SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Aç olan mideniz mi?

Duygularınızla başa çıkmak için sürekli yemek mi yiyorsunuz? Depresyondayken, sinirliyken veya üzgünken deli gibi çikolata yemek isteyenlerden misiniz? Eğer yaşadığınız duyguların sonunda yeme ihtiyacınız sürekli artıyorsa, aç olan mideniz değil duygularınızdır.

|

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, çoğu insanın normalin üzerinde yemek yeme sebebi %75 duygusal durumlara bağlı. Yemek yemek bazı bireyler için kolaydır; yemeği bir duygusal antibiyotik olarak görürler.Oysa yemeğin yarattığı iyi duygular genellikle kısa sürelidir ve sonunda alınan kilolar,insanda daha çok üzüntü,mutsuzluk,stres,kaygı,pişmanlık gibi olumsuz duyguların hissedilmesine sebep olmaktadır.

Duygusal Açlık

Duygusal açlık; stres, sıkıntı, aşırı iş yükü, aile baskısı ya da travmatik bir olaydan dolayı yeme isteğinin artması durumudur. Mutluluk bile duygusal yeme isteğini artırabilir. Duygusal yeme eğiliminde olan kişiler;yemek yemeyi bir kaçış yolu, rahatlama, eğlenme ya da bir şeyi kutlamak için araç olarak görebilir. Bu kişiler, fiziksel açlıktan ziyade duygusal açlıklarını gidermek için yemekyemeye yönelebilir. Kişi yaşadığı ruhsal açlık ya da çatışmalardan dolayı yemekyemeye yönelerek haz almaya çalışır. Yemek anında kişi haz alır ancak sonrasında pişman olur ve suçluluk duygusu yaşar. Duygusal açlığını yemek yiyerek gideren kişilerde şişmanlama ve ilerleyen dönemlerde de buna bağlı depresyon görülebilir.

Duygusal yeme alışkanlığındaki belirtiler

•Çevredekiler yemekyerken açolunmasa bile yemek yeme,
•Boş vakitlerde ve can sıkıntısında bir şeyler atıştırma,
•En çok sevilen yemek yenilmediğinde üzüntüye kapılma,
•Kendini avutmak için yemek yeme,
•Gece kalkıp abur cubur yeme isteği.

Duyguya bağlı yemek yeme sendromundan kurtulmanın en önemli anahtarı farkındalıktır.Bu farkındalığı kazanmak için kişinin kendini tanıması,hangi duyguların yemek yeme ihtiyacına sebep olduğunu anlaması gerekir.Yaşadığınız duygu durumlarına bağlı yeme alışkanlıklarını bırakmak için yapılması gerekenler:

Bir yemek günlüğü tutun

Ne zaman ve ne yediğinizle beraber,yemeği canınız çektiği sıradaki duygularınızı da yazın.

Duygularınızı içinize gömmeyin

Duygularınızı gizlediğiniz her vakit onları yemekle bastırma hissi doğacaktır. Her ne hissediyorsanız onu dışarı vurun; iyi gelecektir.

Kendinize zaman ayırın

Meditasyon veya sizin için meditatif etkisi olan bir başka aktiviteyi gün içinde yapmaya çalışın. Bu yoga da olabilir, denizin sesini dinlemek de…

Spor yapın

Spor yapınca ne kadar iyi hissedeceğinizi ve çikolataya ihtiyaç duymadığınızı görünce siz de şaşıracaksınız.

Evde sizi kışkırtan yiyecekler bulundurmayın

Yemesem de bulunsun diyerek onları satın almak,onları yemek için attığınız ilk adımdır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.