz tıp doktorları için bir maddenin ilaç kategorisinde olup tedavi amaçlı kullanılması için, o madde ile ilgili uzman kişiler tarafından laboratuvar ortamında, gerekli hayvan ve insan deneylerinin yapılmış olması ve bu çalışmaların sonuçları resmi literatürlerde yer alması gerekmektedir. Acı kavun

gibi doğal tedavi yöntemlerini kullanan hastaların çeşitli yorumları vardır. Kimisi bu hastalıktan tamamen kurtulduklarını söylerken kimileri çok ciddi rahatsızlıklar geçirmişlerdir. Özellikle alerjik bünyeye sahip bireylerde çok hızlı reaksiyona sebep olabilir ve bu tablu bazen çok ciddi hava yolu

tıkanmalarına (Anjioödem) ve hatta ölüm ile sonuçlanabilir, literatürlerde bu tip vakalar bildirilmiştir. Bu nedenle bizim görüşümüz bu tarz doğal yöntemler ile ilgili kulaktan dolma olumlu hikayeler olsa bile doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanılmaması yönündedir." diyor.

PembeNar Özel

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.