30.05.2022 - 18:21 | Son Güncellenme:
Öğretmenlik yaptığı yıllarda Anadolu yaşamını, insanını ve doğasını gözlemleme imkânı bulan Gökçebağ, tanık olduğu güzellikleri özümseyerek tuvalleri aracılığıyla bizleri büyülü bir yolculuğa çıkarıyor. 60 yılı aşkın sanat hayatı boyunca ürettiği eserlerinde artık kaybolmakta olan kırsal yaşamı sanatının gücüyle birleştirerek gelecek kuşaklara kültürel bir mirası emanet ediyor.
İbrahim Karaoğlu şu sözlerle anlatıyor Yalçın Gökçebağ’ı:
“Yolculuğu çocukluğuna… Hafızası var her resminin; oradaki imgelerle tanımlıyor kendini. Farklı yaşam formlarının çeşitliliğiyle varsıllaşmış ve doğayla arasındaki içgüdüsel bağın odağı olmuş çocukluk cennetini gölgeleyen modern kentlerin dayattığı mutsuzluğa karşı pusulası çocukluğu. Her resminde geçmişin izlerinden dolanıyor yollar; eski seslerin, renklerin, nüansların, hatıraların içinde. Hatıraları ve hayalleri iç içe geçiyor resimlerinde; çocukluğunun büyülü cennetini yeniden inşa ediyor. Eskimeyen sevinçlerle kutsuyor hayatı. Başı ve ortası uzun bir hikâye Gökçebağ’ın resimlerinin, sonu yok; geçmiş devam ediyor hâlâ…
Yalnızca çocukluk mekânlarını çizen, ‘daüssıla’ bağımlısı bir ressam değil Yalçın Gökçebağ; pitoresk bir duyarlılıkla her yöresini çizdi Anadolu’nun. Ergin Günçe’nin en çok sevdiğim şiirinin adını ödünç alıp betimlersem ‘Türkiye Kadar Bir Çiçek’ Yalçın Gökçebağ’ın retrospektif sergisindeki resimleri.”
Sanatçı hakkında:
1944 yılında Denizli’de doğdu. 1957’de İstanbul’da açılan Çapa İlk Öğretmen Okulu Resim Semineri’ne katılan Yalçın Gökçebağ, 3 yıl Malik Aksel ve İlhami Demirci’den temel resim bilgileri aldı. 1961’de Denizli Şirinköyü’ne öğretmen olarak atanan sanatçı, 1 yıl öğretmenlikten sonra 1963’te girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1966 yılında Akşehir İlk Öğretmen Okulu’na resim öğretmeni olarak atanan ressam, 1970’te İzmir’de öğretmenlik yaptı. 1971 yılında TRT’de kameraman olarak çalışmaya başladı. 1990 yılından bugüne kadar ODTÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam eden Gökçebağ, 17’si yurt dışında olmak üzere toplam 70’e yakın kişisel sergi açtı, çok sayıda karma sergiye katıldı. 6 yarışmalı sergide ödül kazanan sanatçının ödülleri arasında, DYO Resim ve Heykel Ödülü, Devlet Resim ve Heykel Başarı Ödülleri sayılabilir. Sanatçı çalışmalarını Ankara Armoni Sanat Galerisi’nde yer alan atölyesinde sürdürmektedir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
İlandır.