SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

27. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğinizin 27. hafta gelişimi ve sizin hayatınızdaki değişimlere göz atalım.

|

Karnabahar büyüklüğüne ulaşan bebeğiniz hızla büyüyor. Düzenli aralıklarla uyuyor ve uyanıyor. Gözlerini sık sık açıp kapıyor, parmağını emiyor ve bolca hareket ediyor. Beyin dokusundaki gelişme sayesinde beyni daha aktif bir hal alıyor. Henüz tam olarak gelişmemiş akciğerleriyle erken bir doğum söz konusu olursa tıbbi yardıma ihtiyaç duyulacaktır. Bebeğinizi hıçkırık tutuyor olabilir. Bu hareketlerini belli belirsiz hissedebilirsiniz.



Hayatınız nasıl değişiyor?

İkinci 3 aylık dönem de sona yaklaşıyor. Bu aralar vücudunuz son dönem için hazırlık yapıyor. Sırt ağrınız gittikçe daha fazla ağrıyabilir ve bacaklarınızda kramplar yaşayabilirsiniz. Taşıdığınız her gram fazla yüz sizin vücudunuzu da zaman zaman zorluyor.özellikle karın bölgesindeki kilolar ve genişleyen rahminiz kan damarlarını sıkıştırarak kan dolaşımına engel teşkil edebilir. Sık sık dinlenmek, bacaklarınızı uzatıp rahatlamak kan dolaşımı için faydalı olacaktır.

Hamileliğiniz ilerledikçe ağrılar ve kramplar sıklaşmaya başlar. Özellikle geceleri yaşanan bacak krampları gün boyu da belirli aralıklarla kendini belli edebilir. Kramplardan kurtulmanın en etkili yolu bacakları esnetmek ve dinlenmektir. Ayak parmaklarınızı aşağı yukarı doğru oynatın ve düzenli hareketlerle kaslarınızı gevşetin.

Aile planlaması için erken olduğunu düşünebilirsiniz ancak hamileliğiniz zor döneme girmeden bazı şeyleri belirlemek sizi psikolojik olarak rahatlatacaktır. Doğum sonrasında bebeğinizin bakımı konusunda atacağınız adımları önceden planlamak faydalıdır.

 

Beslenme düzeniniz

Keskinleşen koku duyusu sebebiyle eskiden sevdiğiniz yiyeceklerden hoşlanmayabilirsiniz. Aksi şekilde eskiden yemediğiniz yiyecekleri yemeye başlayabilirsiniz. Ancak hamilelikte gerekli vitaminleri ve mineralleri aldığınızdan emin olmanız gerekir. Özellikle bebeğinizin organlarının gelişebilmesi için her besin değerinden belirli miktarlarda ve düzenli olarak alınması gereklidir.

C vitamini bu besin değerlerinden biridir. Hamileliğiniz kış aylarına denk gelmiyorsa ve narenciyeleri mevsimi dışında tüketmek istemiyorsanız kırmızı dolmalık biberleri deneyin. Bir dolmalık biberde portakalın 2 katı C vitamini bulunur. C vitamininin yanı sıra gerekli mineralleri ve vitaminleri almak için günde en az 1-2 öğün meyve ve sebze tüketin. Arada taze sebzelerden atıştırabilir, meyve sularıyla hem azalan enerjinizi destekleyebilir hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Hamilelikte göz ardı edilmemesi gereken belirtiler

Hamilelikte tecrübe edilen her ağrıdan, acıdan, kramptan ve garip duygulardan şüphelenmek elbette doğru değildir. Sürekli endişeli bir şekilde geçirilen hamilelik bebeğinizi ve sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak bilinçsizce düzenli yaşanılan sorunları göz ardı etmek de önerilmemektedir. İşte hamileliğiniz boyunca asla göz ardı etmemeniz gereken sorunlar:

 

37. Haftaya Kadar:

-Bebeğinizin kendini aşağı doğru ittiğini hissediyorsanız ve rahminizde baskı hissediyorsanız
-Artan vajinal akıntı, akıntının renginde ve dokusunda değişiklik.

Her zaman:

-Bebeğinizin normalden daha az hareket etmesi
-Sürekli veya artan karın ağrısı ve kramplar
-Vajinal kanama ve akıntı
-Tuvalet esnasında ağrı ve kanama
-Yüksek ateş
- Görme bozukluğu, baş dönmesi
- Sürekli baş ağrısı, konuşmada zorluk ve uyuşukluk
- Yüzden veya göz ve çevresinde şişkinlik, normal şişkinliklerden bağımsız olarak ani şişkinlikler
-Düzelmeyen kramplar, geçmeyen ağrılar
- Bayılma, mide bulantısı, kusma ve göğüs ağrısı
-Aşırı kaşıntı

Yukarıdaki belirtiler kendini gösterdiğinde en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Yukarıdaki belirtilerin haricinde de vücudunuzda olağandışı bir değişim gözlemliyorsanız aynı şekilde doktorunuza danışmalısınız.

Bu haftanın aktivitesi

Bebeğinizi emzirmek biraz da içgüdüsel bir durumdur. Ancak en etkili şekilde onu nasıl emzirebileceğinizi, ne tür besinlerin süt yapmaya yardımcı olduğunu hamilelik derslerine katılarak öğrenebilirsiniz.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.