AdvertorialTürkiye'de klinik araştırmalar birimini kurduk
Sponsorlu

Türkiye'de klinik araştırmalar birimini kurduk

20.09.2024 - 11:39 | Son Güncellenme:

Alexion Genel Müdürü Derya Köker şirketin Türkiye’deki faaliyetlerini anlattı.

Türkiyede klinik araştırmalar birimini kurduk

Dünyada 400 milyon insan nadir bir hastalıktan etkileniyor. (1) Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon kişinin nadir bir hastalıktan etkilendiği tahmin ediliyor. (2) Ancak bilinen 7.000'den fazla nadir hastalığın %90'ından fazlası için onaylanmış tedavi seçeneği bulunmuyor.1 Alexion olarak misyonumuz, nadir hastalıklardan etkilenen insanların hayatlarını dönüştürerek bunu değiştirmek. Nadir hastalıklar, bu hastalıklarla yaşayan insan sayısının az olması nedeniyle kendine özgü zorluklar yaratır ve bu nedenle nadir hastalıkların incelenmesi iş birliği içeren bir yaklaşım gerektirir. 30 yılı aşkın süredir hastalar ve hasta yakınları, yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor ve onlar için daha iyi sonuçlar üretmek amacıyla her gün farklı düşünmek ve bilimi takip etmek için ilham alıyoruz.

Bugün Alexion, hematoloji, nefroloji, nöroloji, metabolizma ve kemik metabolizması terapötik alanlarında yedi nadir hastalığa yönelik 70'ten fazla ülkedeki hastalara hizmet veriyor. Daha fazla hastaya yenilikçi tedaviler sunmaya odaklanmış, çeşitlendirilmiş bir portföye sahip bir nadir hastalık şirketiyiz. 20'den fazla geliştirme programından oluşan nadir hastalık ürün geliştirme hattı ile yenilik yapmaya devam ediyoruz. Bilime yaptığımız yatırımı her yıl artırıyoruz.  Alexion'un AstraZeneca ile iş birliği sayesinde Ar-Ge çalışmalarımızı her zamankinden daha hızlı ilerletiyoruz.

Araştırma ve geliştirmeye hasta odaklı bir yaklaşım getiriyoruz

Nadir hastalıklarda araştırma ve geliştirme süreçleri hastalara anlamlı ilaçlar sunmak için sürekli yenilik gerektiren benzersiz zorluklar içerir. Hasta merkezli yaklaşımımızdan hareketle,nadir görülen birçok durumu ve hastaların ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için yeni yöntemler geliştirerek yol açıyoruz.

Nadir hastalıklar biliminin ilerlemesine yardımcı olmak, yeni moleküllerin tanımlanmasını ve değerlendirilmesini optimize etmek, yenilikçi teşhis ve tedavilerin geliştirilmesini desteklemek amacıyla yapay zekâ ile genomik tıp gibi en son teknolojilerden yararlanıyoruz. İlgi alanımızdaki hastalıklar için teşhis süresini kısaltmak amacıyla teşhisin geliştirilmesini desteklemek için yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojilerden faydalanıyoruz.

Sektördeki Ar-Ge sürecini hızlandırmak amacıyla nadir hastalıklara ilişkin kolektif anlayışımızı derinleştirmek, yeni tedavilerin ihtiyaç duyan hastalara daha hızlı ulaşabilmesini sağlamak için klinik verilerimizi, belgelerimizi ve sonuçlarımızı kamuya açık hale getiriyoruz.

Türkiyede klinik araştırmalar birimini kurduk

Alexion Genel Müdürü Derya Köker

Türkiye’de klinik araştırmalar birimi kuruldu

Ocak 2023'te Türkiye’de klinik araştırmalar birimi kuruldu. Klinik araştırmalar ekibimiz Türkiye'de 50'den fazla araştırmacı ile 26 farklı hastanede 46 çalışma merkezinde 8 klinik çalışma yürütüyor. Şirketimizin üzerinde çalıştığı tüm terapötik alanlarda Türkiye'yi klinik araştırmalara dahil etmek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Alexion Türkiye klinik araştırmaları, hematoloji, nefroloji, nöroloji, metabolik hastalıklar ve kardiyoloji olmak üzere 5 terapötik alanda faaliyet gösteriyor. Nadir hastalıklar alanında Türkiye’de gerçekleştirilen klinik araştırma sayısının artırılması ile ülkemizden daha çok hastanın yeni araştırmalardan yararlanmasını mümkün kılmaya çalışıyoruz.

Klinik araştırmaları sürdürerek aynı zamanda yenilikleri teşvik ediyor, uluslararası iş birliğini artırıyoruz. Dolayısıyla ülkeler arasında bilgi paylaşarak, yatırımları teşvik ederek ülkemiz sağlık sisteminin ilerlemesine ve sürdürülebilirliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyoruz.

Alexion olarak Türkiye’de yürütülecek klinik araştırmalar programları için 2.5 milyon ABD doları yatırım yapma taahhüdümüzü yerine getirmek üzere çalışmalarımıza heyecanla devam ediyoruz.

(1) Haendel M, Vasilevsky N, Unni D, et al. (2020) How many rare diseases are there? Nat Rev Drug Disc 19:77-78. doi: 10.1038/d41573-019-00180-y

(2) Nadir Hastalıklar Federasyonu - Resmi Web Sayfası. https://www.nadirhastaliklaragi.org.tr/ Son Erişim Tarihi: 16 Eylül 2024

TR/NP/0050

İlandır