SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

19. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğinizin duyularının gelişmeye başladığı 19. Haftada yaşanacak gelişimler...

|

Bebeğinizin beyninde koklama, tat alma, duyma, görme ve dokunma duyularının yer aldığı alanlar gelişmeye başlıyor. Bazı araştırmalar bebeğin bu dönemden itibaren dışarıdaki sesleri duyabileceğini gösteriyor. Bebeğinize kitaplar okuyabilir, onunla konuşabilir ve müzik dinletebilirsiniz.



Bebeğinizin kilosu ve boyu da hızla artıyor. Boyu 15 cm civarında ve orta boy bir domates büyüklüğünde. Bacakları ve kolları vücudunda olması gereken yerlerinde duruyor. Böbrekleri ürin üretimine devam ederken saçları da çıkmaya başlıyor. Bebeğin amniyotik sıvı içerisinde bozulmasını ve derisinin çürümesini önlemek için vücudunu “verniks caseosa” isimli bir tabaka kaplamış durumda.

Hayatınız nasıl değişiyor?

Vücudunuzun hızla büyümesine alışmanız gerekiyor. Nitekim, önümüzdeki haftalarda daha da hızla bir büyüme gerçekleşecek. Bunun sonucu olarak alt karın bölgesinde ağrı, ani bıçak saplantısı şeklinde acı ve özellikle aktif bir gün sonrasında büyük bir acı yaşayabilirsiniz. Bu duruma “bağ doku ağrısı” denir. Rahminizi destekleyen dokular, bebeğinizin büyümesiyle doğru orantılı olarak genişlemektedir. Endişelenmenizi gereken bir durum olmasa dahi ağrı devam ettiğinde doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Özellikle dinlenir pozisyondayken çok şiddetli bir ağrı çekiyorsanız kontrole gidebilirsiniz.

 

Ağrılardan kurtulmanız için öneriler

Bacaklarınızda, belinizde ve alt karın bölgesinde yaşanan ağrılardan kurtulmak için öncelikle vücudunuzu güçlendirmeniz gerekmektedir. Hafif tempolu yürüyüşler, egzersizler ve esneme hareketleri kas yoğunluğunu arttırır. Bu sayede rahminizdeki kaslar da bebeği taşıyabilecek güce ulaşır.

Ağrıyı azaltmak için sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Sıcak su torbasına erişiminiz bulunmadığı zamanlarda ısıtılmış bir havlu veya peçete ile ağrıyan bölgeleri dinlendirebilirsiniz.

Bu dönemlerde midenizi zorlayacak yiyeceklerden uzak durun. Lif açısından zengin, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabileceğiniz, metabolizmanızı rahatlatacak meyveler ve sebzeleri tercih edin. Hazımsızlık sebebiyle de karın ağrısı çekiyor olabilirsiniz.

Bu haftalarda cildinizde de bir takım değişimler gözlenebilir. Avuç içlerinizin kızarması ve renginin koyulaşması, pigment miktarındaki artıştan kaynaklanır. Bu koyu bölgeler dudak üstü, yanaklar ve alın bölgesinde görüldüğünde bu duruma “hamilelik maskesi” de denilen kloazma ismi verilir. Bu durum esmer kadınlarda açık tenlilere oranla daha fazla gözlemlenir. Bu koyu bölgeler göğüs uçlarında, kol altlarında, bacak içlerinde de görülebilir. Göbek deliğinden kasık kemiğine kadar inen koyu çizgi ise aynı pigmentasyonun bir sonucudur.

 

Koyu çizgi nedir?

Tıp dilindeki adı “linea nigra” yani “koyu çizgi” olan bu durum aslında her zaman orada duran bir çizginin renk değiştirmesiyle ortaya çıkar. Hamilelik öncesinde göbek deliğinden kasık kemiğine kadar inen çizgiye “linea alba” ismi verilir. Cildinizle aynı renkte olduğu için önceden fark etmemiş olmanız doğaldır. Hamilelikte melanin üretiminin artmasına bağlı olarak bu çizgi de koyulaşır. Koyulaşma doğumdan sonraki bir kaç ay içerisinde geçecektir.

Cildin renk değiştirmesi önlenebilir mi?

Ciltteki renk değişikliği hamilelik sonrasında geçse de etkisini aza indirmek mümkündür. İlk dikkat etmeniz gereken nokta güneşe maruziyeti azaltmaktır. Çünkü güneşin yaydığı UV ışınları pigment değişikliklerini yoğunlaştırır. Güneşli havalarda dışarıya çıkarken 30 SPF ve üzeri spektrumlu güneş kremlerini tercih ettiğiniz takdirde bu ışınlardan korunabilirsiniz. Hava kapalı olsa dahi özellikle ilkbahar ve yaz aylarında krem sürmeyi ihmal etmeyin.

Amerikan Dermatoloji Akademisi, cam kenarında otururken dahi UV ışınlarına maruz kalındığı konusunda uyarıda bulunmaktadır.
Dışarıya çıktığınızda bir şapka ve kaliteli bir güneş gözlüğünü yanınızdan ayırmayın. Çok güneşli havalarda sabah 10.00 ve öğleden sonra 14.00 arasında dışarıya çıkmamaya özen gösterin.

Eğer renk değişimleri sizi rahatsız ediyorsa doğal makyaj ürünlerini kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu renk değişimleri doğum sonrasında bir daha geri gelmemek üzere kaybolacaktır.

Renk değişimi hastalık habercisi de olabilir!

Hamilelikte renk değişimi normaldir. Ancak renk değiştiren bölgelerde hassasiyet, ağrı, acı ve yanma gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Özellikle vücudunuzdaki benlerin renklerinde ve şekillerinde değişim söz konusu ise cilt kanseri riskini asla göz ardı etmemek gerekir.

En zor seçim: Bebeğimin adı ne olacak?

Bebeğin adına karar vermek belki de yaşadığınız en zorlu süreçlerden biri olacaktır. Düşündüğünüz isme tanımadığınız biri dahi burun kıvırsa bu durum vazgeçmenize sebep olabilir. Ancak önemli olan sizin ve ailenizi ne düşündüğüdür.

Seçeceğiniz isim kolay hatırda kalır ve seslendiğinizde rahat ifade edilebilen bir isim olmalıdır. Soyadınızla uyumlu, kalabalık arasında öne çıkan ancak alay konusu olmayacak uygun bir isim bulmanız gerekir. İsimlerin kişilerin karakterlerini yansıttığına dair araştırmalar oldukça yaygındır. Bu nedenle toplumda kabul görecek, farklı telaffuzlar sebebiyle karışıklığa neden olmayacak ve iyi anlamlara gelen bir isim bulmalısınız.

Bu haftanın aktivitesi:

Bebeğiniz doğduktan sonra hangi bakım ünitelerinin onun için uygun olduğunu araştırın. Kreş veya yuva gibi bir ihtiyacınız varsa bakınmaya başlayın. Henüz daha çok zamanınız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak ileriki haftalarda ayarlamanız gereken başka işleriniz olacak. Eğer bebeğinize bir dadı tutmanız gerekiyorsa görüşmelere de başlayabilirsiniz.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.