AdvertorialMenopozda vajinal kuruluk nedir?
Sponsorlu

Menopozda vajinal kuruluk nedir?

25.10.2024 - 17:42 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, “CO2 lazer tedavisi vajinal bağışıklık sistemini ve kan akışını artırarak bölgenin yenilenmesini hızlandırır” dedi

Menopozda vajinal kuruluk nedir

Menopozun sebep olduğu biyolojik ve psikolojik değişiklikler nedeniyle kadın yaşamında önemli bir değişim noktası olduğunu ifade eden Karas, menopoz döneminde yaşanan vulvadaki vajinal semptomlar hakkında bilgi verdi.

Menopozal yakınmaların kişinin günlük yaşamı ve iş hayatını önemli ölçüde etkilediğini söyleyen Karas, “Vulva, vajina ve alt üriner sistem östrojen reseptörü açısından oldukça zengin ve bu hormona karşı duyarlı bölgelerdir. Menopozal dönemde yaşlanmayla birlikte östrojen seviyesinde yaşanan azalma yüzünden bu bölgelerde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Menopozla birlikte dokularda kolajen ve elastin miktarı azalır, yüzeyel epitel hücrelerinin kaybı ile doku incelir ve dayanıklılığıyla esnekliği büyük ölçüde azalma yaşar. Vajinal duvar ve vulvar deri/deri altı incelir, elastikiyetini kaybeder. Daha kırılgan hale gelen epitel dokularında çatlaklar ve kanamalar gözlemlenebilir. Vajinaya olan kan akışı ve vajinal sekresyonlar azalır bununla birlikte vajinal kuruluk oluşur. Vajinanın pH seviyesi artarak alkali hale gelen vajinada enfeksiyon riski de artış gösterir. Östrojen kaybı belirgin hale geldikçe hastalarda idrar kaçırma da görülebilir. Tüm bu değişiklikler ağrılı cinsel ilişkiye ve cinsel işlev bozukluğuna yol açabilir” dedi.

Tedavi yöntemi seçenekleri

Menopozda yaşanan vajinal kuruluğun tedavi edilebilir bir durum olduğunu belirten Çiğdem Karas, “Menopozun ürogenital değişiklikleri tedavi edilebilir ve düşük doz vajinal östrojen tedavisi, bu semptomlara karşı uygulanan yaklaşımlardan biridir. Östrojen bazlı tedaviler tablet, krem, halka gibi çeşitli formlarda uygulanabilir. Bunun dışında hormonal olmayan vajinal kayganlaştırıcılar ve nemlendiriciler de kuruluğa bağlı şikayetlerin azaltılmasında etkili olabilmektedir” şeklinde konuştu.

CO2 lazer tedavisi

Vajinal kuruluk tedavisinde CO2 lazer teknolojisinin kullanıldığını söyleyen Karas, “CO2 lazer tedavisi vajinal dokunun yeniden yapılandırılmasını sağlar. Bu işlem sayesinde vajinal duvar kalınlaştırılarak kuruluk, enfeksiyon ve cinsel ilişki sırasında yaşanan rahatsızlıklar büyük ölçüde engellenebilir. CO2 lazer, vajinal bağışıklık sistemini ve kan akışını artırarak bölgenin yenilenmesini hızlandırır” dedi.

CO2 lazer tedavisinin genellikle kısa sürede tamamlanarak cerrahi kesi gerektirmeyen ve anesteziye ihtiyaç duyulmayan bir işlem olduğunu belirten Karas, “İşlem yaklaşık olarak 20 dakika kadar sürmektedir. Aynı zamanda lazer tedavisi hafif ve orta düzey stres üriner inkontinens (idrar kaçırma) problemlerinde de etkili olabilen bir yöntemdir. Menopozda CO2 lazer ile vajinal kuruluk tedavisi genellikle tek seansla sonuçlanabilir. Ancak tekrar gerekirse 4-6 hafta aralıklarla, toplam 2 veya 3 kez yapılabilmektedir. Bir yıl sonra tek bir ‘hatırlatma uygulaması’ (touch up) önerilmektedir. Kolajen bağ dokusu azalmasına bağlı olarak tüm işlemler 2-3 yılda bir tekrarlanabilir.” şeklinde konuştu.

İlandır