5. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?
Susam boyutuna ulaşan fetüs tüm hızıyla büyümeye devam ediyor. İşte beşinci haftada sizi ve bebeğinizi bekleyenler…
Rahminizin derinliklerinde susam boyutlarına ulaşmış olan embriyo, tüm hızıyla büyümeye devam ediyor. Bu hafta embriyo tüm organlarının oluşacağı ektoderm, mezoderm ve endoderm katmanlarından meydana geliyor.
Bebeğin beyin, omurilik, sinirler ve omurgasının oluşacağı nöral tüp, en üst katman olan ektodermde gelişimine başladı. Bu katman bebeğin derisinin, saçlarının, tırnaklarının, meme bezlerinin, diş minesinin ve ter bezlerinin büyümesini de sağlayacak olan katmandır.
Orta katman olan mezodermde kalbi ve dolaşım sistemi de oluşmaya başladı. Bu hafta içerisinde kalbi odacıklara ayrılarak atmaya başlayacak. Mezoderm, bebeğin kasları, kıkırdak dokusu, kemikleri deri altı dokularının oluşmasını sağlayacak katmandır.
Üçüncü katman olan endoderm ise akciğer, bağırsaklar, boşaltım sistemi, tiroit, karaciğer ve pankreas oluşumunu başlatacaktır. Bu arada ilkel plasenta ve göbek kordonu da oluşma evresindedir.
Hayatınızdaki değişiklikler
Bu haftalarda göğüslerde hassasiyet, yorgunluk ve sık idrara çıkma gibi sorunlar baş gösterebilir.
Aslında ilk haftalarda dış dünyanızda çok büyük değişiklikler meydana gelmez. Daha çok vücudunuzun iç kısmında pek çok değişim gözlenmektedir. Elbette alkol alımı gibi alışkanlıklardan uzak durmanız gerektiğini saymazsak.
Çoğul gebeliklerde 5. hafta
Bebeğin gelişimi konusunda tekil gebeliklerle aynı olan çoğul gebeliklerde anne adayının hayatında bazı değişimler boy gösterir. Tekil gebelerde alınması gereken kalori miktarından biraz daha fazla almanız gerekmektedir. Günde ekstra 600 kalori ikiz bebekler için yeterli olacaktır.
Spora başlayın
Bu haftadan itibaren düzenli bir spor programına başlamanız önerilmektedir. Dayanıklılık ve gücünüzü arttırmak için yapacağınız basit egzersizler sayesinde aşırı kilo almaktan da uzak durmuş olacaksınız. Düzenli egzersizler sırt ve bel ağrısı gibi fiziksel sorunların da üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.
Hamileliğin erken safhalarında spora başladığınız takdirde, bebeğin doğumundan sonra eski formunuza kavuşmak çok daha kolay olacaktır. Özellikle ağır hareketlerden uzak durmanız gereken bu dönemde yürüyüş ve yüzme gibi basit egzersizler yapabilirsiniz.
Baba adaylarına öneriler
Hamilelik daha çok eşinizi ilgilendiriyormuş gibi görünebilir. Erkeklerin çoğu bebek doğana kadar konuyla pek ilgili olamaz. Ancak hamileliğin zorluklarına katlanan eşinin yanında olan bir baba adayı sayesinde, tüm acılar ve ağrılar daha kolay atlatılabilir.
Baba adaylarına özellikle eşini psikolojik olarak yatıştırmak düşmektedir. Kilo aldığı için çirkin göründüğünü ve çekiciliğini kaybettiğini düşünen eşinizin kendini iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Bebek gelişim kitapları sadece eşinizin değil sizin de okumanız gereken yayınlardır. Öğrendiğiniz bilgileri eşinizle paylaşabilir ve onu anladığınızı gösterebilirsiniz.
Hormon değişimleri sebebiyle hassas bir durumda olan eşinize karşı biraz daha fazla tolerans göstermeniz de gerekecektir. Onunla birlikte spora gidebilir, onun alışmaya çalıştığı beslenme düzenine siz de dahil olabilirsiniz.
Hamilelik sebebiyle eski cinsel yaşantınıza sahip olamayabilirsiniz. Mide bulantıları, ağrılar ve baş dönmeleri sebebiyle düzenli cinsel hayatınız sekteye uğrayabilir. Bu konuda kendisini suçlu hissetmesine izin vermeyin. Ona ufak sürprizler yaparak, cinselliğin her şey olmadığına inandırın.
Hamileliğin ilk haftaları bebeğin gelişimi için büyük önem taşır. Bu evrelerde düzenli kontrollere gitmek, komplikasyonlara neden olabilecek durumların belirlenmesi ve önlenmesi açısından çok mühimdir. Kullandığınız ilaçların sizin ve bebeğinizin sağlığını tehdit edip etmediğini öğrenin. Kronik bir rahatsızlığınız varsa ve bu nedenle düzenli ilaç kullanıyorsanız mutlaka hamileliğinizi öğrenir öğrenmez doktorunuza danışın.
Hamilelik vücudunuzun en ufak etmenlere dahi aşırı tepki verebileceği bir dönemdir. Rahatlatıcı bitki çayları, bitkisel karışımlar, vitaminler ve reçetesiz satılan ilaçlar konusunda bilgi sahibi olmadan hareket etmeyin.
Kötü alışkanlıkları unutun
Hamilelik konusuyla ilgili en iyi bilinen gerçeklerden biri de zararlı alışkanlıkların yaratabileceği sonuçlardır. Düşük, doğum komplikasyonları, zihinsel veya fiziksel gerilik gibi ciddi sorunlara sebep olabilecek alkol, sigara ve uyuşturucuyu hayatınızdan tamamen çıkarın. Sigara içilen ortamlarda dahi bulunmamaya dikkat edin.
Ev işlerine dikkat!
Bazı ev işleri ve hobiler bebeğinizin gelişimi ve sizin sağlığınız için tehlike arz edebilir. Eğer işiniz gereği ağır metallere ve radyasyona maruz kalıyorsanız, iş hayatınızda da değişiklikler yapmanız gerekecektir.
Hamilelik süresi boyunca bazı temizlik ürünleri, böcek ilaçları, çözücüler ve musluk suyundaki kurşun bebeğiniz için çok zararlı olabilir. Günlük yaşantınızı baştan aşağı düzenlemek için doktorunuz ile mutlaka konuşun.
Kaynak: Babycenter.com