AdvertorialGİLEAD PAZARA ERİŞİM VE KURUMSAL İLİŞKİLER DİREKTÖRÜ TOROS ŞAHİN: BİRLİKTE HIV’DEN GÜÇLÜYÜZ!
Sponsorlu

GİLEAD PAZARA ERİŞİM VE KURUMSAL İLİŞKİLER DİREKTÖRÜ TOROS ŞAHİN: BİRLİKTE HIV’DEN GÜÇLÜYÜZ!

29.12.2020 - 18:17 | Son Güncellenme:

Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin: HIV ile ilgili tüm yanlış algılara ‘Birlikte HIV’den Güçlüyüz’ diyerek son vermek istiyoruz.

GİLEAD PAZARA ERİŞİM VE KURUMSAL İLİŞKİLER DİREKTÖRÜ TOROS ŞAHİN: BİRLİKTE HIV’DEN GÜÇLÜYÜZ

Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “Birlikte HIV’den Güçlüyüz” platformu çatısı altında HIV konusunda toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamak amacıyla yürüttükleri faaliyetleri anlattı. Şahin, “Kuruluşumuzdan bu yana, sadece bilimsel olarak değil, sosyal olarak da topluma katkı yaratmaya odaklandık. Amacımız HIV konusunda toplumda yerleşik yanlış algıları doğrusuyla değiştirmek” dedi

Tanı konulmasının ardından düzenli tedavi ve takip ile HIV ile yaşayan bireylerin sağlıklı ve uzun bir hayat sürdürebileceklerine dikkat çeken Toros Şahin, erken tanı için Sağlık Bakanlığı’nın da hedefi olan ülke genelinde anonim test merkezlerinin sayısının artması hedefini desteklediklerini söyledi

HIV enfeksiyonuna ilişkin geliştirdiği tedavilerle bu alanın öncülerinden olan Gilead’ın Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, ‘Gilead, 33 yıldır HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, hematoloji, enflamasyon, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları alanlarında tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül hastalıklar olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi yolundaki çabalara destek oluyor. Geliştirilen tedavi yöntemleri ile AIDS hastalığı, günümüzde ölümcül ve çaresiz bir hastalık olmaktan çıkarak, tedavi edilebilen, kronik bir hastalık halini aldı. Bu kapsamda 2006 yılında tek tablet tedaviyi hastaların kullanımına sunduk. Hastalığın tamamen yok edilebilmesi için ilaç geliştirme çalışmalarımız ise devam ediyor’’ dedi.

Geliştirilen tedaviler sayesinde HIV’in tedavi edilebilen, kronik bir sağlık durumu halini aldığını anlatan Şahin, toplumun çok geniş bir kesiminde halen HIV ve tedavi edilmediği takdirde dönüştüğü Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu - AIDS ile ilgili yeterli bilgi ve farkındalık mevcut olmadığı için Türkiye ve içinde bulunduğu bölgede HIV yayılımının oldukça hızlı seyrettiğini aktardı.

Tanı koyulduğunda, tedaviye erişim ve tedaviden başarılı sonuç alma oranlarının Türkiye’de oldukça yüksek olduğunu söyleyen Toros Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Damgalanma korkusu yaşayan birçok kişi test yaptırmaya çekiniyor. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı’nın HIV Kontrol ve Önleme Programı hedeflerinde yer alan Türkiye genelinde kişilerin kimlik bilgilerini sormadan, anonim bir biçimde ücretsiz test yapan merkezlerin sayısının arttırılması hedefini destekliyoruz. HIV, bulaş gerçekleştikten yıllar sonra belirtileri çıkan bir viral enfeksiyon tablosuna yol açıyor. Yani, HIV ile enfekte olan kişi yıllarca hiçbir belirti yaşamadan hayatına devam edebiliyor. İlk belirtiler görülmeye başladığında ise şüphelense bile test yaptırmaktan kaçınabiliyor. Özellikle, düzenli tedavi ve kontrol ile sağlıklı bir yaşama kavuşabileceğini bilmeyen binlerce kişi, inkar ve şüphe sürecini uzatarak test yaptırmaya gitmiyor. HIV durumunun farkında olmayanlar da, farketmeden HIV’i yaymaya devam ediyor. Bu esnada enfeksiyonun ilerlemesiyle birlikte, gündelik yaşamlarını sekteye uğratacak sağlık sorunları da artmaya başlıyor.”

GİLEAD PAZARA ERİŞİM VE KURUMSAL İLİŞKİLER DİREKTÖRÜ TOROS ŞAHİN: BİRLİKTE HIV’DEN GÜÇLÜYÜZ

Türkiye genelinde anonim test merkezlerinin sayısı artmalı

Gilead’ın farkındalık adına gerçekleştirilen kampanyalara her zaman destek verdiğini belirten Toros Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yılda bir defa yaptırılacak HIV testi, toplumda HIV yayılımının önüne geçebilmek için atılabilecek en önemli adım. HIV tanısı alan bireyler, tanı aldıktan sonra düzenli tedaviyle uzun ve sağlıklı bir hayat sürdürebilir. HIV tarama testleri tüm sağlık kuruluşlarında yapılıyor. Bazı belediyelerin bünyesinde bulunan Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nde ise HIV testi anonim ve ücretsiz olarak yapılıyor. Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nin sayısının artması, risk altındaki bireylerin bir an önce tanısının konulup tedaviye başlanması açısından çok önemli. Türkiye, UNAIDS yani Birleşmiş Milletler HIV ve AIDS Ortak Programı’nın 90-90-90 Küresel Hedeflerinde, ikinci ve üçüncü 90’da küresel hedeflere göre oldukça iyi durumdayken, ilk 90’da %50’lerin altında. Yani, HIV ile yaşayan bireylerin tedaviye erişiminde ve başarılı tedaviler sonucunda viral yükünün baskılanması hedeflerinde global hedefleri neredeyse yakalamışken, tanı konusunda bu hedeflerin oldukça gerisindeyiz. HIV ile yaşayan her iki kişiden biri HIV durumundan habersiz.”

TOPLUMUN %77’Si HIV HAKKINDA BiLGi SAHiBi DEĞiL

Toplumun büyük bir kısmının HIV enfeksiyonu riskinin farkında olmadığına işaret eden Toros Şahin, şunları söyledi:

“Araştırmalara göre toplumun %77’si HIV hakkında bilgi sahibi değil, %75’i ise HIV ile yaşayan bireylerin herkes gibi sağlıklı bir yaşam sürebileceğini bilmiyor. HIV ile yaşayan bireyler tedavi alarak sağlıklı ve uzun bir hayat sürdürebiliyor. HIV günümüzde ölümcül değil, kronik bir sağlık durumu. HIV’i diğer kronik hastalıklardan farklı kılan yönü ise hastalığın psikososyal boyutu. Yanlış bilgiler, bilinmeyenler, tabular ve önyargılar çoğunlukla hastalığın önüne geçiyor.  Ne yazık ki HIV ile yaşayan bireyler damgalama ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Bu nedenle toplumu bilinçlendirmeye ve farkındalığı artırmaya yönelik faaliyetleri önemsiyoruz. 

“Birlikte HIV’den Güçlüyüz” platformu çatısı altında birçok farkındalık faaliyeti yürütüyoruz.  Geçtiğimiz yıl HIV ile yaşayan bireylerin tedavi alarak sağlıklı ve uzun bir hayat sürdürebildiğini anlatmak, bu konuda toplumsal farkındalığı artırmak için “En Büyük Hastalığım” kampanyasını gerçekleştirdik.  Ünlü fotoğraf sanatçısı Nihat Odabaşı ve 14 ünlü isim kampanyamıza gönüllü destek verdiler ve 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde ‘Nihat Odabaşı ile En Büyük Hastalığım’ fotoğraf sergisini hayata geçirdik. Ayrıca geçen yıl Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik ve Gilead Türkiye’nin desteği ile Cüneyt Özdemir ve ekibi tarafından hazırlanan “Türkiye’de HIV” belgeselini hazırladık. Belgeselin ilk gösterimi de Sabancı Üniversitesi ve Gilead Türkiye iş birliğiyle ‘Birlikte HIV’den Güçlüyüz’ temasıyla düzenlenen Sabancı Üniversitesi IV.Ulusal Duyarlılık Konferansı’nda gerçekleşti. Bu yıl, 1 Aralık’ta lansmanını yaptığımız ‘Testini Yaptır, Hayat Katıl’ kampanyasıyla ise düzenli HIV testi konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz”

Tüm paydaşlar bu kampanya için ilk kez bir araya geldi

Kampanyaya Türkiye’de HIV alanında faaliyet gösteren; AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği (AIDS ve CYBH), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği (EKMUD), HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED), Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM), HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Pozitif İz Derneği ve Pozitif Yaşam Derneği de destek verdi.

‘Covid-19 sürecinde STK’lara destek olmayı sürdürdük’

Gilead’ın, Türkiye’nin Covid-19 ile mücadelesine de tüm kaynaklarıyla destek verdiğini söyleyen Toros Şahin, şunları söyledi:

“Ülkemizin Covid-19 salgını mücadelesine oluşturduğumuz fonlarla katkı sağlamaya çalıştık. Pandemi sürecinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na İstanbul ve Ankara’da iki Covid-19 test merkezi açılması için gerekli ekipmanların sağlanması ve Gebze Sanayi Bölgesi ve İstanbul Havaalanlarında Covid-19 tarama merkezi açılması için toplam 2 milyon liralık fon bağışladık. Ayrıca Covid-19 tedavisinde 50’den fazla ülkede onay almış antiviral ilacımızı Sağlık Bakanlığı’na Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kontrolünde kullanılmak üzere bedelsiz tedarik ettik.”

Türkiye’nin pandemiyle mücadelesine oluşturulan fonlarla katkı sağlamaya çalıştığını belirten Toros Şahin, “Hastalıklarla mücadele ederken birlikte omuz omuza yürüdüğümüz sivil toplum kuruluşlarını da unutmadık. STK’ların kendi alanlarındaki çalışmalarını sürdürebilmeleri çok değerli. Gilead olarak hasta ve hekim derneklerimizin bu süreci kolay atlatabilmelerine destek olabilmek amacıyla toplam 1,3 milyon liralık bağış ve proje desteği sağladık. Böylece toplamda Gilead’ın Türkiye’nin pandemi sürecindeki destek miktarı 3,3 milyon liraya ulaştı” dedi.

‘Hepatit B ilacımızı Türkiye’de üretiyoruz, sırada HIV ilacımız var’

Hükümetin ilaçta yerli üretim politikasını da desteklediklerini söyleyen Toros Şahin, Gilead’ın yerli üretime başladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

“2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı içinde ilaç alanında küresel pazardaki rekabet gücünün artırılması, değer zincirinde Türkiye’nin daha üst konuma taşınması ve yerel üretim oranının artırılması hedeflenmişti. Gilead olarak bu vizyonu 3 yıl önce politikalarımız içine almış ve çalışmalara başlamıştık. Pandemiye rağmen yatırım sürecimizin yavaşlamaması için elimizdeki tüm imkanları kullandık ve üretim ortağımız Pharmactive İlaç ile süreci ilerlettik. Netice olarak patent süresi devam eden hepatit B ilacımızı Türkiye’de üretmeye başladık. Ürünün yerli üretim ruhsat süreci tamamlanınca, Türkiye’de üretilmiş hepatit ilacımız vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak. Gilead’ın en son keşfettiği ve patent süresi devam eden HIV ilacımızın yerli üretimi için de gerekli olan teknoloji transferini gerçekleştirdik. HIV ilacımızı da 2021 yılı itibarıyla Türkiye’de üretmeye başlayacağız.’’

RAP ŞARKISIYLA HIV FARKINDALIK KAMPANYASI: TESTİNİ YAPTIR, HAYATA KATIL

Bu yıl, Birlikte HIV’den Güçlüyüz platformu çatısı altında, HIV yayılımını durdurmak için düzenli HIV testinin önemine dikkat çekmek amacıyla “Testini Yaptır, Hayata Katıl” kampanyası başlatıldı. RAP şarkıcısı Tankurt Manas’ın iş birliğiyle hayata geçirilen, HIV alanında faaliyet gösteren hasta ve hekim derneklerinin de destek verdiği kampanya çerçevesinde sosyal medya platformlarında “Test” şarkısıyla HIV testinin önemi vurgulanıyor

RAP şarkıcısı Tankurt Manas’ın yüzü ve sesi olduğu “Testini Yaptır, Hayata Katıl” kampanyasının lansmanı 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde yapıldı. Kampanya ile HIV’in, tedavisi olan kronik bir sağlık durumu olduğu, düzenli tedavi ve takip ile HIV ile yaşayan bireylerin sağlıklı bir hayat sürdürebileceği ve düzenli HIV testinin önemi vurgulanıyor. Gilead’ın farkındalık adına gerçekleştirilen kampanyalara her zaman destek verdiğini belirten Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de HIV ile yaşayan bireylerin yalnızca yarısı tanı almış durumda. HIV yayılımını durdurmak için tanı oranlarının artması gerekiyor. Tanı almak için ilk adım test yaptırmak. Bu nedenle düzenli HIV testinin önemini tüm topluma anlatmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda,  Birlikte HIV’den Güçlüyüz platformu çatısı altında, ‘Testini Yaptır, Hayata Katıl’ kampanyasını başlattık. Kampanyamıza Türkiye’de HIV alanında faaliyet gösteren hasta ve hekim dernekleri de destek verdi. Kampanya kapsamında rap şarkıcısı Tankurt Manas, HIV farkındalığını artırmak ve testin önemine dikkat çekmek amacıyla bizim için “Test” isimli bir şarkı hazırladı. Şarkının ve kampanyanın lansmanını 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde gerçekleştirdik.”

Kampanyanın Türkiye’de HIV ile mücadelede önemli bir adım olduğuna inandıklarını belirten Toros Şahin, “Bu nedenle destek olduğumuz bu kampanya Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 2019-2024 HIV Kontrol ve Önleme Programı hedeflerine hizmet edecek şekilde toplumsal farkındalığı topyekün ve özellikle de gençler seviyesinde arttırmaya yönelik kurgulandı. Bu yöndeki çalışmalarımız önümüzdeki süreçte de artarak devam edecek” dedi.

GİLEAD PAZARA ERİŞİM VE KURUMSAL İLİŞKİLER DİREKTÖRÜ TOROS ŞAHİN: BİRLİKTE HIV’DEN GÜÇLÜYÜZ

Bu bir ilandır.