Liselere giriş için geri sayım başladı. Sürprizlere hazır olun.
Şaşırtıcı bir sınav olacağı kesin. Örneğin uzun metinli ve kafa karıştırıcı birkaç soru, çok zaman kaybettirebilir. Sakın, bu tuzağa düşmeyin!..
Uzun metinli sorular, LGS benzeri giriş sınavlarında, ne kadar kolay olursa olsun, tuzak sorulardır. Çünkü zamana karşı yarışta, fazlasıyla zamanınızı çalabilirler.
Ve bu sınavlarda, zaman yönetimi, bilgi kadar önemli!
İşte bu yüzden, siz, siz olun hiçbir soruyu, kesinlikle ikinci kez okumayın. Yoksa sınav süresi bittiğinde hâlâ hiç okunmamış çok sayıda soru kalabilir.
Tur sistemi dediğimiz yöntemle, ilk turda, yapabildiğiniz kadar soruyu süratle çözün, cevap kartına işaretleyin, zamanınız kaldığında da, o ilk turda pas geçtiğiniz sorulara yeniden göz atın.
Hiçbir soruyla, ille de bu soruyu mutlaka çözmeliyim diye kesinlikle didişmeyin. Çünkü size ekstradan bir puan getirmeyecektir.
Şaşırtmaca sorular!
Bu tür sınavlarda, bir başka tuzak ise çok kolay ve çok şaşırtıcı soruların olmasıdır. Soru sayısı az, aday sayısı çok olduğu için aynı puanlarda, olası bir yığılmayı önlemek için muhtemelen yine şaşırtma yoluna gidilecektir.
Bu bazen çok basit sorularla yapılabiliyor ve özellikle sınava çok iyi hazırlanan adaylar, bu kadar kolay soru olmaz diye hem tereddüt yaşayarak zaman kaybediyor hem de hiçbir seçeneği işaretlemeyerek puan kaybına uğruyor.
Bazen de, öylesine karmaşık ve içinden çıkılmaz metinler oluyor ki, bir defada okuyup anlamınız mümkün olmuyor. Birkaç kez okuyup, boş yere zaman kaybına neden olunuyor. İşte bu yüzden, hiçbir soruya bir dakikadan daha fazla bir zaman ayırmayın ve sorularla kesinlikle inatlaşmayın!..
Aman kaydırmayın!
Test usulü sınavlarda en can yakıcı hatalardan biri de seçeneklerin kaydırılmasıdır.
Bu yüzden, cevap kartına, doğru seçenekleri işaretlerken, her soruda olmasa bile, her beş soruda bir kitapçıktaki soru sayısı ile işaretlediğiniz soru sayısını karşılaştırın. Olası bir hatada, panik olup hem zaman kaybı yaşarsınız hem de moraliniz altüst olabilir.
Çok önemli bir başka ayrıntı da, üç yanlışın bir doğruyu götürmesi!
Emin olmadığınız cevapları işaretlemeyin ama tereddütte kaldığınız her soruyu da boş bırakmayın. Kesin bu değil yöntemiyle giderek, yanlışları eleyerek de doğruya ulaşabilirsiniz.
Çok olmasa da, iki seçeneğe indirdiğiniz bazı durumlarda şansınızı da deneyebilirsiniz!..