21.06.2024 - 09:31 | Son Güncellenme:
Gazze Şeridi'ndeki savaş 260'ıncı güne girerken, bölgesel çatışmalar Orta Doğu'da kuzeyden güneye 3 bin kilometreyi aşan bir hatta yayıldı.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile Madrid'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ile Hamas arasında gerçekleştirilen müzakerelere değindi. Katar'ın iki taraf arasındaki "uçurumu" kapatmak için arabuluculuğa devam ettiğini söyleyen Al Thani, "Durumda bir dereceye kadar ilerleme kaydedildi. Son birkaç gündür çabalarımızı kesintisiz sürdürdük" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Al Thani ile Albares arasında erken saatlerde gerçekleştirilen ikili görüşmede siyasi, ekonomik, eğitim ve kültürel ilişkilerin derinleştirilmesi ele alındı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik soykırımı devam ederken, Lübnan sınırında da gerilim tırmanıyor. İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı arasındaki gerilime değinen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, durumdan endişe duyduğunu belirtti. Guterres, “Tek bir aceleci hareket ve tek bir yanlış hesaplama sınırın çok ötesinde hayal gücünü de aşan bir felaketi tetikleyebilir. Açık olalım, bölge ve dünya halkları Lübnan'ın bir başka Gazze olmasını kaldıramaz” dedi.
Sınır çizgisi boyunca çatışmaları izlemek amacıyla Lübnan'ın güneyinde bulunan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ile BM'nin Ateşkes Denetim Örgütü'nün (UNTSO) çalışmalarını da ele alan Guterres, “BM barış gücü askerleri sahada gerilimi düşürmek ve yanlış hesaplamaları önlemeye yardımcı olmak için çalışıyor” ifadelerini kullandı.
İsrail Gazze Şeridi’ndeki kanlı saldırılarına devam ediyor. Bölgede ateşkes çağrılarına aldırış etmeyerek sivilleri katleden İsrail ordusu yine masum sivilleri hedef aldı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara düzenlediği saldırıda 25 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bakanlık açıklamasında saldırıda 50 Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi.
Dünyada Filistini devlet olarak tanıyan ülkelere Ermenistan'ın da katılması, Tel Aviv'de şok etkisi yarattı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın Tel Aviv Büyükelçisi'nin kınama amacıyla bakanlık binasına çağrıldığını duyurdu.
Mayıs ayında Avrupa ülkeleri İspanya, İrlanda ve Norveç peş peşe Filistin'i tanıdı. Halihazırda Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 193 ülkeden 144'ü Filistin devletini tanıyor.
İsveç, 2014 yılında Filistin'i devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi olmuştu. İsveç'in ardından Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti Macaristan, Polonya ve Romanya da Filistin'i devlet olarak tanımıştı.
İsrail tankının ateşlediği bir mermi, Aşkelon'daki bir araca isabet etti.
Ordu, şarapnelin rotasından saptığını ve yanlışlıkla İsrail topraklarını vurduğunu açıkladı. Merminin isabet ettiği araçta hasar meydana geldi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iki hafta içinde dokuzuncu ayı dolacak savaşın başında ilan ettiği hiçbir hedefe ulaşamadı. Gazze Şeridi'ni 17 yıldır yöneten Hamas'ın tamamen yok edilmesi, rehinelerin kurtarılması ve savaşta zafer gibi duyurulan hedeflerde tek tek bozguna uğrayan Netanyahu, siyasi geleceği için ne pahasına olursa olsun savaşın devam etmesini istiyor.
Son olarak ülkesinin en yakın müttefiki ABD'ye yayınladığı bir video mesajla seslendi, Washington'ın İsrail'e silah sevkiyatını durdurduğunu savundu.
Bugün ise, iki başkent arasındaki birçok sorunun özel görüşmelerde çözülememesi üzerine video mesaj yoluna başvurduğunu söyledi. Hamas'ı yenilgiye uğratmaktan söz eden Binyamin Netanyahu, Lübnan'da Hizbullah'la girişilecek tam ölçekli bir savaşı durdurmak için ABD silahlarının çok önemli olduğunu da belirtti.
İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kuran Netanyahu'nun faşist bakanları, Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına ulaşılması halinde istifa edip koalisyonu dağıtacaklarını neredeyse her gün tekrarlıyor.
İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi ise, 'Topyekun zafer' değil, sonsuz savaş: Ordu Gazze'den ayrılmak istiyor ancak Netanyahu'nun başka fikirleri var' başlığıyla uzun bir analize yer verdi.
İsrail ordusunun Gazze'deki çatışmaları bitirip kuzeyde büyüyen savaşa odaklanmaya hazırlandığını belirten Haaretz, Netanyahu'nun ise kapana kısıldığı küçük paranoyak ağında orduya, protestoculara, Joe Biden'a ve yoluna çıkan herkese ateş açtığını yazdı.
Amos Harel imzalı analiz, İsrail işgal ordusunun Hamas'ı tam bir mağlubiyete uğratmaktan uzak olduğunu belirtip birkaç hafta içinde Refah'taki saldırıların tamamlanacağını ve generallerin Gazze Şeridi'ndeki işgalin mevcut haliyle kalmasını Netanyahu'ya önereceklerini aktardı.
Hükümet ve ordunun 7 Ekim tarihinden bu yana içine düştüğü derin stratejik tuzaktan halen kurtulmayı başaramadığını belirten Haaretz, ne rehinelerin geri dönüşü, ne Hamas'ın çöküşü ne de kuzeydeki on binlerce İsrailli'nin evlerine geri dönüşü gibi konularda ufukta hiçbir tarih görünmediğini vurguladı. Analiz, Hamas'ın çöküşünü neredeyse ulaşılması imkansız bir hedef olarak da niteledi.
Netanyahu'nun İsrail ordusunun görüşlerini bildiğini ancak bu değerlendirmelere katılmak gibi bir eğilimi olmadığını kaydeden analiz, 74 yaşındaki siyasetçinin destekçilerine tam zafer vaat etmeyi sürdürdüğünü ancak gerçekte ülkenin elinde topyekun bir zafer değil ebedi bir savaş olduğu yorumunu yaptı.
Binyamin Netanyahu'nun en büyük hedefinin iktidarını korumak ve Kasım ayında Donald Trump'ın ABD seçimlerini kazanmasını beklemek olduğunu dile getiren analiz, mevcut tabloda ordunun İsrail'in stratejisinde acil bir değişiklik ihtiyacının farkında olduğunu yazdı. Ordu sözcüsü Daniel Hagari'nin Hamas'ın tamamen yok edilmesi fikrinin İsraillilerin gözüne kum atmak olduğunu söylediğini hatırlatan Haaretz, Bibi lakaplı Netanyahu'nun hemen karşı saldırıya geçtiğini bildirdi. Hatta, Netanyahu'nun önde gelen sözcülerinden biri Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'yi Gazze'deki mevcut Hamas yönetiminin dokunulmadan kalmasını istemekle bile suçladı.
'Konuş Halevi konuş' ara başlığı atılan analizde, hafta başından beri başbakanlık ile ordunun resmi açıklamalarla tartıştığı yorumu yapıldı, yanı sıra güvenlik kabinesi toplantısında Genelkurmay Başkanı Halevi'nin faşist bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir'le alaycı bir ses tonuyla konuştuğunu aktardı.
İsrail Genelkurmay Başkanı'nın uçurumun kenarında yürüdüğünü dile getiren Haaretz, ordudaki bazı subayların Halevi'yi cesaretlendirdiğini savundu.
Analize göre, bir mazeret arayan Netanyahu ise bu hafta bilinçli bir şekilde ABD ile bir tartışmayı ateşledi, İngilizce video mesajla Başkan Joe Biden'a saldırdı. Netanyahu'nun videosunun diplomatik oyunun kurallarına aykırı olduğunu da ekleyen analiz, "İsrail ABD'ye çok fazla bağımlı. ABD, İsrail'in Gazze ya da Lübnan'daki saldırılarını kesintiye uğratmak istese, hangi düğmeye basacağını biliyor" ifadesine yer verdi.
Gazze Şeridi'nin en güneyindeki şehirde Filistinli savaşçılar ile İsrail işgal birlikleri arasında şiddetli çatışmalar var.
Refah sakinleri, saldırıya geçen İsrail askerlerinin Mısır sınırındaki kenti tamamen ele geçirmeyi denediğini söylüyor.
İsrail tankları halihazırda Refah'ın batısına ve kuzeyine doğru ilerliyor.
Yanı sıra Akdeniz kıyısındaki gemiler ve savaş uçaklarından Refah bombardımana tutuluyor.
Saldırılar, şehirde aralıksız patlama sesleri duyulmasına neden oluyor.
İsrail aylarca korkuyla beklenen işgal için Mayıs ayında düğmeye basmış, 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a saldırıya geçmişti.
Ermenistan ile İran arasındaki diyaloğun arttığı bir dönemde Erivan, yeni bir adım atarak Filistin'i tanıma kararı aldı.
İsrail işgal ordusu, iki askerinin Gazze Şeridi'ndeki saldırılarda öldürüldüğünü duyurdu.
41 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridinin kuzeyinde yer alan Gazze şehrindeki Zeytin mahallesinde işgal birliklerini hedef alan bir havan saldırısı gerçekleşti.
Resmi açıklamaya göre, ölen askerler Alexandroni tugayındaydı ve aynı birimden üç asker de ağır yaralandı.
Hamas, Zeytin mahallesindeki havan saldırısını üstlendi.
Ekim ayı sonunda başlayan kara işgalinde İsrail ordusunun kaybettiği asker sayısı 314'e çıktı.
Kuzey cephesinde roket sağanağının büyük orman yangınlarını tetiklemesi, Talip Abdullah'ın öldürülmesi ve bir günde yüzlerce füzenin ateşlenmesi üç haftadır gerilimi hiç olmadığı kadar tırmandırdı; artık taraflar topyekun savaşı telaffuz ediyor.
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın silah depolarını vurdu. Resmi açıklamaya göre, Lübnan'ın güneyindeki Hula ve Talluse'deki bombardımanı yine sınır hattındaki diğer hava saldırıları izledi.
İran'ın katkılarıyla yaklaşık 40 yıl önce kurulan Hizbullah ise, İsrail'in üçüncü büyük şehri Hayfa'daki neredeyse tüm askeri üsler ve Demir Kubbe hava savunma sistemi bataryalarını gösteren 9 dakika 31 saniyelik şoke edici videonun ardından bu kez bir saldırı kaydı yayınladı.
Bir kamikaze silahlı insansız hava aracı tarafından çekilen videoda, İsrail'in kuzeyindeki Metula kasabası yer alıyor. Kamikaze drone'un gökyüzünde ilerlemesiyle bir askeri üsse yaklaştığı görülürken, Hizbullah'a yakın medya Metula'daki askeri üste radar sistemleri ve Drone Dome adlı insansız uçaksavar sistemlerinin güdümlü füze ile vurulduğunu bildirdi.
Hizbullah'ın El Menar televizyonu, Perşembe günü grubun düzenlediği saldırıları 'Düşmanın Lübnan şehirlerinde düzenlediği saldırılara direnişten hızlı tepki' başlığıyla sundu.
8 Ekim'den bu yana devam eden sınır çatışmasının bu hafta topyekun savaşa dönüşme riski yükseldi. İsrail ordusu Lübnan'a saldırı planlarını onaylarken, politikacılar kuzeyde bir savaş için karar aşamasına gelindiği uyarısında bulundu.
Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah ise Çarşamba akşamı televizyona çıktı, İsrail'le topyekûn bir savaşa girmeleri halinde bu savaşın kendileri için 'herhangi bir kuralı ve sınırı olmayacağını' söyledi.
Dahası, Lübnan’a muhtemel bir saldırıda İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Güney Kıbrıs'ı da hedef alacaklarını dünyaya duyurdu. İsrail’in Rum tarafında sürekli askeri tatbikat yaptığını vurgulayan Hizbullah lideri, yeni savaşta havaalanlarının ve üslerin Lübnan'a saldırı için kullanılacağı yönünde istihbarat ve duyumlar aldıklarını kaydetti.
İsrail'in ana müttefiki ABD ise, yükselen tansiyonu düşürmek için bölgeye gönderdiği özel temsilci Amos Hochstein aracılığıyla Lübnan'a kritik bir mesaj verdi. Amos Hochstein, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri çevresini hedef alacak sınırlı bir harekata beş hafta içerisinde başlayabileceğini Beyrut yönetimine iletti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, İsraillilere Gazze Şeridi'nde savaş devam ederken Hizbullah'la çatışmanın daha da tırmanmasını engellemeleri gerektiğini söyledi. Blinken söz konusu uyarıyı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Stratejik İlişkiler Bakanı Ron Dermer'le görüşmesinde yaptı.
CNN: ABD'LİLER KORKUYOR
CNN International televizyonu ise, Washington'dan Tel Aviv'e giden bir başka kritik uyarıyı izleyicilerine aktardı. Habere göre, ABD Hizbullah'la girilecek topyekun bir savaşta Demir Kubbe dahil İsrail'in hava savunma sistemlerinin yetersiz kalmasından korkuyor.
Televizyona konuşan üç Amerikalı yetkili, Hizbullah'ın füze ve kamikaze drone yağmurunda hava savunma sistemlerinin yetersiz kalacağı endişesini İsrailli mevkidaşlarının da paylaştığını söyledi.
Tam ölçekli bir savaşta ünlü Demir Kubbe hava savunma sisteminin yenileceği korkusunu tetikleyen unsur, Hizbullah'ın bazıları 300 kilometre menzile sahip yüzbinlerce füzeye sahip olması.
Dahası, Amerikan Politico dergisi geçen hafta Hizbullah'ın cephaneliğinde 1 milyondan fazla roket ve füzenin bulunduğunu bildirdi. Politico'ya konuşan İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nden bir yetkili, güdümlü füzeler ve Katyuşa roketlerinin yanı sıra tanksavar füzelerinden söz etti, Rus yapımı füzelerin takıldığı kamikaze silahlı insansız hava araçlarına vurgu yaptı.
Şimdi tüm dünya, 2006 yılında 34 gün savaşan Hizbullah ve İsrail'in bir kez daha bölgeyi alev topuna çevirip çevirmeyeceğini merak ediyor.
ABD, Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlarında kuzeyden yeni bir cephe açılmaması için uçak gemilerini Doğu Akdeniz'e konuşlandırmıştı. Mevcut tabloda ise, USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunun yeniden Doğu Akdeniz'e gönderileceğini belirten doğrulanmamış haberler var.
Amerikan ordusunun İsrail'in Lübnan'a savaş açtığı ilk günlerde Hizbullah'ın fırlatması beklenen uzun menzilli füzeler, roketler ve kamikaze drone'ların savunulmasında yardımcı olmak için söz konusu konuşlandırmayı yapacağı belirtiliyor.