SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

38. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğinizin 38. hafta gelişimine ve hayatınızda yaşanan değişimlere göz atalım.

|

Bebeğiniz gittikçe irileşiyor. Orta boy bir pırasa uzunluğuna eriştiği söylenebilir. Avuçlarını sıkmada oldukça başarılı. Doğduktan sonra elinizi sert bir şekilde kavrarsa hiç şaşırmayın! Neredeyse tamamen gelişen organları dış dünyada çalışmak için hazır bekliyor.



Bebeğinizin göz rengini merak ediyor olmalısınız. Bebeğiniz koyu renk gözlü doğduysa muhtemelen bu şekilde kalacaktır. Ancak gri veya açık mavi gözler bu şekilde kalabileceği gibi yeşile, elaya veya kahverengiye de dönebilir. Bu değişim 9 ay içerisinde gerçekleşecektir. Bunun nedeni göze renk veren kısım olan irisin bebeklerde büyüdükçe daha fazla pigment kazanmasıdır.

Hayatınız nasıl değişiyor?

Çoğu kadın için son birkaç hafta çok uzun gelmektedir. Bu zamanı bebeğinizin bakımı için hazırlanarak geçirebilirsiniz.

Ayaklarınızda ve özellikle bileklerinizde şişme gözlemlenebilir. Eğer bu şişkinlikler aniden ortaya çıkarsa doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Ani şişkinlikle birlikte baş dönmesi, ateş, alt karın bölgesinde ağrı, ani kilo alma söz konusu ise preeklampsi şüphesi ortaya çıkabilir. Preeklampsi hamilelerin % 5’inde görülen karmaşık bir rahatsızlıktır. Genelde doğuma yakın dönemde ortaya çıkar ve hafif atlatılır. Ancak ciddi olabilen , bebeğinize ve size zarar verme potansiyeli olan bir rahatsızlıktır.

 

Emzirmeye hazırlanırken…

Emzirmek neden önemlidir?


Anne sütü, bebeğin beslenmesi için en uygun doğal içecektir. Bünyesinde doğru oranda protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin bulunur. Bu besin değerleri bebeğin ilk 6 ayda mutlaka alması gereken maddelerdir. Konu ile ilgili yapılan sayısız araştırma anne sütünün faydalarını saymakla bitirememiştir. İşte anne sütünün en anahtar özellikleri:

Anne sütü bebeği solunum yolu rahatsızlıkları, ishal ve kulak enfeksiyonlarına karşı korur.

Bebeğin alerji, lösemi ve obezite riskini azaltır.

Stres seviyesini düşürür ve göğüs kanseri riskini azaltır.

Emzirmeye nasıl hazırlanılır?

Emzirmeye hazırlanırken konu ile ilgili yayınları okuyabilir, doğum egzersizlerine katıldığınızda nasıl emzirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizi doğurduktan hemen sonra cildine temas etmek çok önemlidir. Cilt probleminiz yoksa bebeğinizle temasa geçmekten çekinmeyin.

Kendinizi hazır hissetmeyebilirsiniz. Bu konu pek çok annenin yaşayabileceği bir sorundur. Hastanelerin bebek bakım ve emzirme ünitelerindeki hemşireler size bu konuda yol gösterebilir.

Bebeğinizi 24 saat içerisinde 8-12 kez emzirmeniz önerilmektedir. Tıbbi olarak gerekli değilse ilk birkaç hafta anne sütünden başka besin verilmemelidir.

 

Emzirmek can acıtır mı?

Emzirmek çok doğal bir süreç olsa da sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Çoğu anne ilk başlarda göğüs ağrısı yaşamaktadır. Ağrını sebebi genellikle bebeğin göğse doğru şekilde tutunmuş olmamasıdır. Bebeğin ağzı göğüs çevresini mümkün olduğu kadar kaplamalıdır. Göğüs ucu bebeğin ağzının içerisinde olmalıdır.

Bebeğiniz ilk kez emdikten sonra göğüste ağrı yaşadıysanız serçe parmağınızı ağzıyla göğüs ucu arasına yerleştirebilirsiniz. Kendinize uygun pozisyonu bulana kadar parmağı hareket ettirebilirsiniz. Bir türlü uygun duruşu bulamadıysanız hastanedeki hemşirelerden yardım isteyebilirsiniz. Bu konuda tecrübeli olan büyükleriniz de size yardımcı olabilir.

Haftanın aktivitesi

Bebek doğduktan sonra okumak için fazla vaktinizin olmayacağını düşünürsek bu aralarda bebek bakımı ile ilgili kitaplar okuyabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.