YÖK, 2018-2022 için kendisine önemli hedefler koymuş. Bunlardan biri de dünyaya açılma!
YÖK Başkanı Saraç, “182 üniversite, 7.2 milyon öğrenci ve 150 bin öğretim elemanıyla niceliksel olarak yeterince büyüdük, şimdi sıra nitelikte” diyor.
Strateji belgesinin üç ana teması var:
Yükseköğretime erişim: Bu konuda artık sorun kalmadı, hatta kontenjanların üçte biri boş kalıyor.
Kalite: Kat edilecek daha çooookkkk uzun bir yol var.
Kurumsal kapasite: Uluslararası kurumsal bir kimlik ara ki bulasınız!..
Niyet iyi ama!
Strateji belgesinin hazırlanması bu işin ciddiye alındığının önemli bir göstergesi. Ama sanki aceleye getirilmiş, biraz da şişirilmiş ve çelişkilerle dolu!
Geleceğe damga vuracak böylesi önemli belgeler hazırlanırken, devletin klasik yapısının dışına çıkıp, farklı fikirlere de kapı aralansa ve eleştirilere daha açık hale gelinse. Keşke o toplantılara, bak yine uçtunuz diyecek birileri de katılsa!..
Bir rektörümüz, “3 yılda, doktora yapan öğrenci sayımızı üç kat artırdık” diye övünüyor, birileri de “Hangi altyapıyla?” diyeceğine, alkışlıyor!
Strateji belgesi de aynı kafayla hazırlanmış! Üç dört yılda üçe katlanan rakamlar nasıl gerçekleşecek, sorgulayan yok!
Sorgulamanın olmadığı yerde ise bilimden söz etmek mümkün değil!..
OECD verilerine göre, dünyadaki toplam uluslararası öğrenci sayısı 1975’te 800 bin iken, 1990’da 1.3 milyona, 2000’de 2.1 milyona, 2010’da 4.2 milyona ulaşmış. 2022 için öngörülen rakam ise 8 milyon!
Sayı artar mı, azalır mı, o ayrıca tartışılır. Batılı ülkelerde azaldığı kesin, gelişmekte olan ülkelerde ise hormonlu bir artış söz konusu. Yani gelişmeleri iyi izlemek ve rakamları doğru okumak gerekir!..
Tespitler, çelişkiler!
İşte o rapordan bazı çarpıcı tespitler, çelişkiler, şişirilmiş hayaller ve minik anekdotlar:
- Uluslar- arası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler: ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Rusya, Japonya, Kanada, Çin, İtalya (Neden, çünkü ilk 500’teki üniversiteler onlarda)
- ERASMUS’tan en fazla yararlanan 10 ülke: Polonya, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda, Çekya, Portekiz, Macaristan, İngiltere (Türkiye nerede?)
- Türkiye’ye en fazla öğrenci gönderen 10 ülke: Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Afganistan, Irak, Almanya, Yunanistan, Kırgızistan, Bulgaristan (Bir şekilde göbek bağımız olan ülkeler, keşke yelpaze tüm kıtalara yayılsa)
- En fazla uluslararası öğrencisi olan 10 üniversite: İstanbul, Anadolu, Gaziantep, Uludağ, Sakarya, Aydın, Marmara, Ankara, 19 Mayıs, Selçuk.
Hedefler?
- Uluslararası öğrenci sayısı üç yıl içinde 108 binden 200 bine, yabancı öğretim elemanı sayısı da 2 bin 886’dan 5 bin 300’e çıkacakmış!
- Yabancı dilde eğitim yapan program sayısı 2 bin 748’den 4 bine çıkartılacakmış. Duy da inanma! Şu anda bu sayı: 225!
- İlk 500’e giren üniversite sayımız şu an için 2 devlet, 3 vakıf, 2021-2022 hedefi ise 10 devlet, 4 vakıf! Görünen o ki vakıflardan umut kesilmiş!
- Yabancı dilde eğitim vermek için desteklenen öğretim elemanı sayısı 100’den 1000’e, yabancı hükümetler ve çok uluslu kurumlarla işbirliği sayısı da 21’den 50’ye çıkacakmış! Nasılını, bilseler yaparlardı!
Özetin özeti: Bu kafayla kalite zor yakalanır ama umarız yanılan biz oluruz...