SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

39. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğinizin doğmayı dört gözle beklediği 39. hafta gelişimine ve hayatınızdaki değişikliklere göz atalım.

|

Bebeğinizin vücudundaki yağ tabakası gelişiyor. Bu sayede doğumdan sonra vücut ısısını koruması zor olmayacaktır. Ufak bir karpuz büyüklüğüne ulaşırken erkek bebeklerin kızlara oranla daha ağır olduğu söylenebilir. Derisi yavaşça soyulurken altında yeni deri tabakası da oluşumunu sürdürüyor.



Hayatınız nasıl değişiyor?

Her hafta gittiğiniz kontrollerde doktorunuz bebeğinizin büyüklüğünü ve pozisyonunu anlayabilmek için karnınızı muayene edecektir. Rahminizin ne durumda olduğunu kontrol etmek için iç muayene de yapabilir.

Doğum için beklediğiniz bu sürede bebeğinizin hareketlerine dikkat etmeye devam etmelisiniz. Herhangi bir azalma veya artma olduğunda doktorunuza mutlaka haber verin. Suyunuzun gelmesi de bu dönemde mümkündür. Hamileliklerin % 8’inde su doğum başlamadan önce gelir. Suyun gelmesi büyük miktarda olabileceği gibi sızıntı halinde de olabilir. Hiçbir konuda kendiniz teşhis koymaya çalışarak vakit kaybetmeyin. Endişe duyduğunuz anda doktorunuzu arayabilirsiniz.

 

Doğumdan sonra vücudunuz nasıl değişecek?

Doğumunuz hızlı ve sorunsuz olsa dahi vücudunuzun eski haline geri dönmesi zaman alacaktır.

Doğumdan hemen sonra ani bir şekilde kilo vermeye başlayacaksınız. Kısa sürede doğumdan önceki kilonuza dönmeseniz dahi doğumdan hemen sonra 5-6 kilo zayıflamış olacaksınız. Genişleyen belinizin, cildinizin ve göbeğinizin gergin haline dönmesi de elbette bir süre sonra gerçekleşecektir.

Doğumdan itibaren 2 hafta süren kanamanın sebebi rahmi çevreleyen hücrelerin atılmasıdır. Başta kırmızı, adet benzeri olan bu akıntı, durmadan önce sırayla sarı ve sonra da beyaza dönecektir.

Doğum sonrasında ruhsal olarak da zor bir dönemde olabilirsiniz. İlk bir iki hafta anneler genellikle hafif olmak kaydıyla depresyon dönemi yaşar. Kendinizi sıkılmış, endişeli, korku dolu bulabilir, iştahınız kesilebilir ve uykusuz geceler yaşayabilirsiniz. 2-3 hafta içerisinde geçecek olan bu durumda dilerseniz psikolojik yardım da alabilirsiniz.

Doktorunuzu aramanız gereken durumlar:

Aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda mutlaka doktorunuzu aramanız gerekmektedir:

-Anormal vajinal kanama, özellikle saatte bir pedden fazlası gerekiyorsa; golf topundan daha büyük kan pıhtıları atıyorsanız, doğumdan sonraki 3-4 gün süren parlak kırmızı kanama varsa.

-Ateş, alt karın ağrısı, kötü kokan akıntı gibi enfeksiyonları belirtileri olduğunda. İdrara çıkarken zorlanıyorsanız, idrarınız kanlı veya berrak değilse, doğum sonrası yaraların etrafında kırmızılık, kanama veya enfeksiyon varsa, göğüs çevresinde veya göğüs üzerinde kırmızılık, baş ağrısı ve yorgunluk varsa.

-Doğum sonrası depresyon durumunda da doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız, çocuğunuza zarar vermek gibi düşünceleriniz ortaya çıkıyorsa veya günlerce ağlıyorsanız hemen doktorunuzu arayın.

 

Hamilelik sonrasında normal hayata dönmek için öneriler:

Mümkün olan her an dinlenmeye çalışın. Bebeğiniz uyuduğunda uyumak için kendinizi zorlayın.

Ziyarete gelen misafir sayısını azaltmaya çalışın.

Düzenli beslenin.

Kafein, alkol ve şekerli sodalar haricinde bol bol sıvı tüketin.

Ev işleri için bir yardımcı tutabilirsiniz veya sevdiklerinizden yardım isteyebilirsiniz.

Kendinizi toplumdan soyutlamayın. Arkadaşlarınızla, ailenizle ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirin. Size yardım etmelerine izin verin.


Haftanın aktivitesi

Emzirirken çok ihtiyacınız olacak sutyenlerden almadıysanız alışveriş zamanı. Aldığınız çamaşırları hastaneye de götürmeyi unutmayın.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.