SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

11. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

2,5-3 santimetre uzunluğuna ve incir büyüklüğüne ulaşan bebeğiniz, gelişimini tamamlamak üzere. İşte bebeğinizin bu haftaki gelişimi ve hamileliğinizde dikkat etmeniz gereken noktalar!

|

Elleri yakında açılacak ve yumruk şeklinde duracak bebeğinizin diş kökleri de oluşuyor. Sizden aldığı vitamin ve mineraller sayesinde kemiklerinin bazıları sertleşmeye ve vücuduna şekil vermeye devam ediyor.



Tekmelemeye ve gerinmeye bol vakit ayırsa da bu güçsüz hareketleri henüz hissedebildiğiniz söylenemez. Bebeğin vücudu geliştikçe ve büyüdükçe bu hareketler de sıklaşacaktır. 1-2 ay daha hareketlerini hissedemeyeceksiniz. Bebeğinizin diyaframı gelişmeye başladığı için bu aralarda hıçkırık tutuyor olabilir.

 

Hayatınız ne yönde değişiyor?

Müjde! Mide bulantınızın şiddeti yavaş yavaş azalıyor. Kendinizi daha enerji dolu ve keyifli hissediyorsunuz. Ancak hormonların seviyesindeki değişiklikler sebebiyle sindirim zorluğu yaşayabilirsiniz. Mideniz veya yemek borunuzda da yanmalar meydana gelebilir. Bunlar oldukça sıradan sorunlardır. Yapmanız gereken sindirimi rahatlatan ve dinlendiren yiyecekler seçmektir.

Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde genellikle 1-3 kilo alınır. Ancak mide bulantısı nedeniyle bu kadar kilo almadıysanız da endişelenecek bir şey yok. Çünkü hamilelikte öncelikli olan ne kadar çok yediğiniz ve kilo aldığınız değil, bebeğinizin ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri sağlayacak şekilde beslenmenizdir.

Hamileliğin bu dönemlerinde dikkat edilmesi gereken semptomlar

Gecenin bir saatinde yaşadığınız ağrının normal mı yoksa acil bir durum mu olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte hamilelik boyunca asla göz ardı etmemeniz gereken belirtiler:

  • Bebeğiniz sürekli hareket etmeye başladıktan sonra normalde olduğundan daha az hareket ediyor ve tekmeliyorsa doktorunuzu arayın.
  • Ani, şiddetli ve sürekli karın ağrısı veya hassasiyet
  • Vajinal kanama veya akıntı
  • Vajinal akıntıda artma veya akıntının dokusunun değişmesi. Eğer sulu, sümüksü veya kanlı bir akıntı söz konusuysa doktora danışmanızda fayda vardır. (Hamileliğin 37. haftasından sonra vajinal akıntının artması normaldir ve doğumun yakın olduğunu işaret edebilir)
  • Bebeğinizin aşağıya doğru bastırdığını hissettiren baskı, bel ağrısı ve adet sancısına benzer kramplar saatte 4 kereden fazla ise doktorunuzu arayın.
  • Hiç idrar yapmıyorsanız, çok az yapıyorsanız veya yaparken ağrı ve yanma söz konusuyla doktorunuza danışın.
  • Sürekli kusuyorsanız ve ateşiniz varsa
  • Gözleriniz bulanıyor, görmede sıkıntı çekiyor, başınız dönüyor ve noktalar görülüyorsanız
  • Sürekli ve şiddetli baş ağrısı çekiyorsanız
  • Yüzünüzde ve özellikle gözünüzün çevresinde şişkinlik varsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
  • Bacağınıza sürekli kramp giriyorsa ve rahatlatmaya çalışsanız da etkili olmuyorsa
  • Bayılma, sık baş dönmesi, hızlı kalp atışı yaşıyorsanız
  • Nefes almada güçlük çekiyor, kan kusuyor ve göğüs ağrısı tecrübe ediyorsanız
  • 24 saatten fazla süren şiddetli ishal, sindirim sorunu ve karın ağrısı varsa
  • Vücudunuzun her tarafının kaşındığını hissediyorsanız doktora gidiniz.
  • Basit bir grip virüsü bile hamileler için büyük risk oluşturabilir. Grip belirtileri başladığında doktorunuzla temasa geçin.
  • Salgın hastalıklardan kızamıkçık ve suçiçeği gibi bir hastalığın belirtileri varsa acil olarak doktora gidin.
  • Depresyon ve ağır endişe durumları da bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Mutsuzluğunuz geçmiyorsa doktordan yardım istemeniz gerekmektedir.
  • Vücudunuzun çok sık değişimlere maruz kaldığı hamilelik döneminde kendinizi tanımanız bebeğiniz ve kendi sağlığınız için çok önemlidir. Hangi durumun geçici ve normal, hangisinin endişe gerektiren olduğunu tespit etmek biraz zaman alsa da tedbiri elde bırakmamak gerekebilir. Basit bir gaz sancısını doğum kasılması sanmanız mümkündür. Ancak ciddi bir durumun basit bir ağrı olduğunu düşünerek doktora danışmayı ertelemek istenmeyen ve üzücü sorunlara neden olabilir.


Hamilelikle ilgili 3 önemli soru!

 

1. Hamilelik esnasında hangi besinlerden uzak durmalıyım?

Özellikle içerisinde yüksek miktarda metil civa içerebilen büyük yırtıcı balıkların etlerinden uzak durmakta fayda vardır. Metil civa, bebeğin beyninin gelişimini engeller. Balıklarda bu maddenin bulunması ise denizlerdeki kirlilikten kaynaklanır.

Ancak deniz canlılarından tamamen uzak durmamak gerekir. Nitekim balık gibi deniz canlılarında gelişim için gerekli omega-3 yağ asitleri bulunur. Omega-3 yağ asitleri, bebeğin beyni ve görme duyusu için çok önemlidir.


2. Hamilelikte uzak durmam gereken içecekler nelerdir?

Alkollü içecekler hamilelik süreci boyunca uzak durmanız gereken içecekler listesinde ilk sıradadır. Kana hemen karışan alkol, bebeğe de en kısa sürede iletilir. Hamilelikte güvenli bir alkol miktarı söz konusu değildir. Bir yudum alkol bile zararlıdır.

Hamilelikte alkol dışında uzak durulması gereken diğer içecekler ise pastörize edilmemiş meyve suları ve süt gibi hijyenik olarak temiz olmayan içeceklerdir. Bu içeceklerde E.coli gibi bakterilerin bulunma riski vardır.

Kafein, uzak durmanız gereken diğer bir maddedir. Makul miktarlarda tüketildiğinde fazla zararlı olmasa da yine de tedbirli davranmakta fayda vardır. Kafeinin sadece kahvede değil çayda, kolada ve çikolatada da olduğunu unutmamak gerekir. Günlük 300 mg’dan daha az kafein alınmalıdır.

3. Besin zehirlenmesinden nasıl korunurum?

Besin zehirlenmesi normalde olduğu gibi hamilelikte de çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Özellikle iyice pişmemiş et ve balıktan uzak durulmalıdır. Pişmemiş et, diğer besin maddelerinden ayrı bir şekilde saklanmalıdır. Meyve ve sebzeler bol su ile iyice yıkanmalıdır. Çiğ et ve balığa dokunduğunuzda ellerinizi ve kesme tahtası gibi mutfak eşyalarını sıcak su ve sabun ile yıkayın. Yıkamadan başka bir işlem için kullanmayın. Yiyecekleri taze iken tüketmeye özen gösterin.


Kaynak: Babycenter.com

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.