Doç. Dr. Ahmet Ekşi

Doç. Dr. Ahmet Ekşi

Tüm Yazıları

Mübarek gün ve gecelerden biri de Kadir gecesidir. Kadir; değer, kıymet ve itibar demektir. Bu geceye Kadir Gecesi denilmesi şeref ve kıymetinden dolayıdır. Zaman ve mekânlar kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesini bu derece değerli kılan en önemli sebep de Kur’an-ı Kerim’in bu gece indirilmeye başlanmış olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’in indirilmesi ve buna bağlı olarak Peygamberimizin insanlığa son peygamber olarak gönderilmesi, dünya tarihinin en önemli hadisesidir.

Haberin Devamı

Hz. Ömer(r.a.), Kadir Gecesi’nin tam olarak hangi güne denk geldiğini öğrenmek için sahabeyle istişare eder. Sahabenin büyük çoğunluğu Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın son on gününde olduğunu söyler. Çünkü Peygamberimizin “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” (Buharî, Kadir, 3) buyurduğunu dile getirirler.

İslam kaynaklarında belirtildiğine göre Allah Teâlâ birtakım hikmetlere dayanarak Kadir gecesini ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar: Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saati; ilâhî isimler içerisinde İsm-i Azam; zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat müminlerin uyanık, dikkatli ve devamlı Allah'a ibadet ve taat içerisinde olmalarını sağlamaktır. Atalarımız ne güzel ifade etmişler: Her geleni Hızır; Her geceyi Kadir bil.

Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Dinimizde kutsal ve faziletli bir gece olarak bilinen Kadir Gecesi’nin değeri, Kur’an-ı Kerim’in bu gecede indirilmesinden kaynaklanır. Öte yandan Kadir Gecesi’nin bir diğer özelliği ise içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı olmasıdır. Yani İçerisinde Kur’an’ın bulunmadığı bütün zamanlardan daha hayırlıdır. Kur'an-ı Kerim’de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure bulunur. Bu surede yüce Rabb’imiz şöyle buyurur: “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir, 97/1-5).

Haberin Devamı

Yüce Allah, insanlara peygamberler vasıtasıyla ilahi mesajlar göndermiştir. İlahi mesajların sonuncusu Kur’an-ı Kerim’dir. Kadir suresinde, Kur’an’ın indirildiği bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmiştir. Çünkü insanları karanlıktan aydınlığa çıkaran ve onlara rehberlik eden Kur’an bu gecede indirilmiştir. Bu gecede Allah’ın izniyle meleklerin ve Cebrail’in yeryüzüne inmesiyle gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur. Diğer taraftan yapılan ibadetler bu geceye ayrı bir değer katar.

Peygamberimiz (a.s) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “…Kim Kadir Gecesi’ni faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buharî, Kadir, 1) Bununla birlikte Hz. Muhammed (a.s), Ramazan’ın son on gününe girildiğinde dünyevî işlerden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirirdi. (Buharî, Kadir, 5) Kadir Gecesi’nin değerlendirilmesi konusunda Hz. Aişe validemiz Peygamberimize,

Haberin Devamı

- Ey Allah’ın Resulü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sorduğu zaman Allah’ın Resulü (a.s) kendisine,

- Allah’ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet! (Tirmizi, Dadavât, 84) şeklinde dua etmesini tavsiye etmiştir. Bu davranışıyla Peygamberimiz ailesinden Kadir Gecesi’nin ihya edilmesini istemiştir. Dolayısıyla bu gecede özellikle bu geceye değer katan Kur'an’la hemhal olmak gerekir. Ayrıca namaz kılarak, dua ederek, tövbe ve istiğfarda bulunarak ve tefekkür ederek bu gecenin kadrü kıymetinden istifade edebiliriz. Şimdiden Kadir Gecenizi tebrik ederim.