09.03.2023 - 16:31 | Son Güncellenme:
Çuha çiçeği
Bol ışık seven fakat direkt güneş ışığına maruz kalmaması gereken çuha çiçeği, hava akımlarından da kolayca etkilenebileceği için evin sakin bir köşesinde uzun süre evinizi şenlendirebilir. Yerini sever ve iyi bakılırsa bütün yıl açmaya devam edecek çuhaları, torf bakımından zengin ve mineralli bir toprak tercih ederek memnun edebilir, yaz aylarında ise hafta iki defa sulayarak ömrünü uzatmanız mümkün.
Unutmabeni çiçeği
Minik çiçekleri ve yeşil gövdesi ile baharın gelişini müjdeleyen en zarif habercilerden biri olan bu bitki bahçelerde sıklıkla ekilse de, saksıda da kolayca yetiştirilir ve evinizin havasını bir anda değiştirebilir. Organik ve mineraller açısından zengin bir toprak tercihi ile uzun süre diri kalabilen Unutmabeni, aydınlık ve havadar ortamları sever. Fazla sulamanın zararlı olacağı bu narin bitki, ancak toprağı nemini kaybettiğinde, aşırıya kaçmadan sulanmalıdır.
Afrika Menekşesi
Genellikle parlak mor, beyaz, pembe renklerde açan ve pencere önlerinde sıklıkla görmeye alışık olduğumuz menekşeler, bakımına biraz dikkat edildiğinde kolayca çiçek açar ve evinizi uzun süre renkleriyle aydınlatır. Derin olmayan ve altına drenaj deliği açılmış yayvan saksıları daha çok seven bu narin bitki, hem nem tutan hem de hava akışına izin veren bir toprakla uzun süre yaşamaya devam edecektir. Yaprakları ıslatılmadan, sadece topraktan sulanan Afrika menekşeleri, suyu çok sevse bile fazla suyun köklerini çürüteceğini de unutmayın.
Begonya
Bahar aylarının ılık havası için ideal bir seçim olan begonyalar, gün ışığını ve suyu seven, canlı renklere sahip narin bir bitkidir. Mineraller açısından zengin topraklar ile beslenmeyi seven begonya, direkt güneş ışığına maruz kalmadığı ve esintili alanlarda bırakılmadığı sürece uzun süre canlılığın koruyabilir. Sıcak yaz aylarında haftada iki defa sulamanın yeterli olacağı begonyaların yılda bir defa, Nisan ayında, toprağını değiştirmeyi de ihmal etmeyin.
Papatya
İlkbaharın geldiğini ve güneşli günlerin başladığını haber veren papatyadan daha güzel bir haberci olabilir mi? Kırlarda, bahçelerde çoğu zaman kendiliğinden biten ve farklı türleri olan, doğanın en neşeli çiçeğini aslında evinizdeki bir saksıda da kolayca yetiştirebilirsiniz. Nemli ve geçirgen toprakları seven papatyalar, fazla derin olmayan saksılarda, killi toprak kullanılarak kolayca uzun süre yaşatılabilir. Ömrü 2 yıl olan papatyaları saksı değiştirmeden muhafaza edebilir ve bu süre sonunda yine tohumdan yetiştirebilirsiniz. Güneşi seven ve 2-3 günde bir sulanması gereken papatyalarınızın nemini her zaman korumasına fakat fazla ıslak kalmamasına dikkat edin. Bahçe, balkon veya teras gibi gün ışığının bol olduğu mekanlarda fark yaratmak için papatyaları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Doğayla birlikte umutların da canlandığı ilkbaharın gelişini kutlamak için siz de evinizde çiçeklerin neşe dolu renklerine yer verin ve yaratacakları değişimi tüm sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın!