3 yaşa kadar pirinç, 3'ten 6'ya kadar bezelye tanesi büyüklüğünde olmalı! 'Çürüğe karşı korumada etkili'
Yıllar içinde yapılmış pek çok bilimsel çalışma da flörürlü diş macunuyla düzenli olarak fırçalanan dişlerin ağız sağlığına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar ise özellikle çocuk diş macunlarındaki flor oranına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek olası bir kötü senaryonun çocuklarda diş çürümelerine sebep olabileceğini hatırlatıyor.
Doğada en yaygın bulunan element olan flor aynı zamanda diş sağlığımız için de önemli bir yere sahip. Diş çürüğü oluşumunu önlemede ve ilerlemesini durdurmada etkin bir rol oynayan flor, diş macunlarında kullanıldığında kişilerin diş mineleri güçlenir ve bu da dişlerin sağlıklı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Yıllar içinde yapılmış pek çok bilimsel çalışma da flörürlü diş macunuyla düzenli olarak fırçalanan dişlerin ağız sağlığına sahip olduğunu ortaya koyuyor.
FLOR ORANINA DİKKAT EDİLMELİ
Henüz diş sağlığının önemini yeterince kavramayan çocuklar ise kendilerine özel olarak üretilen çocuk diş macunlarını tercih ediyor. Ancak bu noktada uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Çocuk diş macunlarındaki flor oranına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aksi takdirde çocuklarda sıklıkla karşılaşılan diş çürümelerinin altında bu nedenin yatıyor olabileceğini belirtiyor.
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, diş çürümenin çocuklardaki oranında dikkat çekerek, "Flor aynı zamanda çürüğe sebep olan bakterilerin metabolik aktivitelerini de etkileyerek dişlerin çürüğe karşı korunmasında rol oynar" diye konuştu.
Flor, hekim tarafından uygulanabilecek profesyonel preparatlarla diş yüzeyine uygulandığı zaman çürük bakterisinin zarar vermeye başladığı diş minesi yüzeyindeki yapısal bozulmayı tanımlayan 'demineralizasyon' olayını durdurarak 'remineralizasyon' yani tamir sürecini başlatıyor.
'ÇÜRÜĞE KARŞI KORUMADA ETKİN ROL OYNAR'
"Diyet alışkanlıklarının düzenlenmesi, ağız hijyeni alışkanlıklarının doğru teknikle ve flor içeren bir diş macunuyla devamlılığının sağlanması, topikal olarak uygulanan florun etkisini arttıracağı gibi henüz herhangi bir çürük oluşumu görülmeyen, ağız hijyeni iyi olan bireylerde, hastanın kendine uyguladığı koruyucu sayılabilecek tedavileri sürdürmesini sağlar" diyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, şu önemli bilgileri hatırlattı:
"Flor aynı zamanda çürüğe sebep olan bakterilerin metabolik aktivitelerini de etkileyerek dişlerin çürüğe karşı korunmasında etkin rol oynar. Tedavi edici konsantrasyonlarda uygulanan florun mine yüzeyinde oluşturduğu koruyucu tabaka, ağız içindeki asit ataklarına karşı diş yüzeylerini örterek çürük riski bulunan bölgelerde bakteri üremesini engeller ve tamir mekanizmasını çalıştırır. Florun çürüğe karşı korumada öne çıkan bu görevlerinin yanı sıra gelişimi devam eden daimi dişler üstündeki güçlendirici etkisi de göz ardı edilmemeli."
ÇOCUKLAR GÜNDE 2 KEZ DİŞLERİNİ FIRÇALAMALI
Çocuklara, günde 2 kez ve çocuğun yaşı için önerilen miktarda diş macunu kullanarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasının önemine dikkat çeken Dt. Nurgül Demir, "Amerikan Pediyatrik Diş Hekimleri Akademisi’nin yönergeleri doğrultusunda 3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3 yaştan 6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması yeterli ve ilk dişler çıkmaya başladıktan sonra florlü macun kullanılmaya başlanmalı. Macunun hangi konsantrasyonda flor içermesi gerektiğini çocuğun çürük riski durumuna göre çocuk diş hekimi belirlemeli" dedi.
"Yüksek çürük riski olan hastalarda profesyonel olarak uygulanabilecek flor preparatlar, ek flor takviyeleri veya gargara gibi florlu ağız bakım ürünlerine, hekim, hastanın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak karar vermeli. Flor kaynağı olarak hastanın kullandığı bir takviye var ise florün günlük olarak önerilen maksimum dozunun üzerine çıkılmamasına dikkat edilmeli." Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir
İŞTE 5 BAŞLIKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dt. Nurgül Demir diğer dikkat edilmesi gereken konuları ise 5 başlıkta şöyle özetledi:
1- Hekim tarafından önerilen miktarda ve doğru fırçalama tekniği ile günde 2 kez uygulandıklarında florlu diş macunları çürük riskini kesinlikle azaltır.
2- İlk dişler çıkmaya başladıktan sonra florlü diş macunu ile fırçalanmaya başlanmalı.
3- Profesyonel kullanım için üretilen flor preparatlarının yılda 2 kez çocuk diş hekimi tarafından uygulanması çürük oluşumuna karşı dişleri korur.
4- Tükürme alışkanlığı kazanana kadar çocuklar ebeveyn kontrolünde diş fırçalamalı.
5- Flor içeren ürünler çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmeli.