SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

8. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bu hafta bebeğinizin minik parmakları oluşuyor. İşte sekizinci haftada gelişimi ve sizi bekleyen değişiklikler…

|

Bebeğinizin göz kapakları gözlerini kapatmaya başlarken, gelişmekte olan ciğerlerine giden soluk borusu da genişlemektedir. Bebeğinizin kuyruğu hemen hemen kaybolmuş durumdadır. Henüz cinsel organları belli olmadığından cinsiyetini öğrenmeniz pek mümkün değildir. Fakat siz hissetmeseniz dahi minik mucize hareket etmeye ve yön değiştirmeye başlamıştır.


Çoğul gebeliklerde de bu hafta aynı gelişimler baş gösterecektir. Ufaklıklar sürekli hareket halinde ve hızla büyüme evresindedir. Bebeğiniz bu hafta fasulye tanesi büyüklüğündedir.

Hayatınız ne yönde değişiyor?

Sütyenleriniz dar gelmeye mi başladı? Laktasyona hazırlık aşamasında olan vücudunuzdaki hormon artışı sebebiyle göğüsleriniz de bir beden büyümüş olabilir. Ayrıca şişkinlik, ağrı, kaşıntı ve hassasiyet de görülebilir. Tüm bu sorunların sebebi hormonlardır. Göğüsler özellikle hamileliğin 6-8. haftası arasında büyür. Hamileliğin sonuna kadar da bu büyüme devam eder. Genellikle en fazla 2 beden büyüme gözlemlenir.

Bir başka değişiklik ise göğüs ucu çevresindeki halkalar ve göğüs uçlarının renk ve boyutlarında görülür. Göğüs uçları daha koyu bir hal alırken, etrafındaki halkalar da genişler ve rengi koyulaşır. Ayrıca bu bölgede ufak çıkıntılar da görebilirsiniz. Tüm bu değişiklikler bebeğinizi emzirmek için vücudunuzun yaptığı hazırlıklardır.

Genellikle hamileliğin 3. ayında göğüslerinizde kolostrum adı verilen koyu ve sarımsı bir madde üretilmeye başlanır. Hamileliğin ilk aylarında bu madde zaman zaman göğüslerden dışarıya sızabilir, ancak bu herkeste rastlanılan bir durum değildir.

Göğüslerinizin rahat ve sağlıklı olmasını sağlamak için sentetik malzemeler yerine pamuktan üretilmiş sütyenler tercih edin.

Yorgunluğun üstesinden gelmek için…

Yükselen progesteron hormonu sebebiyle kendinizi sık sık yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Kusma ve mide bulantısı da fazla enerji harcamanıza neden olabilir. Yorgunluğun en iyi çözümü iyi bir gece uykusudur. Dinlenmiş vücudunuz bebeğin gerekli olduğu vitamin ve mineralleri sağlamada daha başarılı olacaktır.

İyi bir gece uykusu hamilelikte çok önemlidir

Kocaman bir göbek, şiddetli bel ağrıları, bebeğinizle ilgili endişeler ve sürekli tuvalete gitme ihtiyacı uykularınızı kaçırabilir. İşte bu durumlarda size yardımcı olabilecek öneriler…

  • Sürekli tuvalet ihtiyacı


Büyüyen rahminizin yaptığı baskı sebebiyle sürekli idrar ihtiyacı doğmaktadır. Yatağa girmeden 1-2 saat önce mümkün olduğu kadar az sıvı tüketirseniz geceniz daha rahat geçecektir.

  • Mide bulantısı


Mide bulantısını daha da şiddetlendiren bir şey varsa o da aç karınla yakalanmaktadır. Başucunuzda tutacağınız krakerler, uyandığınızda atıştıracağınız hafif yiyecekler mide bulantısına karşı yardımcınız olacaktır.

  • Sindirim sorunları ve yanma


Günde 3 büyük öğün yerine sindirimi kolaylaştıracak sık ve az öğünleri tercih edin. Akşam yemeğiniz yatağa yatmadan en az 3 saat önce bitmiş olmalı. Ayrıca yemek yedikten sonra oturmak yerine biraz hareket etmeyi deneyin. Asitli, baharatlı, kızartılmış gıdalardan ve çikolatadan uzak durun. Bu besinler yemek borusunda hassasiyete neden olabilir.

  • Bacak krampları


Çoğu hamilelikte bacak ağrıları ve krampları kabus haline dönüşür. Gece uykularını kaçıran bu kramplardan kurtulmak için hareketsiz kalmak hiçbir işe yaramaz. Bacağınıza yapacağınız hafif bir masaj, basit esneme hareketleri ve sıcak su torbası işe yarayabilir.

  • Uykusuzluk


Tıp dilinde ensomni adıyla anılan uykusuzluk endişe ve heyecanla doğru orantılı olarak artar. Uykusuzlukla başa çıkabilmek için uyumadan önce ılık bir duş alabilir, ardından rahatlatıcı hareketler yapabilirsiniz. Gündüz düzenli yaptığınız sporlar da yorulmanıza ve rahat uyumanıza katkı sağlayacaktır.

Hangi testleri yaptırmalıyım?

Bebeğinizin sağlıklı olmasını her şeyden çok istediğinizi biliyoruz. Ancak hangi testi yaptırmalıyım gibi ciddi bir soru sürekli sizi endişeye sürükleyecektir.

Öncelikle kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin. Doktorunuzla aranızdaki güven çok önemlidir. Bu nedenle hangi testin gerçekten gerekli olup olmadığını ayrıntılarıyla ondan dinleyin.

Doğum öncesinde yaptıracağınız çoğu test görüntüleme yöntemiyle yapılır. Bu testler teşhis koymaktan ziyade riskleri belirlemede etkilidir. Doktorunuzdan ayrıntılı bilgi aldıktan sonra güvenilir kaynaklardan kendiniz de araştırma yapın. Testlerin herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını iyice öğrenin.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.