15.06.2022 - 15:11 | Son Güncellenme:
Ağız sağlığında ortodontik tedavinin öneminden bahseder misiniz?
Ortodontik tedaviler dişleri yalnızca estetik olarak düzgün sıralamakla kalmaz aynı zamanda fonksiyon ve fonasyonun da düzelmesini sağlar. Dişlerin birbirleriyle doğru kapanış ilişkisine getirilmesi ile dişlerde oluşabilecek aşınmaların önüne geçilir, çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi sağlanır, çiğneme sırasında oluşan kuvvetlerin dişler üzerine paralel olarak iletilerek dişlerin aşırı kuvvete maruz kalması önlenir. Yine bu sayede çene eklemi sağlığının da korunması sağlanır. Diş çapraşıklıkları, çapraşık dişler arasında plak ve diş taşı birikiminde artışa dolayısıyla da diş eti problemlerinin ve çürük oluşumunun artmasına neden olabilir. Ortodontik tedavilerle diş çapraşıklıkların düzeltilmesi ile bunlar da önlenebilir. Bütün bunlar ağız sağlığı açısından çok önemlidir. Şeffaf plak tedavilerinin özelliklerinden biri çok ince ve şeffaf bir yapıda olmasıdır.
Takıp çıkarılabilir olması ile yemek yerken çıkarılıp istenilen her şeyin yenilebilmesi konfordur. Şeffaf plak tedavilerinde plaklarınızı çıkarıp dişlerinizi rahatlıkla fırçalayabilirsiniz. Yine takıp çıkarılabilir olması ile özel günlerinizde çıkarıp sonrasında tekrar takıp tedavinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Diş çapraşıklıkları, dişler arasındaki boşluklar, dişler arasındaki kapanış bozuklukları, diş ve çene ilişkisi sorunları gibi geleneksel tedavilerle düzeltebileceğimiz her türlü ortodontik problemlerde şeffaf plak tedavisi uygulanabilir. Şeffaf plak tedavileri 7'den 70’e sağlıklı diş ve diş eti dokularına sahip her bireye uygulanabilmektedir. Özellikle 7 - 10 yaş aralığındaki çocuklarda erken dönemde tedaviye başlama önerilmektedir. Çünkü bu yaş grubunda dişler daha hızlı ve basit tedavilerle düzelmekte, mevcut problemler şiddetlenmeden önüne geçilebilmekte ve tedavisi yapılmaktadır. Aksi halde ileride tedavisi daha zor ve komplike problemlere, iskeletsel çene bozukluklarına dönüşebilmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı çocuklarda 7 yaşından itibaren erken dönemde şeffaf plak tedavileri önerilmektedir.
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Şeffaf plaklar için özel üretilen, üzerine yapıştırabildiğimiz renkli sticker’lar ile bu tedaviyi çocuklar için daha eğlenceli hale getirebiliyoruz.
Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Şeffaf plak tedavilerinde tedavi süresi kişiden kişiye, diş yapısına, dişleri çevreleyen dokuların yapısına, mevcut problemin şiddetine ve kişinin yaşına göre değişmektedir. 3 ay süren şeffaf plak tedavisi olduğu gibi 18 ay süren tedaviler de vardır. Şeffaf plak tedavilerinde diş hareketleri tamamen dijital ortamda planlandığından şeffaf plaklarla tedavi süreleri genellikle kısa sürmektedir.
Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?
Çocuklarda kemik yapısı daha yumuşak ve esnek yapıda olduğu için diş hareketi ve tedavi süreci yetişkinlere göre daha kısa sürede gerçekleşmektedir.
Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme – içme konusunda hastaya sınırlamalar getiriyor mu?
Şeffaf plaklar, dijital olarak birebir dişlerinize uyumlu bir şekilde üretilip yalnızca diş yüzeyini kapladığından dolayı konuşmayı etkilemez. Şeffaf plaklar yemek yerken çıkarılır, bu sayede yeme konusunda hiçbir kısıtlama yoktur. Bir şeyler içerken de plaklarınızı çıkarmadan istediğinizi içebilirsiniz, yalnızca plaklar termoplastik yapıda olduklarından içeceklerin çok sıcak olmaması gerekmektedir.
Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?
Şeffaf plakların bakımı da kullanımı gibi çok kolaydır. Hastalar dişlerini fırçaladıktan sonra kullandıkları diş fırçaları ile plaklarını da düzenli olarak fırçalamalıdır. Plaklarının kirlendiğini veya sarardığını düşünen hastalar, plak kutusunun içerisinden çıkan veya eczanelerden de temin edebildikleri temizleme tozları ile bir bardak suyun içerisinde plaklarını 20 dakika bekletebilir.
Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?
Şeffaf plak tedavilerinde hastalara kullanacağı plaklar toplu olarak veriliyor ve her bir plak 7 - 10 günde bir hasta tarafından değiştiriliyor. Kontrolleri ise belirli aralıklarda gerçekleştiriliyor. Şehir dışında veya yurt dışında yaşayan hastalarda bu süre daha uzun olabilmektedir. Hastaların yapması gereken en önemli şey plaklarını günde 22 saat kullanmasıdır.
Bu tedavide hastaların ağız içi ölçümleri nasıl alınıyor? Dijital teknolojiler kullanılıyor mu?
Bu tedavide hastaların ağız içi ölçümlerini 3 boyutlu dijital tarayıcılarla alınıyor. Artık bu ölçünler, iTero ağız içi dijital tarayıcılar ile alınıyor. iTero ağız içi tarayıcılar teknolojinin gücünü kullanan bir yöntem.
iTero tarayıcıların yararları nelerdir?
Hastalar açısından rahat ve konforlu oluşudur. Hekimler açısından da 5 dakika gibi kısa sürede 3 boyutlu ağız içi görüntüler bilgisayar ortamına aktarılabilir ve bu sayede plaklar daha kısa sürede temin edilir. Dijital tarayıcılarda ayrıca ölçü maddesi gibi çevresel atıklar da yoktur.
Ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?
3 boyutlu ağız içi dijital tarayıcılar yalnızca ortodonti alanında değil tüm diş hekimliği alanlarında büyük bir gelişim oldu. Bu sayede henüz tedavi başında hastalara dişlerinin düzelmiş halini gösterebilmekte ve kişiye özel dijital planlamalar yapabilmektedir.
İlandır.