Seval Zengin

Seval Zengin

Tüm Yazıları

 

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Fas, bir tarafında Akdeniz bir tarafında Atlantik okyanusu bulunan, Kuzey Afrika’nın batısında yer alan ve zengin kültürüyle bizleri kendine hayran bırakan benzersiz bir ülke. Üstelik kendisi vizesiz seyahat edebileceğiniz ender ülkeler arasında. Tüm dünya Fas’ı Morocco olarak bilirken, Fas’a sadece ve sadece neden bizim Fas dediğimizi biliyor musunuz?:) Çünkü Osmanlı zamanında ‘fes’ üretim yeri burasıymış ve haliyle bizdeki ‘Fas’ adını da buradan almış.

 Bu güzel ülkede gezilecek, görülecek o kadar çok şehir var ki hangisinden başlasak dediğinizi duyar gibiyim. Bizim rotamız şu şekildeydi; Tanca, Şafşavan, Fes, Ouarzazate, Merzouga (Sahra Çölü), Marakeş… Sizler ek olarak Rabat, Kazablanka, Essaouira ve Taghazout’u da ekleyebilirsiniz rotanıza.

Haberin Devamı

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Tanca Gezilecek Yerler

Tanca, Cebelitarık kıyısında yer alan, Fas’ın Avrupa’ya en yakın şehri. İspanya Tarifa’dan binip yaklaşık 45 dakika sonra Fas Tanca’ya ulaşabiliyorsunuz hem de her yarım saatte bir feribot mevcut. Tanca, Fas’ın okyanus kıyısındaki modern görünümlü şehri, geniş ve palmiyelerle süslü caddelere, yüksek katlı, lüks işyerlerine sahip oluşuyla adeta bir Avrupa şehrini andırıyor.

 Tanca, birçok entelektüelin uğrak noktası olmuş zamanında. George Orwell, Ressam Matisse, Paul Bowles, Beatles, Rolling Stones, Yves Saint Laurent, yazar Tennessee Williams… Aynı zamanda pek çok filme ev sahipliği de yapmış. Inception ve James Bond’un bazı sahneleri burada çekilmiş. Ayrıca “Çölde Çay” (The Sheltering Sky) filmi 1947’de Tanca’da başlayan bir olayı konu alıyor.

 

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece


Tanca’da Grand Cafe de Paris’te kahve molası veriyoruz. Burası dünyanın en iyi 50 cafesi listesinde yer alıyormuş. Ayrıca buraya geldiğinizde Cafe Hafa’da nane çayı eşliğinde manzarayı seyretmeyi de unutmayın. 1921’de açılmış Hafa, en eski cafelerinden biri.

 Tanca’da görülmesi gereken yerleri ise şöyle sıralayabiliriz; Dar El Makhzen, Medina bölgesi, Al Kasbah, Herkül Mağarası, Seyyah Ibn Battouta’nın Mezarı, Grand Socco, Cap Spartel deniz feneri. Cap Spartel, Akdeniz ile Atlas Okyanusu suyunun buluştuğu ancak karışmadığı nokta:)

Haberin Devamı

 

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Şafşavan Gezilecek Yerler

 Şafşavan (Chefchaouen), Rif Dağları’nın ortasında Fas’ın mavi şehri olarak bilinen oldukça turistik bir nokta. Şehirde maviye doyacak, huzur bulacaksınız. Peki şehir neden mavi derseniz bu konuda birden çok rivayet mevcut. Bunlardan ilki mavinin tanrının gücünü simgelediğine inanmaları ve bu rengi gökyüzünün yansıması olarak düşünmeleri. Bir diğeri mavi rengin evleri böceklerden koruyor olması. Bir diğeri ise mavinin sıcak havalarda evleri serin tuttuğunun düşünülmesi.

 Fas’ın mavi şehri olan Şafşavan için Fas’ın Amsterdam’ı da diyorlar. Sebebi ise bölgenin en büyük kenevir ihracatının burada yapılması ve marijuana yetiştiriliyor olması. Anlayacağınız Fas’ta esrar yasak olmasına rağmen bu bölgede serbest.

 Şafşavan’da gezilecek yerler; Cascades d’Akchour şelalesi, Ras El Maa Şelalesi, Spanish Mosquee, Talasemtane Ulusal Parkı, Manzara Noktası.

 

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Fes Gezilecek Yerler

 UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Fes el-Bali bölgesi, dünyanın araç trafiğine kapalı en büyük yaya alanı. Surların içerisindeki Medina bölgesi tam olarak 9000 dar ve karışık sokağa ev sahipliği yapıyor. Fes bu anlamda tam bir labirent şehir. Aynı zamanda 1925 yılına kadar da Fas’ın başkentliğini yapmış.

Haberin Devamı

 Fas’ın otantik şehirlerinden biri olan Fes; 320 camii, 270 han, 11 medrese ve 200 hamama ev sahipliği yapıyor. Fes ziyaretinizde gezilecek yerler; Bab Boujloud, Kairaouine Cami, Bou Inania Medresesi, Zaouia Moulay Idriss II, Chouara Tabakhanesi, Mellah, Kraliyet Sarayı, Mellah, Merenid Tombs, Jnan Sbil Bahçesi, Qarawiyyin Cami ve Üniversitesi.

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Sahra Çölü / Merzouga Gezilecek Yerler

 Büyük Sahra, Afrika’nın kuzeyinde yer alan dünyanın en büyük sıcak çölü. Merzouga ise Sahra çölüne en yakın yerleşim yeri. Bu nedenle de Fas’ın çöle açılan kasabası. Bizim Merzouga’ya gelme sebebimiz de çölde bir gece konaklama deneyimi yaşayacak olmamız. Bu seyahatin en heyecanlı bölümlerinden biri hiç şüphesiz bu kısım:)

 Merzouga’da çöl kampımızın otoparkına aracımızı bırakıp develer ile çadırımıza doğru yola çıkıyoruz. Gün batımı ve fotoğraf molasıyla birlikte bir saat gibi bir sürede kampımıza ulaşıyoruz. Akşam yemeğine kadar kum sörfü (sandboarding) ile kendimizi yeterince yoruyoruz. Yoruyoruz diyorum çünkü o kumlarda aşağı yukarı board ile tırmanmak inanın çok yorucu:)

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

Çöl kamplarının birçoğunda akşam yemeği ve kahvaltı konaklamaya dahil. Akşam yemeğinin ardından ise ateş başında Fas’a özgü müziklerle eğleniyoruz. Sonrasında muhteşem bir gökyüzü bizleri bekliyor, yıldızlar ışıl ışıl adeta görsel şölen... Tam olarak ‘in the middle of nowhere’ dedikleri noktada olduğumuzu hissediyorum. Muhteşem bir his, müthiş bir deneyim. Kesinlikle Fas planınıza Sahra çölünü eklemelisiniz. Hatta ilk madde olarak yazın derim ben:)

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Ouarzazate Gezilecek Yerler

 Ouarzazate, film stüdyolarının ve sinema müzesinin yer aldığı tam film cenneti bir kent. Üstelik hepimizin aşina olduğu birçok Hollywood filminin çekimleri buradaki film stüdyolarında gerçekleşmiş. Buradan sonra yine UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş olan, Game of Thrones başta olmak üzere birçok yapıma ev sahipliği yapmış Aït Benhaddou’yu ziyaret ediyoruz.

 Ouarzazate gezilecek yerler; CLA Film Stüdyoları, Atlas Film Stüdyoları, Taourirt Kasbah, Ouarzazate Sinema Müzesi.

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Marakeş Gezilecek Yerler

 Marakeş’i anlatmaya nereden başlasam bilmiyorum. Fas’ın kalbi demek çok doğru bir tanımlama olabilir. İlk olarak kentin en eski yerleşim merkezi olan Jamaa El-Fnaa Meydanı, zaman tünelinde kültürel doyuma ulaşacağınız renkli bir nokta. Burda kendinizi adeta keşmekeşin tam ortasına atıyorsunuz. Meydanda yok yok, yılan oynatıcılarından dans gösterilerine, lokal yemeklere ve rengarenk pazarlara kadar ne ararsanız var.

 Medina sokakları bir diğer görmeniz  gereken nokta. Sokaklar öylesine dar ki ulaşım bazı noktalarda yalnızca eşek ile yapılabiliyor. Ayrıca labirent gibi sokaklarda adres sormak ücretli, siz daha soru sormadan size eşlik etmeye başlıyor ve ardından da para istiyorlar. Bir de Fas genelinde alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapın, bu Fas kültürünün bir parçası adeta.

 Aynı zamanda Marakeş seyahatinizde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler; Kutubiye Camii, Bahia Sarayı, Ali Bin Yusuf Medresesi, Marakeş Müzesi, Majorelle Bahçeleri, Menara Bahçesi, Marakeş Tabakhanesi, Sahabe Mezarları, El Badi Sarayı, Dar Si Said Müzesi.

 

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

 Fas Mutfağında Ne Yenir Ne İçilir?

 Öncelikle Fas’ın dillere destan Tajin’ini denemeniz gereken ilk lezzet. Kapaklı güveç kaseleri içinde servis edilen tajinin et, balık, tavuk ve sebzeli birçok çeşidi mevcut. Tajinden (Tajine) sonra en meşhur yemekleri ise kuskus. Fas sofralarının vazgeçilmezi olan kuskus (Couscous) irmikten yapılıyor ve genellikle sebze veya etle servis ediliyor.

 Harira ise Fas mutfağının en bilinen çorbası, hemen hemen her menüde karşınıza çıkabilir. Bu çorbanın temel malzemeleri; yeşil mercimek, kuzu eti, nohut, erişte, pirinç ve kişniş. Ayrıca zaalouk, bastilla, bissara, harşa, bağrir, brivat, şebakia deneyebileceğiniz diğer Fas lezzetlerinden bazıları.

Fas Gezilecek Yerler | Sahra Çölü’nde Bir Gece

Şimdi gelelim Fas’ın geleneksel ve en önemli içeceği olan, seyahatiniz sırasında her yerde karşınıza çıkacak dillere destan nane çayına… Nane çayı (mint tea), taze nane ile birlikte hazırlanan yeşil çaya benzer, bolca tatlı tüketilen bir içecek. Seveni de var sevmeyeni de. Ben nane çayını sevenlerdenim. Ayrıca dilerseniz şekersiz de içebilirsiniz, bazı yerlerde şekerli veya şekersiz diye soruyorlar ama sormazlarsa siz tercihinizi söylemekten çekinmeyin:) Bir de nane çayını servis etme şekilleri epey meşhur buralarda. Bardaklara yüksekten döküyorlar çayı, sebebi ise çayı havalandırmak ve çayın daha lezzetli olmasını sağlamak.

 Fas İle İlgili Öneriler

 Sahra çölünde kamp tecrübesi yaşayın,

Çölde deve ile gün batımı turu yapın,

Minimum bir gece riadda konaklayın,

Geleneksel Fas lezzetlerini tadın,

Şehirlerin Medina bölgelerini keşfedin,

Her yerde pazarlık yapın,

Nisan veya Mayıs ayında gidin,

Fes’i görmeden Fas’ı gördüm demeyin.

 

instagram.com/pusulasidunya/