Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

■ 1. Dünya Savaşı’ndan yenilgi ile çıkılmış. Mondros Mütarekesi imzalanmış. Yunanlılar 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkmış. Anadolu’yu paylaşma planları hayata geçirilmeye başlanıyor.

■ Mustafa Kemal Atatürk, Mondros Mütarekesi sonrası İstanbul’a gelen itilaf devletlerinin donanmalarına yönelik “geldikleri gibi giderler” diyor.

■ 19 Mayıs 1919. Türkiye Cumhuriyeti’nin dönüm noktalarından biri. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a giderek Kurtuluş Savaşı’nı Anadolu’da başlattığı tarih. Bağımsızlık ateşinin ilk kıvılcımı.

Haberin Devamı

■ Samsun’dan Amasya Tamimi, Sivas ve Erzurum kongreleri için Anadolu turu. Milli mücadele yolunda önemli adımlar. Direnişin merkezi Anadolu. “Ya istiklal ya ölüm” sesleri büyüdükçe büyüdü.

■  “Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekun kendisini savunacak ve direnecektir. Manda ve himaye kabul edilemez. Milli Meclisin derhal toplanmasını ve hükümet işlerinin Meclis tarafından kontrol edilmesini sağlamak için çalışılacaktır. Vatanı korumayı ve istiklali elde etmeyi İstanbul Hükümeti sağlayamadığı takdirde, bu gayeyi gerçekleştirmek için geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet üyeleri milli kongrece seçilecektir.”

■ Atatürk, bağımsızlık meşalesini yaktığı 19 Mayıs’ı “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak Türk gençliğine armağan etti.

■ 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. 19 Mayıs ruhu hep sürsün.

‘Geldikleri gibi giderler’

Atatürk’ten gençliğe...

■ Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir

■ Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir

■ İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin

■ Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

Hareketlilik Yılı

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı 81 ilde gençlik ve spor festivalleriyle kutladı. Coşkuyla kutlamalarda birçok ilk yaşanmış.

Haberin Devamı

Bu yılı ‘hareketlilik yılı” olarak belirleyen Bakanlık, gün boyu gençlere yönelik spor müsabakaları düzenlemiş. Hedef olarak da sporda farkındalık yaratmak seçilmiş.

Kent meydanlarında mini golf, masa tenisi, dart, bilek güreşi, curling, penaltı alanı, 3x3 basketbol, okçuluk, bisiklet, badminton, canlı langırt, şişme oyun parkurları, oryantiring gibi sporlar etkinliklerle yapılmış.

Gençlere hareket etmeyi ve sporu aşılamak açısından güzel bir proje olmuş.

Birlik ve beraberlik içinde nice bayramlara...

Aklımdaki sorular

■ Bora Kaplan soruşturmasının arkasından neler çıkacak?

■ Kaç bakan makam aracı olarak sürekli TOGG’u kullanıyor?

■ Audi A8 olan makam aracını iade eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş şu anda makam aracı olarak hangi araca biniyor?

■ Susuzluğa yönelik hangi yeni tarım politikaları hayata geçirilecek?

■ Sokak hayvanlarına yönelik ne zaman bir gelişme yaşanacak?