SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

2. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Gebeliğin ikinci haftasında sizi neler bekliyor? Fetüsün gelişimi ne yönde olacak ve vücudunuzda ne gibi değişiklikler görülecek? İşte detaylar…

|

Geçtiğimiz hafta östrojen ve progesteron hormonunun salgılanmasındaki artış ile rahminizde bir dizi değişiklik meydana geldi. Kan damarları açısından zengin bir durumdan döllenmiş bir yumurtanın tutunabileceği ve yaşayabileceği bir hale büründü. Bu arada yumurtalıklardaki yumurta hücreleri folikül adı verilen sıvı dolu keselerin içerisinde olgunlaşmaktadır. Bu haftanın başında ( Genellikle 28 günlük periyodun 14. gününe denk gelir) bir yumurtanız olgunlaşacak ve yumurtlama ( ovulasyon ) gerçekleşecektir. Ovulasyon, folikülünden kurtulan yumurta hücresinin fallop tüplerine doğru yol almasıdır.

 



Şanslı sperm ve yumurtanın buluşması

Ovulasyon sonrasındaki 12-24 saat içerisinde yumurta hücresi, erkek tarafından bırakılan 250 milyon spermden şanslı olan 1 tanesi tarafından döllenecektir. Spermler vajinadan rahim boynuna, oradan rahme ve fallop tüplerine geçerek yumurtayı döllenmek için yarışacaktır. 250 milyon spermden sadece 400 kadarı 10 saat süren bu yolculuğu tamamlayabilecek ve yalnızca 1 tanesi 20 dakikalık süren döllenmeyi gerçekleştirebilecektir.

Döllenme sonrasındaki 10-30 saat arasında sperm hücresinin çekirdeği yumurtanınkiyle birleşir ve genetik materyaller aktarılır. Eğer sperm hücresi Y kromozomunu taşıyorsa bebeğin cinsiyeti erkek, X kromozomu taşıyorsa kız olacaktır. Yani döllenme esnasında bebeğin cinsiyeti kesinleşir ve belirleyici etmen sperm hücresinin genetik kodudur.

Yumurta büyümeye başlıyor

Döllenme sonrasında artık “zigot” adıyla anılan döllenmiş yumurta, fallop tüplerinden rahme doğru 3-4 gün sürecek bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk esnasında birbirinin aynı 16 hücreye bölünerek büyümüştür. Zigot rahme giriş yaptığında “morula” adını alır. 1-2 gün içerisinde rahim duvarına tutunur ve burada mucizevi gelişimine başlar. Bu esnada bebeğiniz hücrelerden oluşan ufak bir top şeklindedir ve bilim adamları tarafından “blastosit” adıyla anılmaya başlar. İç hücre embriyo, sıvı dolu bölüm amniyotik kese ve dış hücre kütlesi ise plasenta olarak gelişmeye devam edecektir.


Hayatınız değişiyor

Son regliniz 12-16 gün önce başladı ve şuan muhtemelen yumurtlama dönemindesiniz. Döllenmenin gerçekleşmesi için bu aşamada pek çok faktörün bir araya gelmesi gerekiyor. Hamile kalmak için özellikle zamanlama büyük önem taşır. Ovulasyon öncesindeki 72 saat ve sonrasındaki 24 saat aralığında seks yapmaya özen gösterin. Sperm hücresinin yaşam süresi 72, yumurta hücresinin ise 24 saattir. Buna göre günlük bazı planlarınıza ara vererek hamile kalma çalışmalarına ağırlık vermeniz gerekecektir.

Geçtiğiniz haftada olduğu gibi günlük 400 mikrogram folik asit alımına, vitamin ve mineral açısından zengin yiyeceklerle beslenmeye özen gösterin.

Sperm ve yumurta hücresinin yaşam süresini kısaltan ve sağlıklı döllenmeye engel teşkil edecek her türlü alışkanlıktan uzak durun. Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımından kesinlikle kaçının. Bu kötü alışkanlıklardan hamile kalma çalışmalarına başlamadan en az 3 ay önce elinizi çekmeniz gerekmektedir.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.