27.09.2021 - 12:59 | Son Güncellenme:
Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Hanifi Yıldırım
Şeffaf plak tedavisi Nedir?
Şeffaf plak tedavisi, dişleri düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontik tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, diş çapraşıklığını düzeltmek için bir dizi şeffaf plak kullanılıyor. Hastalar, doktorunun belirlediği süre aralıklarında plaklarını değiştiriyor ve aşama aşama diş çapraşıklığı düzeltiliyor. Bu yöntemde tedavi olunduğu dışarıdan hemen hemen hiç belli olmamaktadır. Şeffaf plakları hasta istediği zaman takıp çıkarabildiği için düğün, nişan gibi özel günlerde ya da MR gibi radyolojik tetkik gerektiği durumlarda sorun yaşamıyor.
Şeffaf plakların 6-7 yaş gibi erken dönemdeki çocuklarda da kullanabilmeleri problemin ilerlemeden düzeltilmesi sağlıyor. Ayrıca şeffaf plaklar ile tedavi gören hastaların çok uzakta olsalar bile kontrol aralıkları istediği gibi uzatılabildiği için hem sık sık gelmelerine gerek kalmadan hem de tedavileri aksamadan süreç ilerliyor.
Herkes şeffaf plak tedavisi görebilir mi? Hangi yaş aralıklarına uygulanabilir?
Şeffaf plak tedavileriyle çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde her türlü diş çapraşıklıklarının, diş boşluklarının, açık kapanış ile derin kapanış bozukluklarının tedavileri gerçekleştirilebiliyor. Erişkinlerde protez öncesi diş konumlandırmalarında da şeffaf plak sistemlerine başvuruluyor. Ayrıca günümüzde ortognatik cerrahi hazırlığı için de şeffaf plaklar kullanılabiliyor.
Hangi durumlarda çocuklarda şeffaf plaklar kullanılabiliyor?
Şeffaf plaklar, 6 yaşından itibaren çocuklarda diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi, aralıklarının kapatılması, sürmekte olan dişlere yer açılması ve çene geriliklerinin tedavisinde tercih edilebiliyor. Şeffaf plak tedavisi öncesinde bu tür ortodontik sorunların tedavi edilebilmesi için çocuklarda damaklık olarak adlandırılan hareketli apareyler kullanılıyordu.
Plaklar ne sıklıkta kullanılıyor? Günde kaç saat takmak gerekiyor?
En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de şeffaf plakların ne kadar sıklıkla değiştirileceğidir. Plaklar günde minimum 20-22 saat takılmalıdır. Plakların ne sıklıkla değiştirileceği ise doktora ve tedavi planlamasına bağlıdır. Çoğu tedavi planlamasında plaklar 2 haftada bir değiştirilirken, diş hareketlerinin daha tutarlı hale gelmesi ile 10 günlük ya da haftalık kullanımlar da doktor tarafından önerilebiliyor. Belirlenen süre dolduğunda hasta bir sonraki set plaklarını kullanmaya başlıyor. Hastanın tedavi boyunca kullanacağı tüm plaklar tedavinin henüz başında üretilmiş oluyor. Doktor randevu seansları arasında kaç seri plak kullanılacağını belirliyor, yani her bir seri plak için kliniğe gelinmesi gerekmiyor. Doktorun belirlediği günde bir sonraki plağa geçiliyor.
Şeffaf plak tedavisinde ağrı oluyor mu?
Yeni bir ayakkabı alındığında ayağı nasıl hafifçe sıkarsa, yeni plağa geçildiğinde de dişlerde o şekilde hafif bir baskı olur. Bu baskı hissi genellikle birkaç saat içinde geçmektedir.
Şeffaf plak tedavisi süresince kontroller ne kadar sürede yapılıyor?
Tedavi planlamasına göre değişebilir ancak genel olarak hastalar 2-3 ayda bir doktor kontrolüne giderler. Gelişen dijital teknoloji ile doktorun uygun görmesi durumunda şeffaf plak tedavisi kontrollerini online olarak yaptırabilme imkânı da bulunuyor.
Şeffaf plak tedavisi süresince yeme içme konusunda kısıtlamalar var mıdır?
Yemek sırasında plakların çıkartılması gerekiyor. Şeffaf plak tedavisinde genellikle herhangi bir yiyecek içecek kısıtlaması bulunmuyor.
İlandır.