Advertorial‘Akıllı’ yatırımlar karbonu azaltacak
Sponsorlu

‘Akıllı’ yatırımlar karbonu azaltacak

13.10.2024 - 10:48 | Son Güncellenme:

Çevresel, Sosyal ve Yönetişim alanında bir dizi projeyi hayata geçiren Vodafone, bir yandan karbon emisyonlarını sıfırlamak için çalışırken diğer taraftan da yenilikçi ürünlerle fark yaratmayı planlıyor

‘Akıllı’ yatırımlar karbonu azaltacak

Teknoloji destekli akıllı (smart) yatırımların iklim değişikliğiyle mücadeledeki önemine değinen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, hem şirket olarak hem de müşterilerinin bu alandaki çalışmalarını desteklemek adına önemli projelere imza attıklarını söyledi. Süel ile dünya gündemindeki önemli başlıklardan biri olan sürdürülebilirlik, karbon emisyonu ve iklim değişikliği konularını konuştuk.

- İklim değişikliğiyle mücadele bugün tüm şirketlerin gündeminde. Karbon ayak izini azaltmak için neler yapıyorsunuz?

Günümüzde tüketiciler şirketlerden Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ÇSY) konularında iyi uygulamalar yapmalarını bekliyor. Biz bu alanda Türkiye’de öncü bir rol üstleniyoruz, ÇSY konseptini içselleştirdik. ÇSY Komitesi ve çalışma gruplarıyla kapsayıcı şekilde bu süreçleri yönetiyoruz. Daha önce Sürdürülebilirlik Raporumuz var idi, son 3 yıldır ÇSY Raporu yayınlıyoruz. Vodafone Grubu küresel karbon emisyonlarını 2040’a kadar net sıfıra düşürme taahhüdü verdi. 2028’e kadar operasyonlarımızda, 2040’a kadar değer zincirimizde net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt ediyoruz. Baz yılımız 2020’ye oranla Kapsam 1 ve 2 karbon emisyonlarımızın toplamını yüzde 95 azalttık. Kapsam 2 emisyonlarımızı, elektrik ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ederek sıfırladık. Kalan emisyonlarımızın azaltımı için enerji tüketimimizi azaltmaya veya daha verimli kullanmaya, yeni teknolojilere ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya odaklanıyoruz.

‘Akıllı’ yatırımlar karbonu azaltacak

- Çevresel sürdürülebilirliğin artırılması için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Biz, birçok sektöre iletişim teknolojisi ve altyapısı sunuyor, böylece iş süreçlerine etki edebiliyor, dolayısıyla sürdürülebilirlik performanslarını etkileyebiliyoruz. 2023 mali yılında müşterilerimize sunduğumuz IoT çözümleriyle, 1 milyonu aşkın ağaç dikimine eşdeğer 195 bin ton karbondioksit salımına engel olduk. Yapay zekâ ve IoT gibi dijital teknolojilerin kullanımı pek çok sektörde verimliliği artırırken emisyonların azaltılmasına da önemli katkı yapabiliyor. Red Enerji ürünümüzle kurumsal müşterilerimize enerji tüketimlerini takip etme ve yönetme konusunda yardımcı oluyor, her ölçekten işletmenin enerji tüketimini yüzde 30’a kadar azaltabiliyoruz.

- Telekomünikasyon sektörü enerji yoğun bir sektör. Verimlilik önemli. Bu alanda yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?

Sektörümüzde mobil veri kullanımı ve buna paralel olarak enerji ihtiyacı giderek artarken çevresel etkiyi azaltmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyoruz. Nisan 2021 itibarıyla Türkiye’de 12 veri merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tükettiğimiz elektriğin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaya başladık. Yenilenebilir enerji projelerine de yatırım yapıyoruz. 2019’da Adana’da, 2020’de İstanbul Esenyurt’taki teknoloji merkezlerimizde güneş enerjisi sistemleri kurduk. Ayrıca, teknoloji merkezlerimizin iklimlendirme altyapılarını Yapay Zekâ Destekli Dijital Termal Yönetim Uygulaması ile yönetiyoruz. İklimlendirme altyapısında ortalama yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayarak yılda 8 GWh’in üzerinde enerji tasarrufu elde ediyoruz. Müşterilerimizin artan veri talebini karşılamak üzere şebekemize ve veri merkezlerimize enerji verimliliği konusunda da yatırım yapıyoruz. Vodafone Grubu içinde baz istasyonları ve ana teknoloji merkezlerinin tamamında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ni devreye alan ilk ülke olduk. Enerji verimliliği çalışmalarımızın sonucunda, şirketimizin baz yılı olan 2020’ye göre baz istasyonu başına enerji tüketimi yüzde 2, mobil veri başına enerji yoğunluğunu yüzde 56 azaldı. 2022-23 mali yılı itibarıyla şebekemizdeki yenilenebilir enerji üretim miktarını geçen yıla göre yüzde 4 artırarak toplam 1.089.161 kWh elektrik ürettik.

‘Akıllı’ yatırımlar karbonu azaltacak

- Toplumda iklim değişikliği farkındalığını nasıl artırabiliriz? Sizin bu konuda eğitim projeleriniz var mı?

Elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik için başlattığımız “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesini büyütmeye devam ediyoruz. Böylece çalışanlarımızın, iş ortaklarımızın çalışanlarının, müşterilerimizin evlerinden getirdiği e-atıkları topluyor ve bu atıkların geri dönüştürülmesini sağlıyoruz. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle de okullara kodlama sınıfı kuruyoruz. Bugüne kadar 53 iş ortağımızın katkısıyla 22 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü. Farklı illerde açılan 10 kodlama sınıfında 10 bini aşkın çocuğun dijital araçlara erişimi sağlandı. “Yeşil Gezegen” projesi kapsamında, Türkiye’nin farklı illerinde 7-14 yaş arası çocuklara iklim değişikliği, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında online eğitimler veriyoruz. Bugüne kadar 15 bini aşkın çocuğa ulaştık. Vodafone Grubu, Kasım 2022’de WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ile birlikte “Gezegen İçin Bir Milyon Telefon” kampanyasını başlattı. Kullanıcılardan topladığımız her cep telefonu için WWF-Türkiye’nin doğa koruma çalışmalarında kullanılmak üzere 40 TL bağışlıyoruz. 3 yıllık hedef 1 milyon, bugüne kadar 340 binden fazla telefon toplandı.

İkiz dönüşüm raporu yayınladı

- İkiz dönüşüm konusunda bir rapor yayınladınız. Raporun kapsamı hakkında bilgi verir misiniz?

İklim kriziyle mücadelede yeşil ve dijital dönüşüm önemli rol oynuyor. Kamuoyunda yeşil dijital dönüşüm konusunda farkındalık yaratacağına inandığımız yeni bir politika raporu hazırladık. Bu raporla, Türkiye’nin yeşil dijital dönüşüm yolculuğunda attığı ve atması gereken adımları vurgularken, politika geliştirme süreçleri için de bir rehber oluşturmayı hedefliyoruz. Raporumuzda, dijital dönüşümün Türkiye’nin yeşil dönüşümünü nasıl hızlandıracağını ve ne gibi faydalar sağlayabileceğini ele aldık. Küresel düzlemde bu dönüşümün nasıl ele alındığına, politika ve iyi uygulama örneklerine yer veriyoruz. Devamında ise Türkiye’de dijital ve yeşil dönüşümü destekleyen politikaları özetliyoruz. Yeşil dijital dönüşümün gerçekleşmesinde etkili olabilecek dijital ürünleri paylaşıyoruz ve iyi uygulamalara yer veriyoruz. Son kısımda ise dönüşümün hızlandırılması için geliştirilebilecek yeni mekanizmalara dair örnekleri ve politika önerilerini paylaşıyoruz.

5G’yi yaygınlaştır, dönüşümü hızlandır

- Yeşil dijital dönüşüme yönelik politika önerileriniz neler?

Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm bütüncül olarak ele alınıp detaylı yol haritaları ve aksiyon planları oluşturulmalı. Teknolojinin kullanımı ve yaygınlaşması ancak güçlü bir altyapı ile mümkün olacak. Türkiye’nin dijital dönüşümü için fiber altyapının yaygınlaştırılması, veri merkezi kapasitelerinin artması için yatırımların yapılması gerekiyor. Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandıracak en temel unsur 5G altyapısının başarılı bir şekilde kurulumu ve kullanımının yaygınlaştırılması. Bu noktada ulusal 5G stratejisi ve onu destekleyecek politika araçlarının oluşturulması gerekiyor. Yeşil dijital dönüşüme yönelik Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının desteklenmesini, yeşil dijital dönüşümün desteklenmesi için tematik fonlar aracılığıyla çeşitli programlar geliştirilmesini, uygun dijital çözümlerin teşvik edilmesini öneriyoruz. Eğitim müfredatı, yetişkin ve iş başı eğitimleri Türkiye’nin dönüşümünü destekleyecek şekilde ve sanayinin gelecekteki ihtiyaçları göz önünde bulundurularak uzun vadeli planlanmalı. Kadınların eğitime erişiminin desteklenmesi sağlanmalı.

İlandır