SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

7,5 milyar liralık USB'nin şifresini unuttu! Son 2 hakkı kalmıştı, gelen mesaj şaşırttı

İçinde 7 buçuk milyarlık Bitcoin'i bulunan USB şifresini unuttu. İçindeki her şeyin sıfırlanmaması için 2 kere yanlış girme hakkı kalmıştı. Bir eylül günü aldığı mesaj onu duruma uğrattı. Talihsiz adamın içerisinde milyon dolarlar bulunan USB'sinin akıbeti bakın ne oldu.

|

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Almanya doğumlu girişimci Stefan Thomas bundan tam 13 yıl önce aldığı, içerisinde 7 buçuk milyar değerinde Bitcoin'in olduğu USB şifresini bir türlü bulamıyordu. Biraz daha zaman geçince Thomas, milyonlarca dolar değerinde Bitcoin içeren USB belleğinin şifresini kaybetti ve bu durum onu zor bir duruma soktu. Eylül ayının sonlarında bir çarşamba günü, Tom Smith olarak anılmak isteyen bir bilgisayar korsanı Thomas'a saçma bir kısa mesaj gönderdi: "Sorgu voltaj tekrar."


200 TRİLYON DENEME YAPILDI

Thomas, birkaç gün önce bu terimleri rastgele oluşturmuş ve bunları IronKey S200 olarak bilinen şifreli bir USB flash sürücü modeline parola olarak ayarlamıştı. Üstelik USB'yi Smith ve takım arkadaşlarının laboratuvarına göndermişti. Smith, Thomas'a parolasını tahmin etmenin birkaç gün sürebileceğini söylemişti. Aslında bunu tahmin etmek imkansız olmalıydı. Çünkü IronKey'ler, birisinin yalnızca 10 yanlış şifre tahminini denemesi durumunda içerikleri kalıcı olarak silmek üzere tasarlanmıştı. Peki hackerlar bu şifreyi kırmayı nasıl başarmışlardı? Unciphered'ın bilgisayar korsanları hâlâ açıklamadıkları gizli bir IronKey şifre kırma tekniği geliştirmişlerdi. Bu da onlara aslında sonsuz sayıda deneme olanağı sağladı.

Thomas'ın USB belleği Unciphered'in laboratuvarına ulaşmıştı ve hemen ertesi sabah üç kelimelik parolasının ona mesaj olarak gönderildiğini görünce biraz şaşırdı. Thomas, röportajlarında halihazırda sekiz yanlış tahminde bulunduğunu, IronKey'in üzerinde saklanan anahtarları silmesinden ve Bitcoin'lerine erişimini sonsuza kadar kaybetmesinden önce yalnızca iki deneme daha kaldığını söylemişti. 

DEĞERİ MİLYON DOLARA YÜKSELDİ

Geçen 13 yılda, Thomas'ın IronKey'indeki erişilemeyen madeni paraların değeri neredeyse yarım milyondolara kadar yükseldi ve ardından mevcut, hâlâ şaşırtıcı olan fiyatına ulaştı. Ocak 2021'de Bitcoin zirve döviz kuruna yaklaşmaya başladığında Thomas, The New York Times'a uzun süredir kayıp olan hazinesinin yıllar içinde kendisine neden olduğu endişeyi "Yatakta uzanıp bunu düşünürdüm. Sonra bilgisayara yeni bir stratejiyle giderdim ve bu işe yaramazdı. Yine çaresiz kalırdım" diyerek anlattı.

2021'de aynı sıralarda, kriptograflardan ve beyaz şapkalı bilgisayar korsanlarından oluşan bir ekip, Thomas gibi pek çok şanssız kripto sahibinin uzun süredir vazgeçtiği türden devasa, donmuş fonların kilidini açmak amacıyla Unciphered'ı kurdu. İlk hamlelerinden biri, zamanlamaya ve eleme sürecine dayalı olarak Thomas'ın kullanmış olması gereken IronKey'in tam modelini belirlemekti. Daha sonra internette satışa sunabilecekleri bu on yılı aşkın modelin tüm tedarikini satın aldılar ve sonunda laboratuvarlarında yüzlerce model topladılar. Hassas bir lazer kesme aleti kullanarak, USB çubuğunun kriptografik sırlarını barındıran 'güvenli bölge' olarak hizmet veren atmel çipini kestiler.

'EVEREST'İN ZİRVESİNE ULAŞTIK'

Bu çipi nitrik asitle yıkayarak kapağının açılmasını sağladılar ve kurcalamayı önlemek için tasarlanan epoksi katmanlarını kaldırdılar. Daha sonra aşındırıcı bir silika çözeltisi ve dönen küçük bir keçe ped ile çipi katman katman cilalamaya başladılar; yüzeyinden her seferinde bir mikron kadar malzeme çıkararak, optik mikroskoplarla her katmanın fotoğraflarını çektiler. Elektron mikroskoplarını tarayıp işlemcinin tam bir 3 boyutlu modelini oluşturana kadar süreci tekrarladılar. Ancak ekip çok daha ileri gitti ve güvenli elemanın bağlantılarına milimetrenin onda biri kalınlığında kablolar bağlayarak içine giren ve çıkan iletişimleri dinledi.

Ekibin bir üyesi, şifresi çözülmüş bir IronKey'in içeriğini ilk kez okuduğunda, milyonlarca dolar değerindeki laboratuvar ekipmanıyla kaplı bir masanın etrafında durduğunu anlatmıştı. Unciphered'in CEO'su Eric Michaud, "Az önce Everest'in zirvesine ulaştık" diyerek durumu izah etmişti.

7 BUÇUK MİLYAR LİRAYA NE OLACAK?

Böylece bu kırma tekniğine karşı aynı derecede savunmasız olan bir IronKey, mevcut döviz kurları üzerinden 235 milyon dolara (yaklaşık 7 buçuk milyar lira) yakın değere sahip 7 bin 2 Bitcoin'in anahtarını elinde tutmayı başarmıştı. USB şifre çözme gösterisini yaptıktan kısa bir süre sonra Unciphered, şirketin yeni IronKey kilit açma yeteneklerine kefil olabilecek ve yardım sunabilecek ortak bir ortak aracılığıyla Thomas'a ulaştı. Ancak tek bir sorun vardı: Thomas onların yardımını istemedi. Başka iki şifre kırma takımıyla anlaşma yapmış olan Thomas, Unciphered ekibinin teklifini kibarca reddetti. Paralarının alınmasından endişe duyuyordu ve bu fikre pek sıcak bakmadı. 

Unciphered araştırma sürecini veya IronKey'i kırmak ve şifre tahminlerini sınırlayan sayacını yenmek için bulduğu tekniğin ayrıntılarını açıklamayacak. Şirket, kırdıkları IronKey modelinin bir yazılım güncellemesiyle yama yapılamayacak kadar eski olması ve bazılarının hala gizli bilgileri saklıyor olabileceği göz önüne alındığında, keşfettikleri güvenlik açıklarının halka açıklanamayacak kadar tehlikeli olabileceğini savunuyor.

Thomas'ın IronKey'inin ne tuttuğunu kesin olarak bilmenin imkansız olduğunu belirtiliyor. Belki 7.002 Bitcoin'in anahtarları başka bir yerde tutuluyor ya da tamamen yok oluyor. Thomas'ın  bu duruma karşı olan ilgisizliği, belki de şifresiz kalan Bitcoin'lerin sonsuza dek erişilemez kalmasına neden olabilir. 7,5 milyar lira değerindeki Bitcoinlere ne olacağını kimse bilmiyor. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.