SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

36. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğinizin 36. haftadaki gelişimine ve doğuma yaklaşırken hayatınızdaki değişikliklere göz atalım.

|

Günde 28.34 gram civarında olmak üzere bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. Boyu 46 cm dolaylarında olabilir. Vücudundaki tüyler ve onu amniyotik sıvıdan koruyan balmumuna benzeyen tabaka yavaş yavaş kayboluyor. Bu maddelerden az miktarda yutan bebeğinizin ilk bağırsak hareketleri sonucunda bu maddeler dışarıya atılacak.

 



Bu haftanın sonunda artık bebeğinizin normal doğum süreci başlayabilir. 37. hafta öncesinde doğan bebeklere erken doğan, 42 hafta sonrasındakilere ise geç doğan adı verilir. Bu haftalarda genellikle baş aşağı pozisyonda bulunacak. Ancak eğer ters duruyorsa doktorunuz onu ters çevirecek birkaç hareket uygulayabilir.

 

Hayatınız nasıl değişiyor?

Bebeğiniz çok fazla yer kapladığı için normalde yediğiniz porsiyonları bitiremeyebilirsiniz. Az ancak sık yemek enerjinizi geri kazanmanızda yardımcı olacaktır. Bu dönemde nefes aldığınızda bebeğinizin aşağı doğru kaydığını hissedebilirsiniz. Buna bağlı olarak karnınızdaki baskı artabilir. Bazı hamileler bu durumu bacaklarının arasında bir top taşımaya benzetmektedir.

Doktorunuza gittiğinizde bebeğinizin tekmelerinden, sancılardan ve hareketlerden bahsedin. Özellikle hareket düzeninde yaşanan değişiklikler çok önemlidir ve hemen bildirilmelidir. Bunun yanı sıra sürekli baş ağrısı, karın ağrısı, ateş, vajinal kanama ve görme bozukluğu gibi durumlar da bir an önce doktora söylenmelidir.

Hamileliğin bu döneminden itibaren uzun yolculuklardan, uçağa binmekten kaçının. Nitekim doğumun başlama ihtimali oldukça yüksektir. Bazı havayolları tahmini doğum zamanı 30 gün içerisinde olan hamileleri uçağa kabul etmemektedir.

Şaşırtıcı Gerçekler: Doğumun Evreleri

İlk defa anne olacaklar için doğum ortalama 15 saat sürmektedir. Doğum 3 ana evreye ayrılır.

 

Birinci evre:

Sancıların başladığı ve rahim yolunun tamamen açıldığı evredir. Doğumun başladığı ilk zamanı kestirmek pek mümkün değildir. Çünkü doğumun erken belirtileri bazen kendini göstermeyebilir. Birinci evrenin ilk bölümünde genellikle rahim boynu 4 cm kadar açılır. Bu aşamada aktif doğum başlamış demektir. Sancılar sıklaşır ve şiddeti artar. Aktif aşamanın ikinci kısmında rahim boynu 8-10 cm civarında açılır. Bu bölümdeki sancılar 2-3 dakika aralıklarladır ve çok şiddetlidir.

İkinci evre:

Rahim boynu tamamen genişlediğinde doğumun ikinci evresi başlar. Bu evre “itme” bölümüdür ve sürekli ıkınmanız gerekir. Bu evre birkaç dakika ile saatler arasında değişen bir zamana yayılabilir. Daha önceden normal doğum yaptıysanız daha kısa sürebilir.

Bebeğinizin başının çıktığı an en zorlu zamandır. Vücudunun en büyük kısmı olan başı çıktıktan sonra devamı daha kolay gelmektedir. Omuzlarının da çıkmasıyla kısa bir süre içerisinde bebeğinizin dışarıya çıkmış olacaktır.

Doğum anında çok karmaşık duygular içerisinde olabilirsiniz. Mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, gurur ve daha pek çok hisle dolabilirsiniz.

Üçüncü evre:

Üçüncü evre bebeğin doğumuyla başlar ve plasenta tamamen atılana kadar devam eder. Bu evredeki sancılar genellikle çok hafiftir.

Haftanın aktivitesi

Bebeğinizin doğumunu bildireceğiniz kişileri listeleyin. Sosyal medya ağları sayesinde günümüzde bebeğin doğumunun bildirimi çok daha kolay olmaktadır.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.