SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

29. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğinizin 29. hafta hamileliğine göz atalım.

|

Bu hafta bebeğinizin akciğerleri ve kasları gelişimini sürdürüyor. Beyni büyümeye devam ettiği için doğru orantılı olarak kafatası da genişliyor. Bebeğinizin gerekli vitamin ve mineralleri alabilmesi için bol miktarda protein, C vitamini, folik asit ve demir almanız gerekiyor. Bebeğiniz vücudunuzdaki kalsiyumu adeta emdiği için bol bol süt içmeye ve kalsiyum içeren süt ürünlerini tüketmeye özen gösterin. Bu son 3 aylık dönemde bebeğinizin gelişen kemikleri için her gün 250 mg kalsiyum gerekli olacaktır. Doktorunuza danışarak ve besinlerin kalsiyum değerlerini takip ederek, bu ihtiyacı karşılamaya özen gösterin.



Hayatınız nasıl değişiyor?

Bebeğinizin yerinde duramadığını fark etmiş olmalısınız. Bu dönemde bebeğinizin hareketleri yakından takip etmek, kaç kez tekmelediğini saymak büyük önem arz eder. Doktorunuz tekme sayılarını düzenli olarak kayıt etmenizi isteyebilir. Bebeğinizin normal gelişim sürecinde olup olmadığının tespiti için bu çok önemlidir.

Bu dönemde mide yanması ve hazımsızlık baş gösterebilir. Hamilelik hormonu progesteron hormonunun salgılanmasına bağlı olarak kaslar gevşer. Bu gevşemeden sindirim sisteminde bulunan kaslar da etkilenir. Yavaşlayan sindirim sonucunda hazımsızlık ve mide yanması görülebilir. Mide yanması genellikle ağır ve büyük porsiyon yemeklerden sonra görülür. Bu nedenle az porsiyonlar şeklinde daha sık yemek yemeniz önerilmektedir. Lif açısından zengin besinler ve bol su içmek de hazımsızlığa karşı etkilidir.

Hamilelik döneminde en sık görülen rahatsızlıklardan biri hemoroittir. Hemoroitin başlıca sebebi büyüyen rahimdir. Rektal bölgede görülen bu şişmiş kan damarları, doğumdan birkaç hafta sonra kaybolacaktır. Hemoroit uzun süre oturmak ve ayakta kalmak sonucu da görülür. Hemoroit sıradan bir sorun olsa da ileri aşamalara da taşınabilir. Kanama söz konusu olduğunda mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Hamilelerin bazılarında sırtüstü hipotansiyon sendromu adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Bu kişiler sırtüstü uzandığında kalp atışları ve tansiyonlarında değişiklik gözlemlenir. Pozisyon değiştirilene kadar da bu rahatsızlık durumu ve baş dönmesi devam eder. Yan yatmak, aniden ayağa kalkmaktan kaçınmak ve daha yavaş hareket etmek önerilmektedir.

 

Doğum iznine ne zaman çıkılmalıdır?

Doğum izni, çalışan anne adaylarının kendilerini hazır hissetmelerine bağlıdır. Ülkemizde doğum izni genellikle doğum öncesi 8 ve sonrası 8 hafta olarak uygulanmaktadır. Ancak bu izinler çalışılan kurumun kurallarına, hamilelerin doğum öncesinde izin almayıp bunu sonrasında kullanma kararlarına bağlı olarak değişebilmektedir. Çoğul gebeliklerde de doğum izni uzayabilmektedir.

Doğum iznine ne zaman çıkmanız gerektiğine dair kesin bir yargı söz konusu değildir. Nitekim, her gebelik birbirinden farklı seyreder. Bazıları hamileliğin 7-8. ayında işi bırakırken bazıları son ana kadar çalışmayı sürdürebilir. Doğum iznine ne zaman ayrılacağınızı doktorunuz ile birlikte yapılan tetkikler sonrasında kararlaştırabilirsiniz.

Doğum iznine kurumların bakışı

Doğum izni konusunda genellikle tüm kurumlar oldukça anlayışlıdır. Ancak elbette bazı istisnai vakalar da söz konusu olabilir. Sizden önce doğum iznine ayrılmış kişilerin tecrübelerinden faydalanabilir, insan kaynakları departmanı ile görüşerek hukuki haklarınızı öğrenebilirsiniz.

Ücretli iznin yanı sıra ücretsiz izine de çıkabileceğiniz ve bu sürenin ne kadar olduğu konularını iyice araştırın. Aile bütçeniz ücretsiz izine elverişli ise bu konuyla ilgili departmanları mutlaka bilgilendirmeniz gerekecektir. Hamileliğin son dönemlerinde veya doğumdan sonraki süreçte evden çalışma ve işlerinizi kontrol altında tutma imkanınız varsa izin konusunu daha rahat halledebilirsiniz. Kısacası hukuki olan hakkınızı alırken dahi sorun yaratmak yerine çözüm üretmeye çalışmak, işinizi kaybetme korkusundan sıyrılmanıza yardımcı olacaktır.

 

Bu haftanın aktivitesi

Doğum izni ile ilgili eşinizle oturup bir plan çıkarın. İşten ayrılmanızın gerekebileceği durumlarda bütçenizin nasıl etkileneceği, buna bağlı olarak ne şekilde hareket etmeniz gerektiğini kararlaştırın. Doğum izni sona ermesine rağmen bebeğinizi bırakarak işe gitme fikri size uzak gelebilir. Bu gibi bir durumda ne kadar süreli ücretsiz izne çıkabileceğinizi hesaplayın.

Bu dönemde doğumun ilk haftasında ihtiyacınız olacak eşyaları ve malzemeleri almanızı öneririz. Bebeğinizi bırakıp dışarıya dahi çıkamayacağınız ilk haftalarda bu sayede telaştan uzak yaşayabilirsiniz.

İşte ilk hafta mutlaka ihtiyacınız olacak eşyalar:

Bebek bezi

Tırnak makası, emzik ve termometre

Bebeğinizin hassas cildine uygun deterjan

Kendiniz için ped

Islak mendil, kağıt havlu gibi temizlik gereçleri


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.